Την πίεση που υπάρχει στην αγορά εργασίας προσπαθεί να συγκρατήσει η κυβέρνηση μετα την καραντινα. Έτσι την παράταση των μέτρων προστασίας των εργαζόμενων θα ανακοινώσει -ίσως και εντός της ημέρας- η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν τα λουκέτα και οι απολύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες έως το τέλος του χρόνου θα παραταθεί η ισχύς του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που αρχικά προβλεπόταν να λήξει στις 15 Οκτωβρίου.
Παράλληλα έως τέλος Οκτωβρίου, θα παραταθεί η δυνατότητα ένταξης των εργαζόμενων σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης προκειμένου να λάβουν την ειδική αποζημίωση έως 534 ευρώ.
Για δύο μήνες ακόμα θα παραταθεί η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας ύψους 400 ευρώ στους εποχικούς που δεν επαναπροσλήφθηκαν και ελάμβαναν το επίδομα το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου.
Ειδικά για τους εποχικούς, το υπουργείο εργασίας επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα κατάρτισης προκειμένου να αποκομίσουν ένα έξτρα εισόδημα εκτός του επιδόματος ανεργίας αλλά και να επιμορφωθούν σε νέες δεξιότητες σε περίπτωση που η κρίση αφήσει το αποτύπωμά της στον τουρισμό και το επόμενο καλοκαίρι.
Στο πλαίσιο των κινήτρων που θεσπίζονται για την επανεκκίνηση της αγοράς, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσει τη μείωση των εισφορών αλλά και ένα πρόγραμμα επιδότησης εισφορών μόνο για νέες προσλήψεις.
Ακόμα εξετάζονται τρόποι ενίσχυσης τους εισοδήματος των εργαζομένων πέραν της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους γονείς δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία εφόσον ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Έως το τέλους του χρόνου οι αναστολές συμβάσεων και η Συνεργασία
Στόχος το οικονομικού επιτελείου να διατηρηθούν έως το τέλος του χρόνου τα δύο εργαλεία συγκράτησης των απολύσεων, δηλαδή η αναστολή των συμβάσεων εργασίας και το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ρετουσαρισμένο, με την ελπίδα ότι θα προσελκύσει περισσότερους εργοδότες έως τη λήξη του. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το πρόγραμμα προέβλεπε ότι μπορούσαν να ενταχθούν οι εργαζόμενοι που είχαν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης στις 30 Μαΐου του 2020. Με την προϋπόθεση αυτή αποκλείονταν από την ένταξη στον μηχανισμό οι εποχικοί εργαζόμενοι, που προσλήφθηκαν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή και τον Αύγουστο. Με την νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος προκειμένου να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που έχουν προσληφθεί μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της ΠΝΠ σε ΦΕΚ, δηλαδή μέχρι τις 10 Αυγούστου.
Τους προηγούμενους μήνες επήλθαν οι εξής βελτιώσεις:
-Επιδοτείται πλέον το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τον χρόνο εργασίας που χάνεται, ώστε ο μηχανισμός να γίνει φτηνότερος και πιο ελκυστικός. Ο εργοδότης θα πληρώνει μόνο τις εισφορές που αναλογούν στο τμήμα του μισθού που καταβάλλει. Όλες οι υπόλοιπες εισφορές – εργατικές και εργοδοτικές – θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό ισχύει από 1η Ιουλίου έως και 15 Οκτωβρίου. Για παράδειγμα, εφόσον ο εργοδότης μειώνει κατά 50% τον χρόνο εργασίας του μισθωτού, υποχρεούται να πληρώσει τον μισό καθαρό μισθό και τις εισφορές που αναλογούν σε αυτόν, δηλαδή το 50% των συνολικών εισφορών ολόκληρου του μισθού. Το κράτος, αντίστοιχα, υποχρεούται να καταβάλλει το 60% του μισού καθαρού μισθού που χάνεται και το 100%των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη – εργαζόμενου στο ύψος του αρχικού ονομαστικού μισθού για τον χρόνο εργασίας που χάνεται (δηλαδή το υπόλοιπο 50% των συνολικών εισφορών ολόκληρου του μισθού).