, αναδρομικά, , : Όλα τα ΝΕΑ – Τι θα πάρουν πίσω οι συνταξιούχοι από τα αναδρομικά σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο, ΝΑΤ και λοιπών ταμείων. Το σχέδιο της κυβέρνησης και οι δόσεις.

Ειδήσεις -Ένα δύσκολο σταυρόλεξο, με δημοσιονομικές και πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις, καλείται να λύσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου όχι μόνο για τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, αλλά και για τις περικοπές που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2016 σε 260.000 συνταξιούχους του ΕΤΕΑΕΠ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ LIVE -Με δεδομένη την κυβερνητική δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει καμία περικοπή συντάξεων, στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν λύσεις θεραπείας των αντισυνταγματικών διατάξεων με τη μικρότερη δημοσιονομική επιβάρυνση, καθώς μια πιθανή επαναφορά των συντάξεων στα προ νόμου Κατρούγκαλου επίπεδα οδηγεί σε αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή.

Καθοριστική για τις όποιες αποφάσεις θεωρείται η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, η οποία θα καταδείξει την πραγματική εικόνα στα οικονομικά του ενιαίου υπερεπικουρικού ().

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», μετά το πραγματικό έλλειμμα ύψους 646 εκατ. ευρώ που παρουσίασε το ταμείο το 2016 (το έτος έκλεισε με ταμειακό έλλειμμα ύψους 101 εκατ. ευρώ λόγω εκποίησης περιουσίας ύψους 545 εκατ. ευρώ), το ταμείο τα τρία τελευταία χρόνια που ισχύουν οι αντισυνταγματικές περικοπές παρουσιάζει πλεόνασμα (87 εκατ. ευρώ το 2017, 17 εκατ. ευρώ το 2018 και 109 εκατ. ευρώ για το 2019).

Εχει δε και σημαντική περιουσία ύψους 2,572 δισ. ευρώ, η οποία, ενώ προήλθε από διαφορετικά ταμεία, πλέον θεωρείται ενιαία, για το σύνολο των ασφαλισμένων που δικαιούνται επικουρική σύνταξη.

Η πραγματοποίηση της αναλογιστικής μελέτης θεωρείται αναγκαία, καθώς το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού ή επανυπολογισμού των νέων και των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών, λόγω της έλλειψης αντίστοιχης αναλογιστικής μελέτης. Εκρινε βέβαια αντισυνταγματικές και τις μειώσεις που επιβλήθηκαν σε 260.000 συνταξιούχους το καλοκαίρι του 2016, επειδή το άθροισμα του εισοδήματος από συντάξεις ήταν πάνω από 1.300 ευρώ.

Το ΣτΕ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι «συνταγματικά ανεκτό» να λαμβάνουν τελικά, μετά τον επανυπολογισμό και τις περικοπές, χαμηλότερη επικουρική σύνταξη από συνταξιούχους του ίδιου ταμείου που έχουν καταβάλλει ίδιες ή χαμηλότερες εισφορές, απλώς επειδή λαμβάνουν υψηλή κύρια και υπερβαίνουν έτσι τον πήχυ των 1.300 ευρώ.

Στην πράξη, το δικαστήριο έκρινε πως δεν μπορεί το ύψος της κύριας σύνταξης να καθορίζει τη μείωση στην επικουρική σύνταξη, ξηλώνοντας τις μειώσεις. Οι οποίες, από την ημέρα που η απόφαση του ΣτΕ καθαρογραφεί και μετά, πιθανότατα με τις συντάξεις Νοεμβρίου, θα πρέπει να καταργηθούν. Και να επανέλθει το ύψος των συντάξεων στα προ Ιουλίου 2016 επίπεδα. Το κόστος για το ΕΤΕΑΕΠ εκτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Σανίδα σωτηρίας για το επόμενο διάστημα και έως ότου ληφθεί η όποια απόφαση θεωρείται η περιουσία του ταμείου, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου, καταργώντας τη διάταξη περί «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» που απαγόρευε στο ΕΤΕΑΕΠ να παρουσιάζει έλλειμμα, επιτρέπει χρήση των αποθεματικών του υπερεπικουρικού για την κάλυψη ελλειμμάτων που προκύπτουν αναπόφευκτα, λόγω κρίσης.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει επίσης η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η αρμόδια ομάδα που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να καταρτίσει το απαιτούμενο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου το γρηγορότερο δυνατό –εντός του 2019– είναι η αποσύνδεση των μειωμένων επικουρικών από το ύψος των κύριων συντάξεων. Η δυσκολία στην «άσκηση» έγκειται στην προσπάθεια να διορθωθούν οι αδικίες που οδήγησαν τους δικαστές να κρίνουν τις σχετικές διατάξεις ως αντισυνταγματικές, χωρίς να μειωθούν άλλες επικουρικές συντάξεις.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 2019, 120 δόσεις εφορία, ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ : Τα ΝΕΑ

Το ΣτΕ δυναμιτίζει και το σχέδιο για τον ατομικό κουμπαρά

Τις επόμενες ημέρες, η ομάδα εργασίας του υπουργείου Εργασίας θα καταθέσει το πόρισμα με τις οριστικές εισηγήσεις των ειδικών για το νέο μοντέλο επικουρικής σύνταξης.

Υπό το βάρος των νέων δεδομένων που δημιουργεί στο τοπίο της επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, ενδιαφέρον παρουσιάζει τι θα αναφέρει το πόρισμα για το εάν είναι συνταγματικά δυνατή η μετατροπή ενός συστήματος χρηματοδότησης από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, κυρίως ως προς την κρατική εγγύηση της επικουρικής σύνταξης. Το ΣτΕ ξεκαθάρισε ότι το κράτος εγγυάται τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος σε περίπτωση προβλήματος και ανάγκης, προκαλώντας πονοκέφαλο σε στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Οι εισηγήσεις όμως που δέχεται από νομικούς ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, φαίνεται να είναι ότι η μετάβαση δεν καθιστά ανενεργό το άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος, ούτε τις διεθνείς συμβάσεις.

Βάσει του σχεδιασμού, το νομοσχέδιο για τη δημιουργία καθεστώτος υποχρεωτικής, κεφαλαιοποιητικής σύνταξης στο ΕΤΕΑΕΠ, που παραμένει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, θα κατατεθεί στη Βουλή σε δεύτερο χρόνο, μετά τη θεσμοθέτηση των αλλαγών στον νόμο Κατρούγκαλου.

Ποιοι διεκδικούν αναδρομικά για τις περικοπές

Αναδρομικά, από τον Ιούνιο του 2016, δικαιούνται χιλιάδες ασφαλισμένοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των περικοπών που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου στις επικουρικές τους. Μπορεί το ΣτΕ να ξεκαθάρισε ότι η ισχύς της αντισυνταγματικότητας των σχετικών διατάξεων ξεκινά από την έκδοση της απόφασης και εφεξής, όμως η πρόβλεψη αυτή δεν αφορά όσους είχαν ήδη προσφύγει κατά των περικοπών, στο παρελθόν. Βέβαια, όσο το υπουργείο Εργασίας καθυστερεί στην ψήφιση νέου νόμου, που θα έρθει να καλύψει το κενό που δημιουργεί η ακύρωση των διατάξεων του 2016, τόσο θα τρέχουν και νέες διεκδικήσεις, για όλους τους υπόλοιπους.

Ποιοι χάνουν το δικαίωμα για αναδρομικά, Συντάξεις ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΦΚΑ

Από τους περίπου 260.000 συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις τους τον Ιούνιο του 2016, οι περισσότεροι –σχεδόν οι μισοί– έχασαν από 100 έως 200 ευρώ από τη σύνταξή τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κατά κανόνα συνταξιούχοι από τα τέως Ταμεία: ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), ΤΕΑΥΕΚ (Εμποροϋπάλληλοι), ΤΕΑΠΕΤΕ (υπάλληλοι Εμπορικής Τράπεζας), μισθωτοί υψηλόμισθοι με πολλά χρόνια ασφάλισης (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΤ (υπάλληλοι Τράπεζας Πίστεως), ΚΕΑΝ (ναυτικοί). Ενας στους πέντε έχασε μεταξύ 50 και 100 ευρώ, ενώ το 18% έχασε έως 20 ευρώ. Υπήρξε μάλιστα κι ένα 5% που απώλεσε πάνω από 200 ευρώ. Το μηνιαίο κόστος των περικοπών που τώρα ακυρώνονται ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα ασφαλισμένων που υπέστη περικοπές είναι οι του ΙΚΑ. Συγκεκριμένα, οι 139.055 –το 55% του συνόλου– είναι πρώην μισθωτοί του ΙΚΑ, οι οποίοι υπέστησαν κατά μέσον όρο μειώσεις της τάξης του 45%.

Οι μεγάλοι χαμένοι της διαδικασίας επανυπολογισμού που ακολουθήθηκε και η οποία κρίθηκε στο σύνολό της αντισυνταγματική από το ΣτΕ ήταν:

Πρώην μισθωτοί του ΙΚΑ που έφυγαν με πολλά χρόνια ασφάλισης –κυρίως αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία–, υψηλές αποδοχές και λάμβαναν κατά κανόνα υψηλές συντάξεις.

• Συνταξιούχοι που αποχώρησαν με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (ανταποδοτικότητα σύνταξης επί μισθού), αλλά δεν πλήρωναν αντίστοιχα υψηλές εισφορές ως εργαζόμενοι (όπως είναι οι συνταξιούχοι ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες του τ. ΤΕΑΥΝΤΠ).

• Συνταξιούχοι που μπορούσαν να αποχωρήσουν με λίγα χρόνια ασφάλισης (π.χ. ναυτικοί του ΚΕΑΝ).

Συντάξεις, αναδρομικά : Οι τελευταίες ειδήσεις ΤΩΡΑ

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, που αναμένεται να καθαρογραφεί και να δημοσιευθεί στο σύνολό της καθώς την περασμένη Παρασκευή βγήκε μόνο η περίληψή της, αντισυνταγματικός κρίνεται και ο νέος τρόπος υπολογισμού παλαιών και νέων επικουρικών. Από αυτό, επηρεάζονται περίπου 130.000 συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν από το 2017 και μετά, αλλά και 1,1 εκατ. συνταξιούχοι.

Σε διαβεβαίωση για έναρξη της καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους εντός του μήνα προέβη, χθες, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Open, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται ούτε το ποσό ούτε το εύρος των αποδεκτών.

Συντάξεις ΝΕΑ : Τι θα γίνει με τα αναδρομικά και τα δώρα – ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΟΑΕΕ, ΕΦΚΑ, ΟΓΑ

Αναφορικά με το ύψος των συντάξεων, απέκλεισε οποιαδήποτε περικοπή, απέφυγε, όμως, κάθε αναφορά και σε ενδεχόμενο αυξήσεων.

«Oσοι δικαιούνται τα αναδρομικά θα τα πάρουν», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, θα αρχίσουν να δίνονται εντός Οκτωβρίου. «Ωστόσο, έχουμε κάνει μια μελέτη για το βάθος του χρόνου για τα αναδρομικά, τα οποία θα δοθούν, ανάλογα με το τι δικαιούται κάποιος, με δόσεις. Με δόσεις γιατί πρέπει να συγκρατηθούν οι δαπάνες. Οσο για τις συντάξεις, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μείωση», κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Εκτός από την πίεση που δημιουργούν οι παλαιότερες αλλά και οι νέες αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις στα δημοσιονομικά δεδομένα, αφού μια πλήρης οδηγεί σε αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, η κυβέρνηση οφείλει εντός του διμήνου να παρουσιάσει νέο νομοσχέδιο για τις συντάξεις.

Και παρότι δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό, η πιο επείγουσα από τις διατάξεις που πρέπει να αλλάξουν προκειμένου να αντιμετωπίσει τα τμήματα του μνημονιακού νόμου 4387/16 που κρίθηκαν αντισυνταγματικά αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς των «μικρομεσαίων».

Μια αλλαγή που αγγίζει τόσο το ύψος των εισφορών, που κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματικό, για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, όσο και την αποσύνδεση του υπολογισμού των εισφορών από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα.

Η ρύθμιση αυτή είναι ίσως εκείνη που επείγει περισσότερο απ’ όλες τις άλλες, προκειμένου να αποφευχθεί η παύση πληρωμών προς τον ΕΦΚΑ.

Συντάξεις, εισφορές -Σενάρια

Μάλιστα, στα σενάρια που διατυπώνονται για αλλαγές στο καθεστώς εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών περίοπτη θέση καταλαμβάνει η επιστροφή των εισφορών στο σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων που ίσχυαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται η δημιουργία τριών ασφαλιστικών κλάσεων και μιας προαιρετικής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρώτη βαθμίδα θα είναι λίγο υψηλότερη από τα 175,18 ευρώ που αποτελούν το σημερινό κατώτατο όριο των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, αναφέρει η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ .

Τα άλλα δύο θέματα στα οποία θα απαιτηθούν νομοθετικές διορθώσεις είναι:

α. Ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων, και ειδικότερα εκείνων που προστιθέμενες με την κύρια σύνταξη δίδουν άθροισμα άνω των 1.300 ευρώ και

β. Το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης των ασφαλισμένων με πολλά έτη ασφάλισης.

Οι τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ φαίνεται να δυσκολεύουν και τη φιλοδοξία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μερική ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ απέρριψε ως εσφαλμένη την απαγόρευση κάθε χρηματοδότησης των επικουρικών συντάξεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι δικαστές έκριναν ότι το κράτος έχει εγγυητική ευθύνη και σε σχέση με την επικουρική ασφάλιση, επειδή αυτή καθιερώνεται ως υποχρεωτική και όχι ως προαιρετική, όπως ακριβώς συμβαίνει με την κύρια ασφάλιση.

Επομένως, οι ιδιωτικές εταιρείες δεν μπορούν απευθείας να γίνουν διαχειριστές του νέου συστήματος ή μέρους αυτού. Αρα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι δρόμοι.

Ο πιο ενδεδειγμένος, σύμφωνα με την επιτροπή που εξετάζει το θέμα, είναι η ένταξη της υποχρεωτικής κεφαλαιοποιητικής σύνταξης στο ΕΤΕΑΕΠ, το μεγάλο ενιαίο επικουρικό ταμείο, το οποίο θα κληθεί να ανοίξει τον δρόμο για τη συνεργασία και με ιδιώτες διαχειριστές από τον ασφαλιστικό και τον τραπεζικό κλάδο.

Σημειώνεται ότι ορισμένοι από τους νομικούς που συμμετέχουν στην επιτροπή Μηταράκη θεωρούν ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας για τη μετάβαση της επικουρικής ασφάλισης και των νέων εργαζομένων (όλων όσοι ενταχθούν για πρώτη φορά στο σύστημα από την 1.1.2021) , αλλά και σε ιδιώτες.

Θέση η οποία θα καταγραφεί και στο τελικό πόρισμα της Επιτροπής, το οποίο θα δοθεί εντός των επόμενων ημερών στη δημοσιότητα.

ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο (opekepe.gr) έκανε γνωστό πως προχώρησε σε πληρωμές περίπου 3,2 εκ. ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, στις 8-9/10 πληρώθηκαν 1.139 αγρότες για ενισχύσεις, ανειλημμένες υποχρεώσεις και διάφορα προγράμματα.

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του Οργανισμού εδώ