: Ανησυχία και αγανάκτηση δημιουργεί του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) η παραδοχή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ότι αδυνατεί να τους καταβάλει το ΕΚΑΣ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-MΠΕ, αδύνατος καθίσταται ο έλεγχος και η καταβολή του ΕΚΑΣ για το πρώτο πεντάμηνο του 2016, σύμφωνα σε σχετικό έγγραφο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Ο λόγος είναι τεχνικός, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να συνεχιστεί ομαλά η διαδικασία για τον έλεγχο και την καταβολή, από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), που αφορούν στο πρώτο πεντάμηνο του 2016 (01/01/2016 έως 31/05/2016).

Όπως διευκρινίζει το έγγραφο του ΕΦΚΑ, οι υπηρεσίες πληρωμής συντάξεων θα πρέπει να επιληφθούν, ώστε να εφαρμοστούν οι οδηγίες του με αρ. πρωτ. Σ48/48/29.6.2016 Γενικού Εγγράφου του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν στους δικαιούχους να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, μετά από σχετική αναγγελία στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος για την ύπαρξη του δικαιώματος θα γίνει, λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματα του έτους 2014, όπως αυτά φαίνονατι στο εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας φορολογικού έτους 2014. Ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και τα χορηγούμενα ποσά, εφαρμόζονται τα ισχύοντα για το έτος 2015.