Τα φέρνουν μία 13η σύνταξη – Νέο τοπίο στις 2020 – ΕΝΦΙΑ – Πόσα λεφτά θα πάρουν οι συνταξιούχοι. Που θα κυμανθεί η αύξηση στα ταμεία ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ.

: Αυξήσεις έως 206 ευρώ το μήνα για κύριες και ως 188 ευρώ για επικουρικές, με αναδρομικά έως 1.647 ευρώ και 1.504 ευρώ αντίστοιχα φέρνουν οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου για περίπου 540.000 συνταξιούχους.

Δείτε όλα τα νέα για τις συντάξεις ΕΔΩ

Οι αυξήσεις θα αρχίσουν να πληρώνονται από τον ερχόμενο Ιούνιο με αναδρομικά 8 μηνών τουλάχιστον.
Για πάρα πολλούς συνταξιούχους, η αύξηση στις κύριες συντάξεις φέρνει μια επιπλέον (13η) σύνταξη, κανονική και όχι ως επίδομα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 40 έτη και μέσο μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ από το 2002 ως το 2020, θα πάρει με τον νέο νόμο (νόμος «Βρούτση») 884 ευρώ σύνταξη μικτά ενώ με το νόμο «Κατρούγκαλου» θα έπαιρνε 812 ευρώ. Κερδίζει 72 ευρώ αύξηση σύνταξης το μήνα, δηλαδή 864 ευρώ στο 12μηνο. Στην πράξη παίρνει μέσω της αύξησης, μια 13η σύνταξη.

Οι πρώτοι που θα πληρωθούν αυξήσεις είναι περίπου 280.000 συνταξιούχοι από 21 επικουρικά ταμεία που έπαιρναν άθροισμα από κύρια και επικουρική πάνω από 1.300 ευρώ μικτά και με το νόμο Κατρούγκαλου είχαν μειώσεις ως 55% μετά το Ιούνιο του 2016.

Το Δικαστήριο (ΣτΕ) ακύρωσε τις περικοπές αυτές τον Οκτώβριο του 2019 και με το νόμο «Βρούτση» για το ασφαλιστικό, οι επικουρικές αυξάνονται από τον Ιούνιο του 2020 με αναδρομικά 8 μηνών, από Οκτώβριο 2019 ως και Μάιο 2020.

Τον Ιούνιο θα πληρωθούν -όπως σχεδιάζεται από το υπουργείο Εργασίας- και οι πρώτες αυξήσεις στις κύριες με χρόνο ασφάλισης πάνω από τα 30 έτη.

Με τον νέο νόμο αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης που προέβλεπε ο νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) γιατί και εδώ το Δικαστήριο (ΣτΕ) είπε ότι αδικούνται όσοι πληρώνουν εισφορές για πολλά χρόνια με χαμηλό ποσοστό ανταποδοτικότητας στη σύνταξη έναντι όσων κατέβαλαν λιγότερες εισφορές για λιγότερα χρόνια.

Ο πήχης για την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας μπήκε στα 30 έτη και μια ημέρα ασφάλισης καθώς από εκεί και πάνω ισχύουν νέα ποσοστά αναπλήρωσης που αυξάνουν και τις .

Από τις αυξήσεις κύριων ωφελούνται όσοι αποχωρούν από εδώ και στο εξής με 30 και άνω έτη ασφάλισης. Η εκτίμηση είναι για 100.000 νέους συνταξιούχους τουλάχιστον φέτος.

Ωφελούνται όμως και περίπου 900.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα έχουν νέο επανυπολογισμό σύνταξης, αλλά ζεστό χρήμα στην τσέπη θα δουν περίπου 250.000 παλαιοί συνταξιούχοι.

Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» αποκαλύπτει σήμερα με τον πρώτο αναλυτικό οδηγό για τις συντάξεις μετά την ψήφιση του νέου νόμου. πως θα δοθούν οι αυξήσεις και τι παίρνουν στο χέρι οι συνταξιούχοι που τις δικαιούνται.

Τα αναδρομικά φέρνουν μία 13η σύνταξη – Νέο τοπίο στις συντάξεις 2020 – ΕΝΦΙΑ – ο φόρος στα ακίνητα

Μπορεί η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων να αποτελεί «φόβο και τρόμο» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας του , όμως και φέτος, εκατομμύρια ιδιοκτήτες είναι δεδομένο ότι θα βγουν κερδισμένοι.

Το ποιοι θα είναι αυτοί, μπορεί κανείς να το εκτιμήσει με αρκετή ασφάλεια από τώρα και ας μην έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη ούτε οι νέες τιμές ζώνης ούτε και οι νέοι συντελεστές υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων.

Από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το thetoc.gr προκύπτει ότι θα κερδίσουν οπωσδήποτε:

  • 1. Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης είτε θα παραμείνουν αμετάβλητες είτε θα μειωθούν
  • 2. Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές ακινήτων όπου οι τιμές ζώνης θα αυξηθούν από 10% έως και 30% αλλά αυτή η αύξηση δεν θα επιφέρει αντίστοιχα και αύξηση στην τιμή του ανά τετραγωνικό μέτρο.

Όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες –οι οποίοι θα είναι ακόμη και το 90% του συνολικού αριθμού όσων λαμβάνουν εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ- θα ωφεληθούν από τη νέα αύξηση της συνολικής έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ. Μιας έκπτωσης η οποία ενώ σήμερα υπολογίζεται με συντελεστές από 10% έως και 30%, από τον Αύγουστο αναμένεται να υπολογίζεται με συντελεστές από 15% έως και 50%.

Το ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες που θα έχουν μείωση στο τελικό ποσό της εκκαθάρισης ακόμη και αν αυξηθεί η τιμή ζώνης. Στον πρώτο πίνακα, έχουν εντοπιστεί οι σημερινές τιμές ζώνης στις οποίες ακόμη και αν γίνει αύξηση κατά 10%, δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στον ΕΝΦΙΑ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με όλες αυτές τις τιμές ζώνης (από 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέχρι και 3600 ευρώ ανά τετραγωνικό) θα δουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ ακόμη και αν υπάρξει αύξηση έως και 10%. Μετά, θα έρθει η αύξηση του γενικού συντελεστή έκπτωσης και θα τους ελαφρύνει.

Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα. Ιδιοκτήτης μεζονέτας 180 τετραγωνικών μέτρων με βοηθητικούς χώρους 50 τετραγωνικών σε περιοχή με τιμή ζώνης 1300 ευρώ ανά τετραγωνικό, πλήρωνε το 2018 733,2 ευρώ. (σ.σ το ακίνητο είναι 20ετίας). Το 2019, με την έκπτωση που θεσπίστηκε είδε την επιβάρυνση να μειώνεται στα 586,5 ευρώ και το τελικό ποσό της εκκαθάρισης να μειώνεται κατά 146,6 ευρώ. Το 2020, παρά το γεγονός ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου θα αυξηθεί από τα 181.500 ευρώ στα 202.492 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ, θα μειωθεί περαιτέρω στα 513 ευρώ και το όφελος σε σχέση με το 2018, θα φτάσει στα 73,5 ευρώ.

Κερδισμένοι θα υπάρξουν ακόμη και σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης, θα αυξηθούν κατά 20%. Ο κατάλογος βέβαια μικραίνει όπως φαίνεται και από τον ακόλουθο πίνακα:

Ακόμη και στις περιπτώσεις όπου θα υπάρξει ανατίμηση της τάξεως του 30%, και πάλι θα προκύψει ελάφρυνση στον . Βέβαια, αυτό θα συμβεί μόνο σε δύο περιπτώσεις: στις τιμές όπου η σημερινή τιμή ζώνης είναι 800 ευρώ και στις περιοχές όπου η τιμή ζώνης είναι 1100 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Οι τυχεροί συνταξιούχοι σε αριθμούς – Συντάξεις ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, Δημοσίου- ΟΠΕΚΑ

Φεβρουάριος : Πληρωμές ΚΕΑ, Επίδομα παιδιού Α21, ΑΜΕΑ Συντάξεις

Σύγχυση στους συνταξιούχους για τα αναδρομικά , Νέες και παλιές συντάξεις – ΕΝΦΙΑ