Τζόκερ στα αναδρομικά ! Έως 14.300 ευρώ θα λάβουν συνταξιούχοι ΙΚΑ, Δημοσίου, ΔΕΚΟ – 534 ευρώ επίδομα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Ειδήσεις: Ενα γενναίο πακέτο αναδρομικών μπορούν να διεκδικήσουν με τη σύνταξη Μαρτίου εργαζόμενοι συνταξιούχοι.
Πρόκειται για αναδρομικά ύψους έως και 14.300 ευρώ τα οποία, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», φέρνει με τη σύνταξη Μαρτίου η εφαρμογή του μικρότερου πέναλτι περικοπής σύνταξης στην απασχόληση συνταξιούχων με ποσοστό 30% αντί 60%.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Οι πρώτες αυξήσεις που προκύπτουν από τη μείωση της ποινής στην απασχόληση των συνταξιούχων πληρώθηκαν με τη σύνταξη μηνός Φεβρουαρίου 2021 στους συνταξιούχους με απασχόληση στο Δημόσιο και, όπως αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο του e-ΕΦΚΑ που έφερε στη δημοσιότητα ο «Ελεύθερος Τύπος», με τη σύνταξη Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν και τα αναδρομικά των αυξήσεων που ισχύουν από τις 28 Φεβρουαρίου του 2020.
Πώς προκύπτουν τα συγκεκριμένα αναδρομικά; Ουσιαστικά, θα πληρωθούν αναδρομικές αυξήσεις για τους μήνες Φεβρουάριο 2020-Ιανουάριο 2021, δηλαδή για 11 μήνες, σε όσους κατ’ αυτό το διάστημα είχαν το παλιό πέναλτι περικοπής σύνταξης κατά 60%. Επιπλέον, οι συνταξιούχοι που ήταν σε αναστολή σύνταξης με το παλιό καθεστώς λόγω απασχόλησης στο Δημόσιο, πλέον θα πάρουν αναδρομικά το 70% της σύνταξής τους γιατί με τον νέο νόμο η αναστολή ισχύει σε όσους είναι κάτω των 61 ετών.
Ποιοι κερδίζουν
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η μείωση της ποινής για την εργασία των συνταξιούχων έγινε 30% με το νόμο 4670/2020 (νόμος «Βρούτση») αντί της μείωσης 60% που ίσχυε με το νόμο 4387/2016 (νόμος «Κατρούγκαλου»).
Σε ό,τι αφορά την εργασία συνταξιούχων στο Δημόσιο, ο Nόμος 4387 προέβλεπε διακοπή σύνταξης (κύριας και επικουρικής) για όσο διάστημα οι συνταξιούχοι απασχολούνται σε θέσεις του Δημοσίου, ενώ ο νόμος Ν. 4670 («Βρούτση») προέβλεψε αναστολή σύνταξης για όσους είναι κάτω τω 61 ως τις 28/2/2021 και κάτω των 62 από τον Μάρτιο του 2022 και μετά.
Με το νέο καθεστώς κερδίζουν:
Συνταξιούχοι ανεξαρτήτως ηλικίας με απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.
Συνταξιούχοι άνω των 61 ετών με απασχόληση στο Δημόσιο
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, με την εφαρμογή του νέου νόμου, οι έχοντες ηλικία άνω των 61 ετών και ήδη απασχολούμενοι στο Δημόσιο βγήκαν από την αναστολή και πήραν το 70% της σύνταξης με την πληρωμή του Ιανουαρίου, ενώ στους συνταξιούχους του Δημοσίου με απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, όπου ισχύει μείωση και όχι αναστολή σύνταξης, εφαρμόστηκε μικρότερο πέναλτι 30% αντί 60% και πήραν αυξήσεις που τις πληρώθηκαν επίσης τον Ιανουάριο.
Οπως προκύπτει, και οι δύο αυτές κατηγορίες συνταξιούχων του Δημοσίου (με αναστολή και πέναλτι σύνταξης) θα πάρουν και τα αναδρομικά που τους αναλογούν με την πληρωμή του Φεβρουαρίου, δηλαδή στη σύνταξη Μαρτίου.
Δικαιούχοι και ποσά των αναδρομικών
Οι πρώτοι που πήραν τις αυξήσεις ως εργαζόμενοι συνταξιούχοι με το νόμο «Βρούτση» και τώρα θα δουν και τα αναδρομικά είναι 540 δικαιούχοι. Εξ αυτών, οι 140 θα έχουν τα περισσότερα γιατί ανήκουν στους συνταξιούχους που τους είχε ανασταλεί η σύνταξη λόγω απασχόλησης στο Δημόσιο και με το νέο καθεστώς θα πάρουν το 70% της αρχικής τους σύνταξης, εφόσον συμπλήρωσαν το 61ο έτος ή το 62ο.
Τα ποσά που θα λάβουν, όπως εξηγεί ο «Ελεύθερος Τύπος», είναι από 700 ευρώ ως και 1.300 ευρώ κατά μήνα, με συνολικό ποσό 1.680.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα αναδρομικά 11 μηνών από τη χορήγηση του 70% της σύνταξης θα είναι από 7.700 ευρώ ως και 14.300 ευρώ.
Οι υπόλοιποι 400 συνταξιούχοι προέρχονται μεν από το Δημόσιο, αλλά δηλώνουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οπότε δικαιούνται αναδρομικά από τη διαφορά ποινής, δηλαδή θα έχουν αύξηση γιατί η ποινή από το 60% κατεβαίνει στο 30%.
Μετά το Δημόσιο, το νέο καθεστώς για την απασχόληση συνταξιούχων θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο και για τους εργαζόμενους συνταξιούχους των άλλων Ταμείων, οι οποίοι θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά για περισσότερους από 11 μήνες λόγω της μείωσης της ποινής τους στο 30% αντί 60%.
Παραδείγματα
Οι αυξήσεις συντάξεων λόγω του μικρότερου πέναλτι, όπως και η επαναχορήγηση συντάξεων για όσους είχαν αναστολή λόγω απασχόλησης στο Δημόσιο, θα ισχύσουν και στις επικουρικές συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων, από την πληρωμή του Μαρτίου, ενώ τα αναδρομικά θα δοθούν τον Απρίλιο.
Το σημείο στο οποίο απαιτείται προσοχή είναι το εξής: Η μείωση της σύνταξης κατά 30%,εφαρμόζεται ανεξαρτήτως του εάν ο συνταξιούχος παρέχει εργασία με μειωμένο ωράριο ή με μειωμένη απασχόληση, δηλαδή δεν υφίσταται η δυνατότητα αναλογικής περικοπής της σύνταξής του βάσει των ημερών απασχόλησής του ανά μήνα. Με το προηγούμενο καθεστώς η μείωση ήταν 60% για όσες μέρες εργαζόταν. Οι μειώσεις δεν ισχύουν για συνταξιούχους ΟΓΑ με εισόδημα ως 10.000 ευρώ.
O «Ελεύθερος Τύπος» παρουσιάζει τα εξής παραδείγματα:
Συνταξιούχος με σύνταξη 1.200 ευρώ που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα:
Μέχρι 27/2/2020, είχε μείωση 60% και έπαιρνε σύνταξη 480 ευρώ.
Από 28/2/2020, ισχύει μείωση 30% και θα παίρνει σύνταξη 840 ευρώ.
Δικαιούται αύξηση σύνταξης 360 ευρώ το μήνα από τη διαφορά ποινής (480+360=840) και αναδρομικά 3.960 ευρώ, μέχρι στιγμής.
Συνταξιούχος με σύνταξη 1.200 ευρώ που απασχολείται στο Δημόσιο:
Μέχρι 27/2/2020, είχε αναστολή σύνταξης.
Από 28/2/2020, και εφόσον είχε κλείσει το 61ο έτος, θα έχει ποινή 30% και θα παίρνει σύνταξη 840 ευρώ.
Δικαιούται αναδρομικά σύνταξης 9.240 ευρώ (840×11=9.240).
Τζόκερ στα αναδρομικά ! Εως 14.300 ευρώ θα λάβουν συνταξιούχοι ΙΚΑ, Δημοσίου, ΔΕΚΟ – 534 ευρώ επίδομα – Δυσκολεύουν οι συνθήκες καταβολής.
Σενάρια για πιο «σφιχτές», εξατομικευμένες προϋποθέσεις ένταξης στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας για το επίδομα 534 ευρώ με αλλαγή στα κριτήρια για τους δικαιούχους, μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, πέφτουν στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.
Στη φαρέτρα των νέων μέτρων υπάρχει άλλωστε, δέσμη επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης με στόχευση σε πληττόμενους κλάδους όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο.
Το μέτρο των αναστολών συμβάσεων – που είναι ευθέως συνδεδεμένο με τo επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ αλλά και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 100% στο ύψος του ονομαστικού μισθού – είναι ένα από τα πλέον μαζικά και δαπανηρά μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας.
Γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια για καλύτερη στόχευσή του, τα οποία όμως θα μπορούν να μπουν σταδιακά σε εφαρμογή, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες και η πορεία της πανδημίας.
Νέα κριτήρια για το επίδομα 534 ευρώ
Στο πλαίσιο αυτό σκέψεις υπάρχουν για ένα σύστημα ένταξης στο μέτρο των αναστολών με βάση την μείωση τζίρου κάθε επιχείρησης. Σήμερα, όπως και από την αρχή της πανδημίας, το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας λειτουργεί με λίστες κλειστών και πληττόμενων ΚΑΔ.
Εντάσσονται δηλαδή οριζόντια ολόκληροι κλάδοι ενώ υπάρχει και καταστρατήγηση του μέτρου, με… επιτήδειους που δηλώνουν εργαζόμενους σε αναστολή, αλλά τους απασχολούν κανονικά είτε με τηλεργασία από το σπίτι είτε ακόμη και στον φυσικό χώρο δουλειάς. Γι’ αυτό, άλλωστε, εφαρμόστηκε το σύστημα της εκ των προτέρων δήλωσης από τον Φεβρουάριο.
Ένα μοντέλο ένταξης με βάση την πτώση τζίρου και όχι τον ΚΑΔ στηρίζεται σε εξατομικευμένο οικονομικό κριτήριο, που είναι και το ζητούμενο για τους επόμενους μήνες, καθώς διαφοροποιήσεις υπάρχουν ακόμη και ανάμεσα σε επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου.
Όπως πολλάκις έχει περιγραφεί από αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου, το ζητούμενο για την επόμενη μέρα – και καθώς η πίεση στον προϋπολογισμό αυξάνεται – είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων με πιο στοχευμένα μέτρα για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Για παράδειγμα θα μπορούσε να ισχύσει ως προϋπόθεση για ένταξη στο μέτρο των αναστολών ένα κριτήριο μείωσης τζίρου (κύκλου εργασιών) κατά τουλάχιστον 20% – 25% μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο συγκριτικά με μια περίοδο αναφοράς.
Φυσικά ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε να ισχύσει μόνο για τις ανοιχτές αλλά πληττόμενες και όχι για τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις και πάντα ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης.
Όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη της αγοράς, ένα πιθανό μοντέλο προς μίμηση θα μπορούσε να είναι ο μηχανισμός «Συν – Εργασία», που ενσωματώνει συγκεκριμένα κριτήρια πτώσης τζίρου ως προϋποθέσεις ένταξης. Υπενθυμίζεται πως για να ενταχθεί μια επιχείρηση στον μηχανισμό «Συν – Εργασία» εξαρχής απαιτείται να έχει πτώση τζίρου τουλάχιστον 20%.
Για παράδειγμα η ένταξη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο απαιτεί μείωση τουλάχιστον κατά 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ συγκριτικά με το άθροισμα κύκλου εργασιών Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Ο μηχανισμός «Συν – Εργασία» ισχύει σήμερα έως τις 28 Φεβρουαρίου και είναι σίγουρο πως θα επεκταθεί και τους επόμενους μήνες, ώστε να λειτουργήσει ως «δίχτυ ασφαλείας» για τις επιχειρήσεις που θα αποσωληνώνονται σταδιακά από τις αναστολές συμβάσεων.
Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας έχουν κοστίσει τουλάχιστον 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τον περασμένο Μάρτιο, εκ των οποίων το 1 δισεκατομμύριο αφορά το δεύτερο lockdown, δηλαδή την περίοδο Νοεμβρίου – Ιανουαρίου. Μόνο τον περασμένο Ιανουάριο καταβλήθηκαν 306 εκατομμύρια ευρώ σε 623.557 δικαιούχους.
Τα ποσά αυτά αφορούν μόνο τo επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζεται πως ο κρατικός προϋπολογισμός καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε αναστολή στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού
Έρχονται προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης
Σημαντικό ρόλο στην μετάβαση προς μια νέα κανονικότητα θα διαδραματίσουν επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης, που δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας, με στόχευση ειδικά σε πληττόμενους κλάδους όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο.
Τα νέα στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης θα είναι ένα μείγμα επιδοτήσεων και επαγγελματικής κατάρτισης, με στόχο να ανακοπεί κύμα αύξησης της ανεργίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ομαλή μετάβαση στην νέα κανονικότητα. Θα έχουν δυο σκέλη:
-επιδοτήσεις – π.χ. μισθού και εισφορών
-αναβάθμιση δεξιοτήτων μέσω επαγγελματικής κατάρτισης
Θα ενταχθούν στην χρηματοδοτική «ομπρέλα» του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αναμένεται να νομοθετηθούν και να αρχίσουν να τρέχουν μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2021, με στόχο όμως να παραμείνουν ενεργά ως δίχτυ ασφαλείας για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.
Στόχος είναι να συνδυαστούν οι επιδοτήσεις μισθού και εισφορών με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των δικαιούχων -ιδίως των ψηφιακών- μέσα από ένα «μείγμα» επιδότησης και επαγγελματικής κατάρτισης, που θα περιλαμβάνει και πιστοποίηση.
Προαναγγελία για τον Φεβρουάριο
Στο μεταξύ, με το σύστημα της προαναγγελίας προχωρούν πλέον αυστηρά οι αναστολές συμβάσεων εντός Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η καταστρατήγηση του μέτρου και να υπάρξει καλύτερη στόχευση.
Το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε μια εξαίρεση την Παρασκευή λόγω της έκτακτης ανακοίνωσης των νέων μέτρων. Έτσι, το αργότερο μέχρι σήμερα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου πρέπει οι εργοδότες να δηλώσουν τις αναστολές συμβάσεων που αφορούν στο περασμένο Σάββατο 6/2/2021, καθώς δόθηκε μικρό περιθώριο από το υπουργείο Εργασίας, λόγω της έκτακτης επιβολής απαγόρευσης λειτουργίας επιχειρήσεων το Σαββατοκύριακο.
Διαφορετικά ισχύει η προαναγγελία. Για παράδειγμα, εργοδότης ανοιχτός αλλά πληττόμενος βάσει ΚΑΔ που θέλει να δηλώσει αναστολές συμβάσεων για την εβδομάδα 15 – 19 Φεβρουαρίου έπρεπε να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις στο «Εργάνη» το αργότερο έως την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου.
Επιστρεπτέα προκαταβολή 6, 534 ευρώ , 400 ευρώ επίδομα σε επιστήμονες : ΟΔΗΓΟΣ
Αναδρομικά σε 500.000 συνταξιούχους άνω των 3.000 ευρώ για ΙΚΑ, Δημοσίου, ΔΕΚΟ – ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές
Πληρωμές online : Συντάξεις Μαρτίου 2021 – ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ – ΕΦΚΑ ειδοποιητήρια