Έξαλλοι οι ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ !!! Λένε ΟΧΙ στη συνδεδεμένη 600 ευρώ ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΓΑ (www.oga.gr) ΙΟΥΛΙΟΥ 2022 – Όλες οι εξελίξεις.
Ειδήσεις: Κτηνοτροφικοί φορείς ζητούν με επιστολή τους να μην έχουν συνδεδεμένη ενίσχυση τα εισαγόμενα ζώα που πάνε για πάχυνση.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο η Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτροφών (ΠΕΚ), Ελπίδα Σιδηροπούλου, «αγωνιζόμαστε να ενισχύονται τα ντόπια μοσχάρια που πάνε για πάχυνση. Οι παχυντές εισάγουν τα ζώα από το εξωτερικό που έχουν ήδη πάρει επιδότηση στις χώρες που έχουν γεννηθεί.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Το σχέδιο που κατατέθηκε από το ΥπΑΑΤ αναφέρει ότι θα επιδοτηθούν τα εισαγόμενα. Αυτό είναι άδικο για εμάς που η παραγωγική διαδικασία ξεκινάει από την προετοιμασία της αγελάδας για να μείνει έγκυος και υπάρχει 9μηνη αναμονή μέχρι την γέννα, ενώ η πάχυνση των εισαγόμενων διαρκεί 5 ή 7 μήνες.
Αν θέλουν οι παχυντές να ενισχυθούν μπορούν να αγοράζουν τνόπια μοσχάρια. Τα χρήματα που είναι να καταβληθούν για την ενίσχυση των εισαγόμενων μοσχαριών ζητάμε να τα χορηγήσουν για ενίσχυση στις μοσχίδες αντικατάστασης».
Η επιστολή των κτηνοτρόφων αναφέρει τα εξής:
«Με λύπη διαπιστώνουμε ότι τον τελευταίο καιρό μεθοδεύεται να δοθεί συνδεδεμένη ενίσχυση στο βόειο κρέας το οποίο προέρχεται από τα εισαγόμενα μοσχάρια.
Με μεγαλύτερη λύπη, ακούγοντας πάντα τις ίδιες πηγές, η συνδεδεμένη αυτή αντιστοιχεί περίπου σε 15.000.000 ευρώ για 25.000 εισαγόμενα μοσχάρια τα οποία σφάζονται στη χώρα μας, βάσει επίσημων στοιχείων από τα σφαγεία.
Κάνοντας την παραπάνω πράξη προκύπτει ότι σε κάθε εισαγόμενο μοσχάρι αντιστοιχεί ενίσχυση της τάξεως των 600 ευρώ αν ο αριθμός τους παραμείνει στα ίδια επίπεδα σφαγών ή ακόμα και σε περισσότερα από 600 ευρώ αν ο αριθμός τους μειωθεί.
Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί ελληνικών μοσχαριών θα παίρνουν – βάσει των ανακοινώσεων του ΥπΑΑΤ για την νέα ΚΑΠ 2023-2027, – το Μέτρο Β δηλαδή 200 ευρώ αν τα μοσχάρια θα σφάζονται έως 12 μηνών ή το Μέτρο Γ δηλαδή 250 ευρώ εάν τα μοσχάρια σφάζονται από 14-24 μηνών.
Και αυτό ισχύει για όσους εξ’ ημών μπορούν να κάνουν πάχυνση. Οι υπόλοιπες εκτροφείς που πουλάνε τα μοσχάρια τους με τον απογαλακτισμό θα λάβουν ως ενίσχυση ΜΟΝΟ 140 ευρώ για τις θηλάζουσες αγελάδες.
Προσπαθώντας να σας κάνουμε κατανοητή τη διαδικασία της παραγωγής ελληνικών μοσχαριών θα επαναλάβουμε αυτά τα οποία ως Συνεταιρισμός έχουμε γράψει σε πολλές επιστολές μας. Για εμάς η διαδικασία παραγωγής ΔΕΝ είναι 5 ή 7 μήνες, όπως η πάχυνση των εισαγόμενων.
Η παραγωγική μας διαδικασία ξεκινάει από την προετοιμασία της αγελάδας για να μείνει έγκυος, η 9μηνη αναμονή μέχρι την γέννα και η εξασφάλιση των συνθηκών για την ευτοκία / ευζωία, η διαχείριση του μοσχαριού τους πρώτους 3 μήνες όπου τα ποσοστά θνητότητας είναι αυξημένα και έπειτα έχοντας περάσει ήδη ένας χρόνος περίπου μέχρι στιγμής, να περάσει στο παχυντήριο της ίδιας εκτροφής ή να πουληθεί σε άλλη εκτροφή πάχυνσης όπου θα χρειαστεί να παραμείνει περίπου από εφτά μήνες έως ένα χρόνο με σκοπό το τελικό στάδιο του σφαγείου.
Εκτός από το πόσο χρονοβόρα είναι ως διαδικασία καλό θα ήταν στο συγκεκριμένο σημείο να επισημάνουμε ότι περνάμε ατελείωτες εργατοώρες στις εκτροφές μας, 365 ημέρες το χρόνο, χωρίς άδεια, χωρίς το δικαίωμα ούτε να αρρωστήσουμε ή να παραβρεθούμε σε οικογενειακές εκδηλώσεις όπως τα γενέθλια του παιδιού μας ή οτιδήποτε άλλο, οι εκτροφές μας είναι οικογενειακή υπόθεση καθώς και οι σύζυγοι μας και τα παιδιά μας και οι γονείς μας δουλεύουν βοηθώντας μας στις εκμεταλλεύσεις μας χωρίς να έχουν το αντίστοιχο «μεροκάματο» γιατί ξέρουν ότι δεν υπάρχει.
Επίσης, τα προβλήματα μας, ως πρωτογενής τομέας έχουν διογκωθεί, ειδικά φέτος. Τα γνωρίζετε, γιατί τα φωνάζουμε σε κάθε ευκαιρία αλλά θα τα αναφέρουμε εν τάχει για υπενθύμιση: αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αύξηση του κόστους ενέργειας, αύξηση του κόστους των ζωοτροφών κατά 40% – 50% (!), έλλειψη εργατών κ.α., ενώ ταυτόχρονα οι τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας έχουν αυξηθεί σε ένα επίπεδο της τάξεως του 5%.
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας που έκανε την επισιτιστική κρίση να είναι απειλή πάνω από τα κεφάλια μας και οδήγησε όλες τις υπόλοιπες χώρες να πάρουν μέτρα για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής τους και όχι να επιδοτήσουν τους εισαγωγείς.
Με όλα τα παραπάνω, θα θέλαμε να επισημάνουμε τον κίνδυνο και να κρούσουμε κώδωνες, όχι αυτούς των κοπαδιών μας αυτή τη φορά ότι πολλοί από εμάς αν δεν ενισχυθούμε σωστά, δίκαια και με γνώμονα την ελληνική παραγωγή και την ελληνική κτηνοτροφία θα οδηγηθούμε στο να εγκαταλείψουμε την εγχώρια παραγωγή, οδηγούμενοι σε παρεμφερές αλλά πιο επικερδές επάγγελμα, αυτό του εμπόρου / εκτροφέα εισαγόμενων και όχι του παραγωγού. καθώς η ενίσχυση σε εκείνους είναι σχεδόν διπλάσια και για κάποιες εκτροφές τετραπλάσια χωρίς να απαιτείται ο ίδιος χρόνος, το ίδιο κόστος, το ίδιο ρίσκο και ο ίδιος κόπος.
Πολλοί θα είναι και εκείνοι που θα εγκαταλείψουν οριστικά το επάγγελμα και θα αναζητήσουν δουλειά στην πόλη, οδηγώντας έτσι τα χωριά και αυτά που μένουμε το χειμώνα αλλά και αυτά που μετακινούμαστε το καλοκαίρι, καθώς η πλειοψηφία μας είμαστε μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, σε ερημοποίηση.
Τα μοσχάρια «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ» όπως τους δώσατε το δικαίωμα να τα βαφτίζουν μετά τους 5 μήνες παραμονής στην Ελλάδα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ εξομοιωθούν ποτέ με τα ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ και δεν πρέπει να δοθεί ένα ακόμα κίνητρο για να αυξηθεί η εισαγωγή τους.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε πως από το ορισμό της η Συνδεδεμένη Ενίσχυση, όπως αυτός αναφέρεται στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποσκοπεί στον περιορισμό της στρέβλωσης του ανταγωνισμού στην αγορά. Ενδέχεται να απαιτούνται στοχευμένες ενισχύσεις σε συγκεκριμένο γεωργικό τομέα ή υποτομέα, καθώς υφίσταται δυσκολίες. Το καθεστώς προαιρετικής συνδεδεμένης στήριξης αποσκοπεί στην πρόληψη της κλιμάκωσης των εν λόγω δυσκολιών, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εγκατάλειψη της παραγωγής και να επηρεάσουν άλλα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού ή των συνδεδεμένων αγορών.
Δίνοντας την διπλάσια / τετραπλάσια ενίσχυση στα εισαγόμενα μοσχάρια καταστρατηγείται ο ορισμός της, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά, δεν μας ενισχύετε ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως παραγωγοί Ελληνικών Μοσχαριών και σίγουρα οδηγούμαστε στην εγκατάλειψη της παραγωγής με ό, τι αυτό συνεπάγεται στην αλυσίδα ανεφοδιασμού.
Τέλος, αναφερόμενοι στον Υπουργό κύριο Γεωργαντά, αναφέρουμε ότι παρακολουθώντας τις προσπάθειες σας ως Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να εκσυγχρονίσετε και να στηρίξετε τον πρωτογενή τομέα με διάφορες εξαγγελίες, που έχετε κάνει κατά καιρούς είτε για στήριξη στη φορολογία, είτε για στήριξη στο κόστος των ζωοτροφών και βλέποντας τα άμεσα αποτελέσματα παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που έχετε αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση, ευελπιστούμε ότι με την παρούσα θα κατανοήσετε και γιατί η στήριξη των παραγώγων ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΟΣΧΑΡΙΩΝ που αριθμούμε περί τις 9.500 εκτροφές είναι αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη από τη στήριξη του υποεκατονταπλάσιο σε εκτροφές εισαγόμενων μοσχαριών.
Για αυτόν το λόγο προτείνουμε αυτά τα χρήματα να δοθούν στους εκτροφείς προκειμένου να επιδοτηθούν οι μοσχίδες αντικατάστασης, που κρατάμε κάθε χρόνο για την ανανέωση του κοπαδιού μας. Με αυτόν τον τρόπο μας δίνετε το κίνητρο να αυξήσουμε το κοπάδι μας και κατ’ επέκταση να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή κρέατος».
Έξαλλοι οι ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ !!! Λένε ΟΧΙ στη συνδεδεμένη 600 ευρώ ΟΠΕΚΕΠΕ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΓΑ ΙΟΥΛΙΟΥ 2022 – Ημερομηνίες καταβολής.
O ΟΑΕΕ (www.oaee.gr), ο ΟΓΑ (www.oga.gr) , το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών), το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ, το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και Tο ΕΤΑΤ θα πληρώσουν τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 τις συντάξεις μηνός Ιουλίου 2022.
Επίσης την ίδια ημέρα, θα καταβληθούν οι συντάξεις των υπόλοιπων Ταμείων του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) (Μισθωτών) αλλά και οι προσωρινές συντάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.
Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις ως εξής:
την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022 στους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 στους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8
Το Δημόσιο θα πληρώσει τις συντάξεις Ιουλίου 2022:
την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022 στους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 στους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
O ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
Πακέτο μέτρων για την ακρίβεια εξετάζει η Κυβέρνηση
Προεκλογικά … προγράμματα ΟΑΕΔ 2022 για ανέργους ! 200 ώρες κατάρτισης , 1000 ευρώ σε 80.000 κόσμο !