αναδρομικά 2020 Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ- Οι συνταξιούχοι αναμένουν τα χρήματα που θα τους δοθούν. Όλο το χρονοδιάγραμμα των αναδρομικών ανά ασφαλιστικό ταμείο και κατηγορία.

: Σε 5 διαφορετικές κατηγορίες διαχωρίζονται πλέον τα στις συντάξεις που θα λάβουν ή διεκδικούν οι 2,5 εκατ. συνταξιούχοι. Η καταβολή των αναδρομικών – ανάλογα με την κατηγορία – θα ξεκινήσει με την πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

«Ζεστό» χρήμα θα λάβουν περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι κύριων και επικουρικών συντάξεων, ενώ έρχονται αναδρομικά δεκαμήνου και για τις επικουρικές συντάξεις χηρείας.


«ΤΑ ΝΕΑ», για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, καταγράφουν τις 5 κατηγορίες των αναδρομικών των συνταξιούχων. Ειδικότερα:

Αναδρομικές αυξήσεις από 1η Οκτωβρίου 2019 έως 48% για 250.0ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ00-300.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων φέρνει το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, η οποία λήγει στις 7 Φεβρουαρίου, και εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Ολα τα  για τις συντάξεις ΕΔΩ 

Η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ τον μήνα και σε απόλυτους αριθμούς θα κυμαίνεται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ. Τις αυξήσεις μαζί με τα από 1η Οκτωβρίου 2019 θα λάβουν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και τους απαραίτητους επανυπολογισμούς όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016 και είδαν τις επικουρικές τους τότε να μειώνονται δραματικά.

Λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης (για όσους έχουν πάνω από 30,1 συντάξιμα έτη), οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου.

Οι αυξήσεις αυτές μετράνε από 1ης Οκτωβρίου 2019 για τους ήδη συνταξιούχους και θα καταβληθούν μετά τους απαραίτητους επανυπολογισμούς των συντάξεων με τις συντάξεις Ιουνίου, όπως δηλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Με τις συντάξεις Μαρτίου σχεδιάζεται να καταβληθούν αναδρομικά 10 μηνών και αυξήσεις που φτάνουν το 40% σε περίπου 26.000 επικουρικές συντάξεις χηρείας. Πρόκειται για όλες εκείνες τις επικουρικές που ακολουθώντας τις καταστατικές διατάξεις του κύριου φορέα ασφάλισης υπολογίστηκαν με ποσοστό χήρας/χήρου 50% και τώρα πρέπει να αναπροσαρμοστούν αναδρομικά από τις 17 Μαΐου του 2019 στο 70%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με εγκύκλιο που έστειλε το ΕΤΕΑΕΠ στις αρμόδιες υπηρεσίες του, οι επικουρικές συντάξεις χηρείας που χορηγήθηκαν λόγω θανάτου ασφαλισμένων μετά τις 13/5/2015 αυξάνονται στο 70% της σύνταξης του θανόντος, από 50% που είναι σήμερα. Η αύξηση ισχύει αναδρομικά από τις 17 Μαΐου του 2019, έτσι εφόσον τα αναδρομικά δοθούν με τις συντάξεις Μαρτίου θα είναι αναδρομικά 10 μηνών. Οι αυξήσεις αφορούν συντάξεις χηρείας Δημοσίου (πρ. ΤΕΑΔΥ) και άλλων μικρών πρώην Ταμείων όπως του ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), των Ναυτικών (ΚΕΑΝ) κ.ά. αλλά και συντάξεις χηρείας του πρ. ΙΚΑ-ΤΕΑΜ.

Για τα παλιά (συνταξιούχοι πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου) υπάρχει αναμονή για την κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ. Η απόφαση του ΣτΕ μετά τη δίκη-πιλότο που έγινε στις 10/1/2020 αναμένεται να δημοσιοποιηθεί Απρίλιο ή Μάιο. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα σεβαστεί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Μερίδα νομικών θεωρεί πιο πιθανή τη δικαίωση για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο για αυτό το περίφημο 10μηνο – 11μηνο το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ (3,985 δισ.). Εκτιμάται ότι αν θα ληφθεί απόφαση για να δοθούν τα αναδρομικά αυτό το δεκάμηνο, τότε η καταβολή τους θα γίνει σε δόσεις και σε βάθος χρόνου.

Συντάξεις αναδρομικά 2020 Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ – Τελευταία πληρωμή στους αγρότες

Ο (opekepe.gr) έκανε πληρωμές περίπου 740.000 ευρώ προς τους αγρότες.

ΟΠΕΚΕΠΕ : Όλα τα ΝΕΑ για τους αγρότες ΕΔΩ 

Συγκεκριμένα, στις 5/2 πληρώθηκαν 50 αγρότες για διάφορα προγράμματα.

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του Οργανισμού εδώ

Συντάξεις – ψίχουλα για νέους συνταξιούχους – Αναδρομικά, ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Πως θα λάβετε σύνταξη άνω των 900 ευρώ – Συντάξεις Δημοσίου, ΙΚΑ, ΕΦΚΑ – Πληρωμή 24/1

Χρονοδιάγραμμα – πληρωμή συντάξεων Μαρτίου – Ολα τα ΝΕΑ για συντάξεις