: Τι θα γίνει με τα και τα δώρα – ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΟΑΕΕ, ΕΦΚΑ, ΟΓΑ – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την επιστροφή των αναδρομικών, ποσά, δόσεις και χρονοδιάγραμμα. Ανοιχτό το ζήτημα και τις επιστροφής δώρων. Τι αναφέρουν οι πληροφορίες.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει στους συνταξιούχους αναδρομικά παράνομων μειώσεων για το διάστημα Ιουλίου 2015 – Μαΐου 2016 σε δόσεις που θα εκτείνονται ως και τα 5 έτη.

Ποιοι χάνουν το δικαίωμα για αναδρομικά, Συντάξεις ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΦΚΑ

Την ίδια στιγμή, μέσα από τις αποφάσεις που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προκύπτει άτι δεν έχει χαθεί η μάχη για τα Δώρα στις συντάξεις, και μάλιστα κατά νομικές προσεγγίσεις υπάρχει θέμα επιστροφών ως και το 2018.

Το φλέγον ζήτημα με τα αναδρομικά

Συντάξεις ΝΕΑ  -Το παράθυρο για τα Δώρα φαίν εται πως ανοίγει, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, από το γεγονός ότι το ΣτΕ ναι μεν έκρινε συνταγματικό του επανυπολογισμό , αλλά στη φράση που δικαιολογεί τον επανυπολογισμό αναφέρει ότι στηρίζεται «στο ύψος των συντάξεων όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2014 με τις

Η αναφορά αυτή εγείρει θέμα αξιώσεων για επιστροφές Δώρων, καθώς αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στο ύψος των μηνιαίων συντάξεων του 2014, βάσει των οποίων διενεργήθηκε ο επανυπολογισμός, ενώ, επιπροσθέτως, η κατάργησή τους κρίθηκε αντισυνταγματική με την απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015.

Το ότι στην απόφαση του 2019 δεν γίνεται αναφορά στα Δώρα κατά τη διενέργεια του επανυπολογισμού, και κυρίως το ότι αναγνωρίζεται η αντισυνταγματικότητα των περικοπών, σημαίνει σύμφωνα με νομικούς ότι το θέμα αναδρομικών για τα Δώρα από το 2015 ως και το 2018 είναι ανοιχτά.

Αναδρομικά έως 7.340 ευρώ -Όλα τα ποσά

Αναδρομικά δεκαμήνου από 667 ευρώ έως 7.340 ευρώ – σε δόσεις – για κύριες συντάξεις, καθώς και αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις έως 200 ευρώ σε 250.000 συνταξιούχους, φέρνουν οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με «ΤΑ στο υπουργείο Εργασίας συστήνεται ομάδα εργασίας ώστε να καταρτίσει σχέδιο νόμου για συμμόρφωση του Ασφαλιστικού με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ και στόχο η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία να εκδηλωθεί έως το τέλος του έτους. Τονίζεται ότι το ΣτΕ έκρινε συνταγματική κατά οριακή πλειοψηφία 13 υπέρ έναντι 12 ψήφων τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Αρα τα όποια αναδρομικά θα περιοριστούν στο κενό διάστημα, στο δεκάμηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και για το δεκάμηνο ο συνολικός «λογαριασμός» των επιστροφών φτάνει κοντά στα 4 δισ. ευρώ.

Ολες οι άλλες διεκδικήσεις των συνταξιούχων, οι αγωγές και οι αιτήσεις πέφτουν στο κενό. Για το δεκάμηνο λοιπόν, οι συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 7.340 ευρώ. Πότε όμως θα τα εισπράξουν;

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι θα καταβληθούν σε 72 δόσεις και σε βάθος χρόνου 6 ετών προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός και να διασφαλιστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Αναδρομικά και τα δώρα : Συντάξεις ΙΚΑ, Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ

Στελέχη του υπουργείου τόνιζαν πως η ανάγνωση των αποφάσεων δείχνει ότι οι αξιώσεις για αναδροµικά από τις παλαιές κύριες και επικουρικές (λόγω των µειώσεων του 2012) φαίνεται πως παραµένουν ισχυρές µόνο για το δεκάµηνο που µεσολαβεί ανάµεσα στην προηγούµενη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόµου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) και µόνο για όσους έχουν ήδη καταθέσει αγωγές στα δικαστήρια. Οι κρίσεις αυτές διατυπώνονταν µε σχετική επιφύλαξη έως την ολοκλήρωση της µελέτης των τελικών δικαστικών αποφάσεων.

Τα αναδρομικά αυτά αφορούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Για να υπολογίσει κάποιος το ποσό για το δεκάμηνο πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά του, όπου αναγράφονται οι μειώσεις των αντισυνταγματικών νόμων.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν λαμβάνειν έως 7.340 ευρώ συνολικά από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Αν δοθούν τα αναδρομικά σε 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική από 90 ευρώ τον μήνα έως και 204 ευρώ τον μήνα. Αν οι επιστροφές γίνουν σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 54 έως 122 ευρώ τον μήνα.

Οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) έως 6.770 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα. Αν δοθούν τα αναδρομικά σε 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική από 90 ευρώ τον μήνα έως και 188 ευρώ τον μήνα. Αν οι επιστροφές γίνουν σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 55 έως 113 ευρώ τον μήνα.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) έως 6.402 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα. Με αναδρομικά σε 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική από 63 ευρώ τον μήνα έως και 178 ευρώ τον μήνα. Με επιστροφές σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 38 έως 107 ευρώ τον μήνα.

Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) έως 5.576 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Οσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις καταργούνται οι περικοπές οι οποίες επιβλήθηκαν σε 260.000 συνταξιούχους το καλοκαίρι του 2016.

Το ΣτΕ έκρινε ότι οι συγκεκριμένες περικοπές είναι αντισυνταγματικές, αλλά ότι η απόφαση αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Τι φέρνει η επόμενη μέρα για συντάξεις, αναδρομικά και εισφορές

«ΤΑ ΝΕΑ», με βάση την ερμηνεία των ειδικών επί των αποφάσεων αυτών και τις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας, παρουσιάζουν το νέο τοπίο που διαγράφεται για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τα που διεκδικούνται και τις εισφορές των επαγγελματιών

Τρεις μεγάλες τομές στο ασφαλιστικό σύστημα προωθεί το υπουργείο Εργασίας, μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν τη ζωή εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων αφού θα αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων καθώς και τα ποσοστά αναπλήρωσης των νέων συντάξεων. Πρόκειται για αλλαγές που θα περιληφθούν στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας εντός του έτους και με το οποίο θα ρυθμίζεται επίσης το θέμα της επιστροφής των αναδρομικών που διεκδικούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

Με τις αποφάσεις – βόμβα που γνωστοποιήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικά:

Τρία ελληνικά νησιά ψηφίστηκαν στα καλύτερα πέντε της Ευρώπης
Τον τρόπο υπολογισμού εισφορών αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και το πλαφόν των 1.300 ευρώ για ανώτατη σύνταξη.
Τον τρόπο υπολογισμού του ποσοστού αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτούνται μετά τον νόμο Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) καθώς είναι εξαιρετικά χαμηλό.
«ΤΑ ΝΕΑ», με βάση την ερμηνεία των ειδικών επί των αποφάσεων αυτών και τις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας, παρουσιάζουν το νέο τοπίο που διαγράφεται για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τα αναδρομικά που διεκδικούνται και τις εισφορές των επαγγελματιών:

Επικουρικές συντάξεις

Με την απόφαση του ΣτΕ ακυρώνονται οι μειώσεις ως 50% που έγιναν τον Ιούνιο του 2016 στις επικουρικές 265.000 συνταξιούχων, οι οποίοι είχαν άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ. Επιστροφές όμως των αντισυνταγματικών περικοπών δεν θα υπάρξουν για όλους, παρά μόνο για όσους έκαναν αγωγές (π.χ. από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι και σήμερα).

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο περιορίζει μεν την αναδρομικότητα, αλλά ορίζει ένα διάστημα 6 μηνών από εδώ και πέρα ώστε η κυβέρνηση να φέρει νέο νόμο για τις επικουρικές συντάξεις που θα αποκαθιστά τις αντισυνταγματικές περικοπές του παρελθόντος.

Συντάξεις και μισθοί : Ανατροπή στους φόρους – Νέο αφορολόγητο – Αναδρομικά

Συντάξεις ΝΕΑ  -Στελέχη του υπουργείου πιστεύουν ότι η μετατροπή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό με απώτερο στόχο τις αποδόσεις του κεφαλαίου των συσσωρευμένων εισφορών θα οδηγήσει σε αύξηση των επικουρικών, δίνοντας απάντηση στην επισήμανση του ΣτΕ ότι το ύψος των σημερινών επικουρικών είναι χαμηλό. Ωστόσο είναι νωρίς να εκτιμηθεί η αντοχή του ΕΤΕΑΕΠ για αυξήσεις (αν δεν αυξηθούν οι εισφορές), πόσω μάλλον για επαναφορά των συντάξεων στα προ περικοπών επίπεδα.

Οπως είναι γνωστό η κυβέρνηση σχεδιάζει να καθιερώσει ένα νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων. Το κλειδί του νέου συστήματος βρίσκεται στο ότι οι εισφορές των νεοασφαλισμένων (από το 2021) δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συντάξεων, αλλά θα κεφαλαιοποιούνται στον ατομικό «κουμπαρά» του κάθε ασφαλισμένου.

Το νέο μοντέλο θα αφορά μόνο τους ασφαλισμένους που θα εισαχθούν στην αγορά εργασίας από την 1/1/2021 και μετά. Οι υπόλοιποι, δηλαδή οι παλαιοί ασφαλισμένοι, δεν θα υποστούν καμία μεταβολή.

Ποιοι χάνουν το δικαίωμα για αναδρομικά, Συντάξεις ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΦΚΑ

Για τους νέους ασφαλισμένους δημιουργείται ένας προσωπικός ασφαλιστικός κουμπαράς, στον οποίο θα καταλήγουν οι εισφορές που θα καταβάλλουν σε μηνιαία βάση. Ο κουμπαράς αυτός θα μπορεί να «σπάει» όποτε εκείνοι το επιθυμούν και όχι μόνο όταν συμπληρώνουν τις ηλικιακές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για την κύρια σύνταξη. Πιθανότατα να υπάρξει ένα εύρος ως προς το όριο ηλικίας (π.χ. από τα 55 έτη και άνω), ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον κάθε ασφαλισμένο να κάνει χρήση του «κουμπαρά» του, όταν ο ίδιος το επιθυμεί.

Εισφορές συντάξεις

Συντάξεις   -Αφορούν 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, των οποίων οι εισφορές κρίθηκαν αντισυνταγματικές, για λόγους ισότητας και ισονομίας. Αντισυνταγματικός κρίθηκε ο νόμος ως προς το σκέλος υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών (μπλοκάκια) με βάση το εισόδημα σε σύγκριση με τους μισθωτούς απασχολουμένους. Δηλαδή έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% και το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη. Ωστόσο από την 1/1/2019 το ποσοστό του 20% έχει ήδη μειωθεί σε 13,3%. Το σκεπτικό της απόφασης τονίζει ότι οι εισφορές μπορούν να υπολογίζονται με βάση την εισφοροδοτική ικανότητα των εργαζομένων «χωρίς όμως να πλήττεται το κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου παραγόμενο εισόδημα υπερμέτρως σε σχέση προς τον σκοπό της διασφαλίσεως εισοδήματος μετά το πέρας του εργασιακού βίου.

Ετσι σχεδιάζεται να αλλάξει το σύστημα υπολογισμού των εισφορών που καθιέρωσε ο νόμος Κατρούγκαλου, βάσει του οποίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες πληρώνουν εισφορές από το 2017 με βάση το εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία, αρχικά του προπροηγούμενου έτους και ακολούθως του προηγούμενου. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

Αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από τη φορολογική βάση. Στόχος είναι οι εισφορές να υπολογίζονται και να εισπράττονται ανεξάρτητα από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 2019, 120 δόσεις εφορία, ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ : Τα ΝΕΑ

Κατάργηση της ρύθμισης με την οποία οι εισφορές του προηγούμενου έτους συνυπολογίζονται στο εισφοροδοτηθέν εισόδημα της επόμενης χρονιάς. Μελετάται, η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα, ώστε να υπολογίζονται στη συνέχεια οι εισφορές της επόμενης χρονιάς.

Μείωση του ανώτατου πλαφόν που ισχύει σήμερα για το ασφαλιστέο εισόδημα και θέσπιση ενός χαμηλότερου ανώτατου ορίου. Σήμερα το ανώτατο ετήσιο ασφαλιστέο εισόδημα είναι στα 78.000 ευρώ, καθώς υπολογίζεται στο δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού.

Νέες συντάξεις

Οι νέοι συνταξιούχοι των οποίων η σύνταξη υπολογίστηκε με βάση τα νέα, αντισυνταγματικά πλέον, ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου εκτιμώνται σε περίπου 110.000. Σε αυτούς, από την ημέρα δημοσίευσης την απόφασης, θα πρέπει να εφαρμοστούν νέα, αναλογικότερα και δικαιότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι σύμβουλοι Επικρατείας προσδιόρισαν την αντισυνταγματικότητα κυρίως στις μεγάλες συντάξεις και στους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί και φθάνουν στο ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια ασφάλισης.

Με την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις στους συντελεστές αναπλήρωσης προκειμένου να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών – παροχών. Κομβικό σημείο των αποφάσεων αποτελεί η επισήμανση ότι δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Το δικαστήριο χάραξε κόκκινη γραμμή όσον αφορά την αναδρομικότητα της ισχύος των αποφάσεων, κρίνοντας ότι οι συνέπειές τους πρέπει να αρχίσουν από την ημέρα της δημοσίευσής τους.

Σήμερα η ανταποδοτικότητα είναι στο 46,80% για 42 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή δεν φτάνει ούτε στο μισό του συντάξιμου μισθού. Στον αντίποδα υπάρχουν ασφαλισμένοι με λιγότερα έτη ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές, οι οποίοι μπορούν να πετύχουν ποσοστό αναπλήρωσης άνω του 107% του μισθού τους λαμβάνοντας και την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.

Ποιοι χάνουν το δικαίωμα για αναδρομικά, Συντάξεις ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΦΚΑ

Οι αλλαγές που πρέπει να νομοθετήσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αφορούν τις μελλοντικές κύριες συντάξεις, πιθανότατα και αυτές που έχουν ήδη εκδοθεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και αυτές που επανυπολογίστηκαν, όμως δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ οι επικείμενες αυξήσεις.

Τα τρία σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας με στόχο να ενισχυθεί η ανταποδοτικότητα των συντάξεων είναι τα εξής:

1 Να αυξηθούν οι συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης οριζόντια από το 28ο έτος ασφάλισης και άνω κατά 5%, 8% ή 10%.

2Να αλλάξουν μεν οι συντελεστές, αλλά με βαθμιαία μεγαλύτερη αύξηση για όσους έχουν από 35 ή 37 έτη εργασίας και άνω, ώστε να επιβραβεύονται με καλύτερη σύνταξη, λόγω παραμονής τους στην εργασία και καταβολής μεγαλύτερων εισφορών.

Σε αυτή την περίπτωση, τα οφέλη περιορίζονται κατεξοχήν για όσους ξεπερνούν τα 35 έτη ασφάλισης και ενδέχεται σε αυτά τα χρόνια (35-42 έτη) η αύξηση των συντελεστών να αποβεί μεγαλύτερη του 10%. Οι αυξήσεις των συντάξεων εκτιμώνται έως και 50 ευρώ, κατά μέσο όρο, για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με 35 έτη και με μισθούς από 1.200 ως 1.500 ευρώ, ενώ για όσους έχουν πάνω από 40 έτη και μισθούς 1.800 ευρώ, η αύξηση στη σύνταξη ενδέχεται να φθάσει ως και 80 με 85 ευρώ, κατά μέσο όρο.

3 Να αυξηθεί κλιμακωτά η εθνική σύνταξη χωρίς να αλλάξει η ανταποδοτική σύνταξη.

 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Ακολουθούν όλες οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στο live chat αλλά και στη φόρμα της ενότητας ΕΘΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ:

1. ιατρός χειρουργός. Για να βγει κάποιος ωφελημένος από τις αποφάσεις του ΣτΕ, θα πρέπει να κινηθεί νομικά ή -έστω και μη αναδρομικά- η κυβέρνηση θα μεριμνήσει ώστε να υπάρξει κάποια αύξηση στη σύνταξή μου;

Για να βγει κάποιος κερδισμένος από τις αποφάσεις, εφόσον είναι συνταξιούχος του Δημοσίου, η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να προσβάλει τον επανυπολογισμό της σύνταξης με έφεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Δεν θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει πλήρως τις περικοπές

2. Βγήκα στη σύνταξη το 2014 με 36 χρόνια, από τα οποία τα 29 τελευταία στα βαρέα. Πώς μπορώ να γνωρίζω αν με τον επανυπολογισμό που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου έλαβαν υπόψη τις μεγαλύτερες εισφορές που πλήρωνα. Στο εκκαθαριστικό που τύπωσα δεν υπάρχει τέτοια πληροφορία.

Δεν υπολογίζονται οι εισφορές των ΒΑΕ στην προσαύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης. Τα εκκαθαριστικά του ν. Κατρούγκαλου δεν αναφέρουν επάνω τον τρόπο επανυπολογισμού.

3. Είμαι 63 ετών, συνταξιούχος, πρώην ΙΚΑ, με αίτηση από 22/12/2014 (συν ένσημα εργασίας 11406), αλλά παρέμεινα εργαζόμενος έως 30/9/2015 με ασφ. κλάση 28η. Θα δω διαφορά στην επανυπολογισμένη σύνταξή μου (κύρια και επικουρική) αν δηλώσω τα επιπλέον 232 ένσημα μετά την αίτηση; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Η διαφορά θα είναι πολύ μικρή. Κάτω από 10 ευρώ.

4. Είμαι 57 χρόνων και 6 μηνών. Πότε μπορώ να βγω σε πλήρη σύνταξη; Ευχαριστώ.

Με πλήρη σύνταξη θα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με τις διατάξεις της 35ετίας σε ηλικία 61 ετών.

5. Έχω επιλέξει να παίρνω ολόκληρο το 70% της σύνταξης χηρείας και τη μισή δική μου. Αν μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης αλλάξουν τα ποσά, μπορώ να επιλέξω να παίρνω την άλλη σύνταξη ολόκληρη και την άλλη μισή;

Μπορείτε να προχωρήσετε σε διαφορετική επιλογή.

6. Γεννημένος στις 9 Ιανουαρίου 1967, ασφαλισμένος από το 1989, χήρος από το 2010, με παιδί γεννημένο το 2004. Πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη;

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με τις διατάξεις για τους χήρους πατέρες σε ηλικία 58 ετών και 5 μηνών, με μειωμένη σύνταξη.

7. Συνταξιούχος Δημοσίου από το 2010. Δεν έκανα αγωγή για αναδρομικά. Δικαιούμαι;

Αν χορηγήσει κάτι συνολικά η κυβέρνηση, ναι.

8. Πώς πιστεύετε ότι θα υπολογίζεται το επικουρικό τμήμα της σύνταξης με το νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζει το υπουργείο εργασίας;

Με έναν ελαφρώς υψηλότερο συντελεστή.

9. Βγήκα σε τον Δεκέμβριο του 2018.Με αφορούν οι αποφάσεις;

Αναλόγως των ετών ασφάλισης και του αν λαμβάνετε επικουρική.

10. Θα ήθελα να ρωτήσω τι ισχύει με την αναγνώριση των πλασματικών ετών.

Μπορούν να εξαγοραστούν από 1 ως 7 έτη για θεμελίωση και προσαύξηση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

11. Συνταξιούχος με αναπηρική σύνταξη, 54 ετών, 4 επιτροπές ΚΕΠΑ, 7 χρόνια. Στα 55 γίνεται η μετατροπή της αναπηρικής σε μόνιμη;

Εφόσον έχετε συμπληρώσει 7 έτη συνταξιοδότησης, 3 επιτροπές τουλάχιστον και το 55ο, τότε θα μονιμοποιηθεί η σύνταξη αναπηρίας.

12. Σύνταξη πότε συμφέρει;

Σύνταξη συμφέρει πλήρης και με πολλά έτη ασφάλισης.

13. Είμαι παλιός ασφαλισμένος, γεννηθείς το 1974, και έχω ένα παιδί που γεννήθηκε το 2004. Μέχρι στιγμής έχω συμπληρώσει 5.000 ένσημα. Δικαιούμαι να βγω νωρίτερα στη σύνταξη;

Δυστυχώς, όχι. Θα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε σε ηλικία 62 ετών με μειωμένη σύνταξη και στα 67 με πλήρη.

14. Σε ό,τι αφορά το ΕΤΑΤ Εμπορικής Τράπεζας: Θα ανακληθούν οι περικοπές του Ιουνίου του 2016; Υπάρχουν αναδρομικά;

Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή.

15. Από το 1982-1996 έχω 8 χρόνια και 4 μήνες πραγματική θαλάσσια υπηρεσία στο ΝΑΤ. Από το διάστημα 1996-1999, έχω δύο έτη, έναν μήνα και 16 μέρες αναπληρωτής δάσκαλος (αναγνωρισμένη υπηρεσία). Και από το 1999 είμαι διορισμένος εκπαιδευτικός στο Δημόσιο. Τα παιδιά μου έχουν γεννηθεί το 2001 και 2003. Έχω κάνει αίτηση αναγνώρισης 20 μηνών στρατιωτικής θητείας. Πότε μπορώ και συμφέρει να βγω σε σύνταξη;

Δεν μας λέτε πότε έχετε γεννηθεί. Χρειάζεται να εξαγοράσετε επιπλέον χρόνο πλασματικό ώστε να συμπληρώνονται 25 έτη ασφάλισης ως την 31η Δεκεμβρίου 2011. Έτσι, αν γίνατε 52 πριν από τις 18 Αυγούστου 2015, τότε μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε άμεσα. Αν γίνατε 52, το 2016 σε ηλικία 56 ετών και 9 μηνών. Αν γίνατε 52 το 2017, σε ηλικία 58 ετών και 5 μηνών.

16. Είμαι συνταξιούχος από 1ης Ιανουαρίου 2011, έχοντας συμπληρώσει 40 χρόνια προϋπηρεσίας σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Μπορώ να ελπίζω σε αναδρομικά από αν δοθούν αναδρομικά οι περικοπές με πολιτική απόφαση;

Θα λάβετε και εσείς ό,τι σας αναλογεί.

17. Είμαι ασφαλισμένη από τον Δεκέμβριο του 1981 στον ιδιωτικό τομέα (900 ένσημα). Στο Δημόσιο 20 χρόνια. Είμαι 57 χρόνων. Πότε μπορώ να βγω σε σύνταξη;

Στα 62 με μειωμένη ή στα 67 με πλήρη.

18. Είμαι γεννημένη τον Απρίλιο του 1962, εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα από τον Αύγουστο του 1980 και συνεχίζω να εργάζομαι, ούσα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ. Έχω ένα παιδί που έχει γεννηθεί το 1985, πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ με πλήρη σύνταξη;

Αν είχατε 5.500 ημέρες ασφάλισης όταν το παιδί ενηλικιώθηκε το 2003, μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε άμεσα με μειωμένη και με πλήρη στα 59 και 6 μήνες.

19. Είμαι συνταξιούχος ΤΑΠ-ΟΤΕ ΤΟ 2014 με 35ετια και υψηλές εισφορές. Θα τύχω αύξησης σύνταξης εάν ισχύσουν υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης ή ισχύει μόνο από το 2016 και μετά;

Όχι. Η αύξηση θα ισχύει για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από την 12η Μαΐου 2016 και έπειτα.

20. Tους νέους συνταξιούχους και αυτούς που θα βγουν τώρα στη σύνταξη και αδικούνται κατάφωρα μετά την εφαρμογή του Ν. 4387/2016 και των οποίων οι συντάξεις πλέον είναι σχεδόν ίσες… με αυτές της χηρείας, σε τι τους ωφελεί; Τους δίνει κάτι για να κλείσει η ψαλίδα με τους προ 2016 συνταξιούχους;

Το υπουργείο μιλά για αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης, που, όπως λέτε, είναι ιδιαιτέρως χαμηλοί.

21. Νοσοκόμα το 2020 κλείνω τα 55 χρόνια και έχω 36 χρόνια υπηρεσία. Μπορώ να φύγω με μειωμένη σύνταξη; Αν μπορώ, τι σύνταξη βγάζω; Είμαι ΔΕ.

Μπορείτε να φύγετε, όντως, με μειωμένη σύνταξη στα 55. Με πλήρη σύνταξη στα 60 και 3 μήνες.

22. Η μητέρα μου, 78 ετών, με σύνταξη από ΙΚΑ 400€, έκανε αίτηση συνταξιοδότησης χηρείας εδώ και 2,5 χρόνια από ΟΑΕΕ και ΙΚΑ του πατέρα μου, που ήταν συνταξιούχος. Πότε θα πληρωθεί;

Λογικά μέσα στο 2020.

23. Είμαι μηχανικός: στο ΤΣΜΕΔΕ από 1981 και στο Δημόσιο από 1983. Μπορώ να αθροίσω στα 36 χρόνια του Δημοσίου τα 2,5 μη παράλληλα χρόνια του ΤΣΜΕΔΕ για να έχω 38,5 στο Δημόσιο; Εφόσον ισχύει αυτό, με συντάξιμο μισθό 2.000 ευρώ και για 39 χρόνια Δημοσίου και 33 ΤΣΜΕΔΕ, πόσο εκτιμάται η σύνταξή μου – Δημόσιο και προσαύξηση; Γνωρίζετε γιατί έπειτα από 3,5 του νόμου Κατρούγκαλου δεν έχει βγει ούτε μια σύνταξη της κατηγορίας μου (διπλοσυνταξιουχους – δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ); Ευχαριστώ!

Δεν έχουν εκδοθεί οι συντάξεις γιατί δεν υπάρχει πρόγραμμα για να υπολογίσει τις προσαυξήσεις. Η άθροιση των μη παράλληλων ετών είναι αυτόματη. Η σύνταξή σας θα είναι περίπου 1.650 – 1700 €.

24. Συνταξιοδοτήθηκα στις 26 Ιουνίου 2015 με διαδοχική ασφάλιση στο Δημόσιο και το ΙΚΑ. Μου έγινε περικοπή με τον Ν. 4093/12, όταν η σύνταξή μου αυξήθηκε πάνω από 1.000 ευρώ με τα χρήματα από το ΙΚΑ. Δικαιούμαι να μου επιστραφεί αυτή η περικοπή; Έχει αναδρομική ισχύ; Τον Μάιο του 2017 πληρώθηκα για πρώτη φορά από το ΕΤΕΑΠΕΠ. Δικαιούμαι, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, αύξηση και αναδρομικά;

Δεν χορηγούνται αυτόματα αναδρομικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Εάν έχετε ασκήσει αγωγή για τις περικοπές, τότε θα μπορείτε να δικαιωθείτε επιστροφή αυτών. Αν όχι, τότε αναμένεται να δώσει τα εν λόγω ποσά το υπουργείο.

25. Είμαι γεννημένη το 1963. Εργάζομαι από το 1977. Έχω δύο παιδιά γεννηθέντα το 1983 και 1984. Από το 1983 που γεννήθηκε το πρώτο παιδί μέχρι το 1990 δεν εργαζόμουν. Έως το 2002 που ήταν ανήλικο το δεύτερο παιδί μου έχω περίπου 4.300 ένσημα. Μπορώ να εξαγοράσω από το κενό ασφάλισης 1983-1990 τόσα ένσημα όσα χρειάζονται ούτως ώστε έως το 2002 που είναι ανήλικο το δεύτερο παιδί να συμπληρώνω 5.500 και να δικαιούμαι σύνταξη ως μητέρα ανηλίκου σήμερα; Είμαι 56 ετών τώρα και έχω περίπου 7.500 ένσημα. Συνεχίζω να εργάζομαι. Ευχαριστω.

Δεν μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με διατάξεις μητέρας ανηλίκου. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξαγορές για αναδρομική θεμελίωση το 2002.

26. Τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει στον τρόπο υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης με το νέο ασφαλιστικό που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας;

Θα χορηγούνται ελαφρώς υψηλότερες επικουρικές. Θα διορθωθεί η αδικία με το πλαφόν των 1.300 €.

27. Έτος γέννησης: 20 Απριλίου 1959, έγγαμη με δύο παιδιά (έτος γεν.1980,1983), ασφαλισμένη από 1 Δεκεμβρίου 89, με ΙΚΑ, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1994. Παύση για έναν χρόνο και από Ιανουάριο 1996 με σύμβαση και ΙΚΑ έως τον Μάιο του 2000, οπότε ορκίστηκα μόνιμη υπάλληλος Δ.Ε. κατηγορίας. Έχω κάνει αίτηση για τρία έτη πλασματικά (παιδιών). Θεωρώ ότι το 2012 έχω 25 έτη προϋπηρεσία. Πείτε μου, σας παρακαλώ, πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ με πλήρη σύνταξη και τι ποσό. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων (από το 2010 είμαι προϊσταμένη τμήματος με ανάθεση και από το 2017 υπολογισμό στις συντάξιμες αποδοχές μου το επίδομα θέσης 290 ευρώ). Και πάλι σας ευχαριστώ

Με βάση τα στοιχεία που μας δίνετε, εάν έχει συμπληρωθεί η 25ετία το 2012, τότε θα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε άμεσα, με μειωμένη σύνταξη και με πλήρη στα 62, με συνολικά 40 έτη ασφάλισης.

28. Πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη; Γεννημένη τον Νοέμβριο του 1962. Διορίστηκα στο Δημόσιο το 1981. Παντρεύτηκα τον Οκτώβριο του 1993 και χώρισα τον Φεβρουάριο του 2005. Δεν έχω παιδιά.

Με μειωμένη σύνταξη άμεσα και με πλήρη στα 61.

29. Είμαι δάσκαλος, τρίτεκνος (ημ.γεν.17-1-1963). Συνεχής υπηρεσία στο Δημόσιο μονίμου και αναπληρωτή από 9-5-1985. Επιπλέον στρατιωτική θητεία 22 μηνών. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ; Θα έχω πέναλτι;

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με πλήρη σύνταξη άμεσα. Οποτεδήποτε το επιθυμείτε στο μέλλον. Δεν υπάρχει κάποια ποινή στην περιπτωσή σας.

30. Γυναίκα 70 ετών. Παίρνει μόνο σύνταξη χηρείας. Στο παρελθόν είχα 3.000 ένσημα. Δεν δικαιούται σύνταξη από ίδιο δικαίωμα. Μήπως δικαιούται εθνική σύνταξη λόγω ηλικίας;

Δεν δικαιούστε, δυστυχώς, κάποια σύνταξη.

31. Εκπαιδευτικός. Διορισμένος 8/1985. Προϋπηρεσία 8 μήνες 20 ημέρες. Ανήλικο το 2010. Γεννημένος 13/8/1962. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ;

Με πλήρη σύνταξη στα 61.

32. Ο πατέρας μου έπαιρνε σύνταξη από το ΙΚΑ περίπου 700 ευρώ και 116 ευρώ από το επίκουρο πέθανε στις 16/11/2017. Κάναμε τα χαρτιά για να παίρνει η μητέρα μου τη σύνταξη χηρείας από το ΙΚΑ που καταθέσαμε τα χαρτιά μας είπαν ότι θα έπαιρνε περίπου 510 ευρώ μαζί με το επικουρικό τώρα παίρνει 360 ευρώ από το ΙΚΑ και 85 ευρώ από το επικουρικό τώρα που έγιναν οι αυξήσεις από το 50 ευρώ στο 70 ευρώ η μητέρα μου δεν δικαιούται την αύξηση γιατί επειδή είναι στο κατώτατο 384,00 μείον της κράτησης 360 ευρώ παίρνει. Δικαιούται την αύξηση

Αν παίρνει την κατωτάτη σύνταξη χηρείας τότε δεν δικαιούται κάτι επιπλέον.

33. Διορισμένος στο Δημόσιο σαν τεχνολόγος ακτινολόγος τον Σεπτέμβριο του 1988. Έχω κάνει αίτηση για εξαγορά 2 χρόνια σχολής για 25ετια το2011. Μπορώ να βγω με πρόωρη τον Μάιο που κλείνω τα 56; Μπορώ να εξαγοράσω 25 μήνες στρατό για προσαύξηση σύνταξης;

Εφόσον συμπληρώνετε 25ετία το 2011, θα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε σε ηλικία 56 ετών με μειωμένη σύνταξη. Μπορείτε να εξαγοράσετε και τον Στρατό.

34. Ασφαλισμένη από τον 12/1981. Στον ιδιωτικό τομέα έχω 900 ένσημα. Στο δημόσιο 20 χρόνια (1999 – σήμερα). Είμαι 57 χρονών. Μπορώ να βγω με μειωμένη σύνταξη στα 62; Πρέπει να υπολογιστούν και τα ένσημα του ΙΚΑ; Αν ναι, υπάρχει πιθανότητα να θεμελιώσω δικαίωμα συνταξιοδότησης πιο νωρίς;

Δεν μπορείτε να θεμελιώσετε δικαίωμα συνταξιοδότησης νωρίτερα από τα 62. Θα λάβετε μειωμένη στα 62 και πλήρη στα 67.

35. Θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της μείωσης 30% για τις μειωμένες συντάξεις γήρατος; Μήπως θα υπολογίζεται μελλοντικά σε όλο το ποσό και όχι μόνο στην Εθνική σύνταξη;

Δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση.

36. Μέχρι πότε έχουν βγει συντάξεις Δημοσίου στην εκπαίδευση;

Η περίοδος αναμονής είναι 32 μήνες

37. Έκανα αίτηση γλκ 1/9/17. 59.5 χρόνων έγινα 25/9/17 μπορεί να θεωρηθεί σαν μελλοντική σύνταξη και να απορριφθεί

Δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν μελλοντική σύνταξη. Θα σας απονεμηθεί κανονικά από τον 9/2017.

38. Γεννημένη το 1972 και εργαζόμενη από το 2002 ασφαλισμένη στο ΙΚΑ με τέκνο με αυτισμό 80 τοις εκατό ανίκανο για εργασία πότε μπορώ να βγω σε σύνταξη μειωμένη είτε κανονική; Ακόμη ζήτησα από την δημοτική επιχείρηση όπου εργάζομαι όλα αυτά τα χρόνια με συνεχείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μου την ειδική άδεια των 22 ημερών για τέκνα με δ.α.δ. και μου είπαν δε τη δικαιούμαι επειδή δεν ανήκω στο Δήμο, ισχύει;

Θα πρέπει να συμπληρωθούν 5.500 ημέρες ασφάλισης, το τέκνο να είναι ανίκανο προς εργασία και ο σύζυγος να εργάζεται , να μην έχει θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να έχει 600 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία. Αν έχετε προσληφθεί από το Δήμο δικαιούστε κανονικά την ειδική άδεια.

39. Δημόσιος υπάλληλος με 1800€ μηνιαίες . Πόσο κοστίζει με σημερινή αίτηση η εξαγορά 1 πλασματικού έτους παιδιών.

360 € / μήνας

Ο Μηταράκης για τα αναδρομικά

Ανω κάτω στην κυβέρνηση ! Την πρόθεση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης στο ζήτημα των αναδρομικών εξέφρασε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.

Παράλληλα, τόνισε ότι τα θα καταβληθούν με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομική αστάθεια και δεν θα θέσει σε κίνδυνο το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real Fm ποιους αφορούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι καθαρογραμμένες . Οι αποφάσεις απ’ ό,τι φαίνεται παραδέχονται ως συνταγματική τη βάση υπολογισμού των συντάξεων, όπως καταβάλλονταν στις 31 Δεκεμβρίου 2019.»

«Υπάρχουν διφορούμενες απόψεις για το τι σημαίνει αυτό για τα αναδρομικά και, μέχρι να δούμε τα τελικά κείμενα, δεν είναι δυνατόν να έχουμε μία ξεκάθαρη άποψη.»

Τουλάχιστον 10 μήνες αναδρομικά

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ότι τα είναι στο τραπέζι για ένα 10μηνο τουλάχιστον και υπό προϋποθέσεις φτάνουν ως και 41 μήνες.

Τα αναδρομικά διεκδικούνται για τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 από συνταξιούχους με μικτό άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση Θα περιμένει να πάρει στα χέρια της άλλη μια απόφαση του ΣτΕ που θα της δίνει με καθαρότητα το διάστημα των αναδρομικών.

Η απόφαση αυτή, Θα έρθει μέσω της αίτησης αναίρεσης που υπέβαλε ο  στο ΣτΕ για δικαιωθέντες συνταξιούχους με αναδρομικά στο Εφετείο.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα βγει από την Ολομέλεια και δίνει το διάστημα των αναδρομικών που οφείλονται όχι μόνον σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια, αλλά σε όλους όσοι υπέστησαν τις μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Τα 3,7 δισ. ευρώ αγγίζει το κόστος των αναδρομικών για ένα 10μηνο και, σύμφωνα με υπολογισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και του ΕΤΕΑΕΠ, επιμερίζεται:

-Σε 1,75 δισ. ευρώ από τις επιστροφές των παράνομων μειώσεων των νόμων 4051 και 4093 στις κύριες συντάξεις που ήταν πάνω από 1.000 ευρώ (είτε από μία σύνταξη είτε και από άθροισμα συντάξεων).

-Σε 350 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές των ίδιων μειώσεων (ν. 4051 και 4093) στις επικουρικές συντάξεις που ήταν πάνω από 200 ευρώ το 2012.

-Σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ αν επιστραφούν και τα Δώρα ενός 10μήνου.

Επικουρικές και συντάξεις χηρείας : Όλες οι αλλαγές στη σύνταξη

Επίδομα παιδιού, ΚΕΑ, Συντάξεις, επίδομα ενοικίου – Τα νέα για τις πληρωμές

ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΟΑΕΕ, ΕΦΚΑ, ΟΓΑ

Οι προσωρινές Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Νοεμβρίου 2019 θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το ΙΚΑ (ika.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το ΝΑΤ (nat.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΑΕΕ (oaee.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΓΑ (oga.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΠΕΚΑ (opeka.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου 2019 την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019.