Βόμβα για 280.000 , Ενστάσεις για εκκαθαριστικά – ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ – Απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα για χιλιάδες δικαιούχους. Ανατροπή στα δεδομένα. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΤΙ αλλάζει.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – Σοβαρό πλήγμα στα θεμέλια του ΕΦΚΑ και του επικουρικού ΕΤΕΑΕΠ αναμένεται να προκαλέσουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που κρίνουν αντισυνταγματικές αρκετές ζωτικής σημασίας διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Μεταξύ αυτών, οι περικοπές που επιβλήθηκαν από τον Ιούνιο του 2016 σε 260.000 συνταξιούχους, καθώς δεν διενεργήθηκαν ύστερα από αναλογιστικές μελέτες.

 Βόμβα για 280.000 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ : ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

Νέο νόμο πάνω στα «ερείπια» του νόμου Κατρούγκαλου, που «ξηλώθηκε» κατά 90% από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καλείται να εκπονήσει πλέον η νέα κυβέρνηση.

Πάρα πολλές διατάξεις του ασφαλιστικού που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπονται, βασικοί πυλώνες του , και μαζί τους ανατρέπονται τα δημοσιονομικά δεδομένα. Αντισυνταγματικοί κρίθηκαν ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών για αυτοαπασχολούμενους, ελευθέρους επαγγελματίες και ο υπολογισμός των 260.000 επικουρικών συντάξεων, παλιών και νέων.

Αντισυνταγματική κρίθηκε και η περικοπή επικουρικών συντάξεων για τους συνταξιούχους που είχαν μεικτά σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ, ενώ αντισυνταγματικό κρίνεται και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων. Περαιτέρω, οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών πρέπει να εξομοιωθούν με αυτές των μισθωτών.

Τι σηματοδοτεί πρακτικά η απόφαση του ΣτΕ αναλύουν ο οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», Ντίνος Σιωμόπουλος, και ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», στον «αέρα» φαίνεται πως βρίσκονται και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, όπως και οι εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι αλλαγές του νόμου 4387/2016 κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Στον αντίποδα, μία από τις αποφάσεις φαίνεται πως βάζει «φρένο» στις αναδρομικές διεκδικήσεις εκατομμυρίων συνταξιούχων, με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να μην εγείρει ενστάσεις για το ύψος των παλαιών κύριων συντάξεων.

Οι αποφάσεις, που εκτός απρόοπτου πρόκειται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, θεωρούνται καθοριστικές για το μέλλον του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως θεσμοθετήθηκε με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016, αλλά και για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

-Παράλληλα, θα επηρεάσουν και σειρά από πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, κυρίως όσον αφορά το μέλλον της επικουρικής ασφάλισης, την αναλογικότερη αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στους μη μισθωτούς.

Στο μικροσκόπιο των δικαστών έχουν τεθεί ζωτικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, που έχει μείνει γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου, οι οποίες αν κριθούν αντισυνταγματικές, αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρότατο πλήγμα όχι μόνο στον ΕΦΚΑ αλλά και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ : Οι αποφάσεις του ΣτΕ καταργούν το Ασφαλιστικό του νόμου Κατρούγκαλου

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η συγκρότηση του ΕΦΚΑ με την ένταξη όλων των ταμείων και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε αυτόν, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, το ύψος των νέων συντάξεων και το κατά πόσον είναι ανταποδοτικά τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς και οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ -Οι αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία και από τους χιλιάδες ήδη συνταξιούχους, που είδαν χθες τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα των συντάξεων τους, με τις «προσωπικές διαφορές», καθώς κρίνεται το μέλλον και το ύψος των αναδρομικών τους διεκδικήσεων. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν θα προκαλέσει επιπλέον δημοσιονομικό κόστος.

ΚΕΑ : Πληρωμές και αιτήσεις -δικαιολογητικά στο keaprogram.gr

Σύννομη κρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ένταξη των Ταμείων στον ΕΦΚΑ, διατηρώντας έτσι τη δομή ενός ασφαλιστικού φορέα κύριας ασφάλισης, για το σύνολο των ασφαλισμένων, μισθωτών και μη (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες).

Στον αντίποδα, αντισυνταγματικές αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να κριθούν οι περικοπές που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις. Για το θέμα είχαν εγερθεί ενστάσεις κυρίως ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε του επανυπολογισμού περίπου 1 εκατομμυρίου επικουρικών , που οδήγησε στη συνέχεια στην περικοπή περίπου 260.000 εξ αυτών.

Η υπουργική απόφαση που υπεγράφη από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προέβλεπε διαφορετικό τρόπο επανυπολογισμος των συντάξεων σε σχέση με τον νόμο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο επανυπολογισμός έγινε με διαφοροποίηση ακόμη και από την υπουργική απόφαση.

Βέβαια, η ανατροπή των περικοπών αναμένεται να προκαλέσει έντονες αναταράξεις στα οικονομικά του Ταμείου, το οποίο πριν από τις μειώσεις το 2016 παρουσίαζε έλλειμμα της τάξης των 645 εκατ. ευρώ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ -Αντισυνταγματικός κρίνεται επίσης και ο υπολογισμός των εισφορών για κύρια ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι (26,95% επί του εισοδήματος).

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανατροπές αναμένονται και όσον αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης των νέων συντάξεων, καθώς το δικαστήριο φαίνεται να θεωρεί πως ο νόμος Κατρούγκαλου στρεβλώνει την ανταποδοτικότητα των συντάξεων και καταργεί την εσωτερική δικαιοσύνη του συστήματος.

Αναδρομικά ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ποσά αναδρομικών ως και 6.770 ευρώ έχουν λαμβάνειν από μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και από την επιστροφή κομμένων Δώρων, οι συνταξιούχοι των Ταμείων ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ και ΟΑΕΕ, ενώ με επιστροφές από 585 ευρώ ως 1.310 ευρώ θα βρεθούν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.)

Σύμφωνα με πίνακες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»:

Συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών θα πάρουν ως 6.770 ευρώ από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα. Με 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις από 90 ευρώ το μήνα ως και 188 ευρώ το μήνα. Με επιστροφές σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις είναι από 55 ως 113 ευρώ το μήνα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣΣυνταξιούχοι του ΙΚΑ θα λάβουν (ενδεικτικά) ως 6.402 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα. Με 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική, από 63 ευρώ το μήνα ως και 178 ευρώ το μήνα και με 60 δόσεις, θα έχουν αυξήσεις από 38 ως 107 ευρώ το μήνα.

Συνταξιούχοι του ΝΑΤ θα πάρουν ως 5.576 ευρώ από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα. Στο ΝΑΤ επιβλήθηκε μόνον η μείωση του ν. 4093 και αντί για τη μείωση του ν. 4051 επιβλήθηκε μείωση 7% στην κύρια σύνταξη από το πρώτο ευρώ, που προκάλεσε μεγαλύτερη περικοπή! Η μείωση του 7% ωστόσο δεν πήγε στο ΣτΕ για να κριθεί αν είναι αντισυνταγματική, πλην όμως κρίθηκε αντισυνταγματική με τελεσίδικη εφετειακή απόφαση (Α563/2019) και επιστρέφεται μόνον σε όσους προσφύγουν δικαστικά.

Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ με κύρια σύνταξη θα λάβουν (ενδεικτικά) για 10 μήνες αναδρομικά ως 3.300 ευρώ από παράνομες μειώσεις.

Αναδρομικά ως 2.850 ευρώ στις επικουρικές

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από 595 ευρώ βγάζουν οι 12 μήνες επιστροφών παράνομων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις.

Το 12μηνο στις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τον Ιούνιο του 2016 και μετά οι μειώσεις ενσωματώθηκαν στις επικουρικές που επανυπολογίστηκαν. Με το νόμο Κατρούγκαλο τον Ιούνιο του 2016 μειώθηκαν εκ νέου οι επικουρικές σε 260.000 συνταξιούχους που είχαν άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ, ενώ η μείωση δεν εφαρμόστηκε αλλά έγινε προσωπική διαφορά σε όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής κάτω από 1.300 ευρώ.

Και στις δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι αντισυνταγματικές περικοπές των νόμων 4051 και 4093 δεν εμφανίζονται σε κανένα ενημερωτικό επικουρικής σύνταξης που έχει εκδοθεί από τον Ιούνιο του 2016 και μετά.

Ως εκ τούτου, τα είναι για 12 μήνες που ξεκινούν από την ισχύ της απόφασης του ΣτΕ για διακοπή των παράνομων μειώσεων, τον Ιούλιο του 2015, και σταματούν στον επανυπολογισμό των επικουρικών που έγινε τον Ιούνιο του 2016.

ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Οι προσωρινές Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Νοεμβρίου 2019 θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το ΙΚΑ (ika.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το ΝΑΤ (nat.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΑΕΕ (oaee.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΓΑ (oga.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΠΕΚΑ (opeka.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου 2019 την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019.

Ενστάσεις

Ξεκινά η διαδικασία των ενστάσεων για τον επανυπολογισμό των .

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ -Ειδικότερα, οι παλαιοί συνταξιούχοι που διαφωνούν με τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους από τις 15 Οκτωβρίου στον ΕΦΚΑ.

Τα ποσά που αναρτήθηκαν δείχνουν κρυφές μειώσεις πάνω από 350 ευρώ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και είναι βέβαιο ότι θα γίνουν από εκατοντάδες χιλιάδες παλαιούς συνταξιούχους που άρχισαν να βλέπουν τις επανυπολογισμένες συντάξεις τους στα νέα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Τα ενημερωτικά των μηνιαίων συντάξεων για το 2019, που αναρτά από χθες ο ΕΦΚΑ δείχνουν στην αριστερή στήλη την παλιά σύνταξη (ως το 2018) και στη δεξιά στήλη τη νέα σύνταξη που προέκυψε με τον επανυπολογισμό από 1ης/1/2019.

Η παλιά σύνταξη ήταν με ένα ενιαίο ποσό, ενώ η νέα σύνταξη αποτελείται από την εθνική σύνταξη και την ανταποδοτική σύνταξη.

Η εθνική σύνταξη και η ανταποδοτική σύνταξη είναι μικρότερες για περίπου 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν μειώσεις με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου.

Συντάξεις από το νόμο Κατρούγκαλου 350€ μειωμένες συντάξεις

Οι μειώσεις αυτές δεν εφαρμόζονται, πλην όμως έχουν αποτυπωθεί στα ενημερωτικά σημειώματα, ώστε να είναι πλήρως ενήμεροι οι συνταξιούχοι για το νέο μίγμα της σύνταξής τους καθώς η παλιά τους σύνταξη δεν υφίσταται από 1ης/1/2019.

Ο λόγος που οι μειώσεις δεν εφαρμόστηκαν είναι γιατί οι συνταξιούχοι λαμβάνουν το ποσό που θα τους κοβόταν ως ποσό «προσωπικής διαφοράς».

Η προσωπική διαφορά προκύπτει με την αφαίρεση της νέας πριν το φόρο από την παλιά σύνταξη πριν το φόρο.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει να μειωθούν από το 2019 οι συντάξεις ως 18%, με ψαλίδισμα στην προσωπική διαφορά, αλλά εν όψει εκλογών πέρασε διάταξη για διατήρηση της προσωπικής διαφοράς ως το 2022.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που ως το 2018 είχε σύνταξη προ φόρου στα 1.100 ευρώ ενώ από 1ης/1/2019 με τον επανυπολογισμό παίρνει εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ανταποδοτική 466 ευρώ, έχει νέα σύνταξη 850 ευρώ (384+466=850) και η μείωση από την παλιά σύνταξη είναι 250 ευρώ (1.100-850-250). Τα 250 ευρώ της περικοπής που έφερε ο επανυπολογισμός του νόμου 4387/2016 παραμένουν στην πληρωμή όχι όμως ως σύνταξη, αλλά ως προσωπική διαφορά, η οποία θα μικραίνει από τη στιγμή που θα αρχίσουν να δίδονται αυξήσεις στις συντάξεις.

Αναρτήθηκαν ενημερωτικά συνταξιούχων Δημοσίου, ΙΚΑ, , ΕΤΑΑ και ΝΑΤ και για ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Η ανάρτηση γινόταν μετ’ εμποδίων λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας από ενδιαφερόμενους συνταξιούχους στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Νέα ενημερωτικά Ιανουαρίου 2019 θα λάβουν 1.709.707 παλαιοί συνταξιούχοι ενώ άλλοι 337.309 θα τα πάρουν στο επόμενο διάστημα διότι ο επανυπολογισμός που έγινε είχε λάθη.

Από τους 337.309 συνταξιούχους οι 256.137 θα έχουν επανυπολογισμό από μηδενική βάση γιατί ο πρώτος έγινε με ελλιπή στοιχεία, ενώ για 81.154 συνταξιούχους επανελέγχονται τα ποσά ώστε να δοθεί το συμφερότερο εφόσον στο ίδιο πρόσωπο χορηγούνταν δυο ή περισσότερες κύριες συντάξεις, με ή χωρίς αναπηρικά επιδόματα. Τα ενημερωτικά για τους 337.309 δικαιούχους, θα έχουν αναρτηθεί μέχρι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επίσης μέχρι την ίδια ημερομηνία (9/10/2019) θα αναρτηθούν και τα ενημερωτικά σημειώματα για τις προσωρινές συντάξεις καθώς και για τις 107.160 νέες οριστικές συντάξεις που εκδόθηκαν με αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016, δηλαδή είναι συντάξεις (προσωρινές και οριστικές) με το νόμο Κατρούγκαλου.

Συντάξεις, έως 15/10 οι ενστάσεις στο efka.gov.gr, αναδρομικά, συντάξεις χηρείας

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε ότι υλοποιείται μια δέσμευση της κυβέρνησης της Ν.Δ. προς τους συνταξιούχους καθώς θα έχουν πλέον κάθε μήνα από 1ης/1/2019 το ενημερωτικό της σύνταξής τους.

«Η απαράδεκτη εικόνα που δημιουργήθηκε με συνταξιούχους να λαμβάνουν τη σύνταξή τους χωρίς αυτά να συνοδεύονται από τα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεών τους, παίρνει τέλος», δήλωσε ο υπουργός κατηγορώντας την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και συνολικά την προηγούμενη κυβέρνηση ότι αδιαφορούσε προκλητικά στις χιλιάδες διαμαρτυρίες των συνταξιούχων, στις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και στις ερωτήσεις της Ν.Δ. για τα ενημερωτικά των επανυπολογισμένων συντάξεων. Όπως είπε ο κ. Βρούτσης μέχρι 21 Νοεμβρίου σταδιακά θα αναρτηθούν και τα εκκαθαριστικά για τις συντάξεις των μηνών Φεβρουαρίου έως και Νοεμβρίου 201, αναφέρει το enikos.gr

Συντάξεις αναδρομικά : Εως 16.210 ευρώ η επιστροφή – Πληρωμή συντάξεων, επιδόματα ΚΕΑ, Α21, ΟΠΕΚΑ

Επικουρικές και συντάξεις χηρείας : Όλες οι αλλαγές στη σύνταξη

Επίδομα παιδιού, ΚΕΑ, Συντάξεις, επίδομα ενοικίου – Τα νέα για τις πληρωμές