και αναδρομικά, ΟΠΕΚΕΠΕ : Ολα τα ΝΕΑ – Δηλώσεις Βρούτση για τα αναδρομικά. Τα νεότερα για τις συντάξεις.

Δέσμη 8 μέτρων υιοθετεί άμεσα το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσει τις συσσωρευμένες εκκρεμότητες που βαραίνουν το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας. Από τα μέτρα που προωθήθηκαν και προωθούνται ξεχωρίζει ειδική διάταξη η οποία δίνει το δικαίωμα έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων στους διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, χωρίς να απαιτείται η τελική υπογραφή από την Κεντρική Υπηρεσία, με στόχο να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης των νέων συντάξεων περίπου κατά δύο μήνες.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, είπε μιλώντας στο Open πως οι εκκρεμότητες του υπουργείου, δηλαδή εκκρεμείς κύριες και επικουρικές όπως επίσης και διάφορες άλλες εκκρεμείς υποθέσεις των πρώην Ταμείων και νυν ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ – όπως π.χ. αιτήσεις για εξαγορά πλασματικών ετών – ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Σε πίνακα που απέστειλε το υπουργείο Εργασίας καταγράφονται αναλυτικά οι εκκρεμότητες για τις οποίες μίλησε ο κ. Βρούτσης στην πρωινή ζώνη του Open σήμερα Τρίτη 22 Οκτωβρίου. Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, οι εκκρεμότητες αφορούν την πραγματική εικόνα των εκκρεμών συντάξεων-υποθέσεων και λοιπών εκκρεμοτήτων μέχρι τις 31-8-2019:

Νομοθετικές πρωτοβουλίες

Τον όγκο αυτό των εκκρεμοτήτων προτίθεται να αντιμετωπίσει το υπουργείο Εργασίας με δέσμη 8 μέτρων :

Επανέρχονται στα τμήματα απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ 86 υπάλληλοι που είχαν μετακινηθεί από τις υπηρεσίες τους, ενισχύοντας κατά 17,2% το έμψυχο δυναμικό των τμημάτων αυτών και κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνονται – πάντα κατά το υπουργείο – οι ρυθμοί εκκαθάρισης και απόδοσης συντάξεων.
Με νομοθετική πρωτοβουλία αναστέλλεται η ινητικότητα στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ και περιορίζεται δραστικά η μετακίνηση υπαλλήλων από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ σε άλλες υπηρεσίες ή οργανισμούς.
Αποδόθηκαν οι αυξήσεις στις 66.323 συντάξεις χηρείας στα τέλη Σεπτεμβρίου ενώ τα αναδρομικά ποσά θα καταβληθούν στο τέλος του Οκτωβρίου.
Προωθείται το σύστημα «ΑΤΛΑΣ- ψηφιακή » με το οποίο, από τον Ιούνιο του 2020, οι νέες συντάξεις θα εκδίδονται ψηφιακά.
Με νομοθετική διάταξη διασφαλίζεται η διαφάνεια και η λογοδοσία στον ΕΦΚΑ με την υποχρέωση κατάρτισης ισολογισμών και την πιστή απεικόνιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης του οργανισμού.
Καταργείται η δέσμευση για μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ από 8.634 εργαζόμενους σε 6.500 το 2020.
Προωθείται περαιτέρω ενίσχυση του δυναμικού στα τμήματα απονομής συντάξεων με νέους υπαλλήλους.

Με ειδική διάταξη δίνεται το δικαίωμα έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων στους διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών και οργανικών δομών των πρώην φορέων που έχουν απορροφηθεί στον ΕΦΚΑ –ενώ μέχρι τώρα για την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης απαιτείτο η τελική υπογραφή από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΦΚΑ- μειώνοντας, έτσι, το χρόνο έκδοσης των νέων συντάξεων περίπου κατά δύο μήνες.

Η «απογραφή» των εκκρεμοτήτων αναμένεται να πυροδοτήσει έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή, καθώς ο πίνακας με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αποστέλλεται σήμερα στο Κοινοβούλιο σε απάντηση σχετικής ερώτησης βουλευτών της συμπολίτευσης.

Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για «εγκληματική αδιαφορία» και «εικονικά πλεονάσματα». «Σήμερα φέρνουμε στο φως την τραγική αλλά πραγματική εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με οργανωτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες αλλά και με σημαντικές νομοθετικές δράσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση» πρόσθεσε ο ίδιος.

ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο (opekepe.gr) έκανε γνωστό πως προχώρησε σε πληρωμές περίπου 1,1 εκ. ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, στις 16-18/10 πληρώθηκαν 824 αγρότες για ενισχύσεις, ανειλημμένες υποχρεώσεις και διάφορα προγράμματα.

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του Οργανισμού εδώ

120.000 συνταξιούχοι στρατιωτικοί θα πάρουν Κοινωνικό Μέρισμα – Πληρωμή συντάξεων live

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ, ΟΠΕΚΑ ΚΕΑ, Επίδομα ενοικίου, ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ : Αναδρομικά και πληρωμή συντάξεων