Οι αριθμοί για : Νέες και προσωρινές συντάξεις ΔΕΚΟ, ΙΚΑ, ΝΑΤ – 534 ευρώ επίδομα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

: Τριπλό “πακέτο” ετοιμάζει για φέτος η κυβέρνηση για συνολικά περίπου 400.000 δικαιούχους. Το πρώτο “πακέτο” αφορά τους κληρονόμους των θανόντων συνταξιούχων που δικαιούνται την επιστροφή των περικοπών στις κύριες τους κατά το διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Το δεύτερο αφορά στους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, οι οποίοι δικαιούται αύξηση βάσει του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση.

Το τρίτο “πακέτο” θα αφορά τους δικαιούχους της “προ-προσωρινής” την οποία εξήγγειλε ο νέος Υπ.Εργασίας κος Κωστής Χατζηδάκης.

1. Αναδρομικά σε κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων

Πιο αναλυτικά, ο κ. Χατζηδάκης έχει ήδη ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα επιστροφής που αφορούν σε πάνω από 232.000 συνταξιούχους οι οποίοι έχουν αποβιώσει. Τα αναδρομικά αυτά θα λάβουν οι κληρονόμοι τους και αφορούν στις περικοπές τις οποίες υπέστησαν οι κύριες συντάξεις των θανόντων συγγενών τους, συνταξιούχων κατά την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016 (11 μήνες). Το κόστος τους έχει υπολογισθεί γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.

Με την καταβολή αυτή θα κλείσει ο “κύκλος” των αναδρομικών τα οποία αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δικαίωνε τις προσφυγές των συνταξιούχων ενάντια στις μνημονιακές περικοπές στις κύριες, επικουρικές συντάξεις και “δώρα” κατά την προαναφερθείσα 11μηνη περίοδο.

Συγκεκριμένα:

– Στις 10 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει οριστικά την αίτηση με όλα τα ζητούμενα πιστοποιητικά και έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επεξεργασία του αιτήματος.

– Στις 10 Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Διευκρινίζεται ότι η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή για τις περιπτώσεις εκείνες που θα καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.

– Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.

2. Αναδρομικά σε συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης

Βάσει του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση, οι συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης δικαιούνται αύξηση, λόγω της αύξησης στα ποσοστά αναπλήρωσης τους, κατ΄εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ τον Οκτώβριο. Έτσι οι εν λόγω αυξήσεις έχουν ισχύ από τον Οκτώβριο. Συνεπώς, οι δικαιούχοι τους πρέπει να λάβουν . Με βάση το μέχρι πρότινος προγραμματισμό (ο οποίος για την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη νέα ηγεσία του Υπ. Εργασίας), οι αυξήσεις αυτές θα καταβάλλονταν έως το Μάρτιο, ενώ τα (17 μηνών) θα καταβάλλονταν τον Απρίλιο του 2020.

Το σύνολο των δικαιούχων των αυξήσεων στις κύριες ανέρχεται σε περίπου 100.000, ενώ το κόστος τους, μαζί με τα αναδρομικά δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Με την καταβολή τους, θα κλείσει ο “κύκλος” των αναδρομικών που έφεραν οι αυξήσεις που προέβλεπε ο νόμος Βρούτση. Υπενθυμίζεται πως οι πρώτες αυξήσεις δόθηκαν σε κοντά 260.000 επικουρικές συντάξεις τον Ιούλιο του 2020.

3. Αναδρομικά στους δικαιούχους των νέων προ-προσωρινών συντάξεων

Μετά την εξαγγελία του νέου Υπ. Εργασίας, κου. Χατζηδάκη περί καταβολής της εθνικής σύνταξης στους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν αιτηθεί σύνταξη, αλλά δεν έχουν καν λάβει προσωρινή, αναμένεται να γεννηθεί μία νέα “γενιά” .

Aυτή θα προέλθει από τις εθνικές συντάξεις τις οποίες θα λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι (βασικά του ιδιωτικού τομέα) οι οποίοι έχουν αιτηθεί σύνταξη, αλλά δεν έχουν λάβει προσωρινή.

Η σχετική διαδικασία αναμένεται να “τρέξει” τ΄αργότερο από τον Απρίλιο και θα αφορά 70.000 συνταξιούχους.

Έτσι για παράδειγμα, ένας συνταξιούχους που τον Απρίλιο του 2021 θα κλείσει 10 μήνες από τη στιγμή που υπέβαλε την αίτηση συνταξιοδότησής του (δηλ. από τον Ιούνιο του 2020), θα μπορεί να λάβει όχι μόνο την των 384 ευρώ, αλλά και αναδρομικά το ποσό πολλαπλασιασμένο επί το 10. Δηλαδή θα λάβει το ποσό των 3840 ευρώ.

Ο ίδιος συνταξιούχος θα λάβει, όμως, μετά τον Απρίλιο, και προσωρινή σύνταξη (κατά μέσο όρο εκτιμάται γύρω στα 700 ευρώ). Αν π.χ. τη λάβει τον Αύγουστο, θα λάβει αναδρομικά για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου του 2020, οπότε κατέθεσε την αίτηση συνταξιοδότησης, έως και τον Αύγουστο του 2021 οπότε θα λάβει, υποθετικά, την οριστική σύνταξή του. Δηλαδή 14 μήνες. Τα αναδρομικά αυτά θα προκύψουν από τη διαφορά μεταξύ εθνικής σύνταξης 384 ευρώ και της προσωρινής σύνταξης των 700 ευρώ, πολλαπλασιασμένης επί το 14 (σ.σ. μήνες από την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης έως την καταβολή της προσωρινής). Δηλαδή, θα λάβει 9800 ευρώ.

Ωστόσο, ο κύκλος των αναδρομικών για τους 70.000 “εκκρεμείς” συνταξιούχους, οι οποίοι αναμένεται τον Απρίλιο να λάβουν την προ-προσωρινή σύνταξη των 384 ευρώ δεν θα σταματήσει στην καταβολή των αναδρομικών προσωρινών συντάξεων, καθώς θα λάβουν και άλλα μαζί με την οριστική σύνταξή τους και τα οποία θα προκύψει από τη (θετική) διαφορά μεταξύ της προσωρινής (από τη στιγμή της κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης) και της οριστικής σύνταξης τους.

Οι αριθμοί για αναδρομικά 2021 : Νέες και προσωρινές συντάξεις ΔΕΚΟ, ΙΚΑ, ΝΑΤ – 534 ευρώ επίδομα – Τελευταίες πληρωμές.

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου πληρώθηκαν στους δικαιούχους που βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας η αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους . Βάση υπολογισμού για όσους παρέμειναν σε αναστολή 30 ημέρες εντός Ιανουαρίου είναι τα 534 ευρώ, διαφορετικά το επίδομα δόθηκε αναλογικά, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα.

Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα λιανικού εμπορίου που επέστρεψαν από 18 Ιανουαρίου στη δουλειά τους έλαβαν 303 ευρώ. Η δήλωση αναστολής από τον εργοδότη στο σύστημα «» είναι απαραίτητη, ενώ οι εργαζόμενοι υποβάλλουν δήλωση μόνο αν τίθενται για πρώτη φορά σε αναστολή. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αναστολών από εργοδότες και εργαζόμενους πραγματοποιήθηκαν έως την Κυριακή 31 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, σήμερα, Παρασκευή, πληρώνονται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού – με βάση τα – για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο των Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021.

 

Πώς υπολογίζεται το επίδομα των 534 ευρώ για Φεβρουάριο – Τι αλλάζει
Για την , ειδικά για τον Φεβρουάριο θα υπάρχει για τους εργαζόμενους μία μικρή αύξηση στο ημερήσιο ποσό στα 19,07 ευρώ έναντι 18,7 ευρώ ανά ημέρα. Η μικρή αυτή αύξηση προκύπτει στο ότι ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες και όχι 30.

Αναφορικά με τους εργοδότες, οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα δηλώνονται πλέον στο «Εργάνη» εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων. Η νέα διαδικασία εφαρμόζεται άμεσα από τον Φεβρουάριο. Το υπουργείο Εργασίας δίνει χρονική προθεσμία 5 ημερών για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο σύστημα. Συνεπώς οι αναστολές του Φεβρουαρίου πρέπει να δηλωθούν από έως και την ερχόμενη Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, εφόσον η αναστολή σύμβασης διαρκεί όλο τον μήνα (1-28/2) ή η χρονική διάρκειά της ξεκινά εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Εαν δεν τηρηθεί η διαδικασία της προαναγγελίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ΚΥΑ, η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Κατά συνέπεια ο εργοδότης βαρύνεται με τους μισθούς και τις εισφορές των εργαζομένων του κανονικά.

400.000 συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά, Συντάξεις ΔΕΚΟ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, Ενστόλων – Voucher 200 ευρώ

exoikonomo2020.gov.gr : Αίτηση για ανακαίνιση σπιτιού – Voucher 200 ευρώ

Αυτοί θα λάβουν 200 ευρώ voucher για επιδότηση λάπτοπ, υπολογιστή – ΟΑΕΔ προγράμματα 2021