«Τρέχουν» στον ΕΦΚΑ να προλάβουν να δώσουν τις αυξημένες συντάξεις χηρείας στα τέλη του τρέχοντα μήνα που πληρώνονται οι συντάξεις Ιουλίου. Αν και ο σχετικός νόμος που αυξάνει κατά 40% περίπου τις συντάξεις χηρείας πήρε ΦΕΚ στις 17 Μαΐου, μέχρι τώρα οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν είναι έτοιμες να τον εφαρμόσουν.

Από το υπουργείο Εργασίας έχει δοθεί η εντολή να περάσουν «πάση θυσία» οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στα τέλη Ιουνίου λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, αλλά με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η επιτυχία του εγχειρήματος είναι αμφίβολη καθώς δεν υπάρχει ακόμα σύμβαση με τον πάροχο για τη δημιουργία της σχετικής εφαρμογής.

Να υπενθυμίσουμε πως ο νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε εντός του Μαΐου προχωρά στην κατάργηση του ορίου ηλικίας των 55 ετών και ορίζει ότι οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικίας τους ακόμη και μετά την παρέλευση της 3ετίας.

Επίσης αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες – χήροι από την σύνταξη του θανόντα σε 70% από 50%. Την αύξηση δικαιούνται και οι επιζώντες λόγω θανάτου ασφαλισμένου και οι επιζώντες λόγω θανάτου συνταξιούχου.

Παρά τις θετικές προβλέψεις του νόμου που αφορούν 45.000 δικαιούχους ο ΕΦΚΑ ακόμη δεν είναι σε θέση να τις υλοποιήσει προκαλώντας έναν ακόμη προεκλογικό πονοκέφαλο στο υπουργείο Εργασίας.