: ΠΡΟΣΟΧΗ ! Πως μπορούν να σας σας- Σίγουρα έχετε ακούσει ότι χάκερς μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο του smartphone σας και να χρησιμοποιήσουν μέχρι και την κάμερα του.

Η ομάδα Checkmarx μας δείχνει στο παρακάτω βίντεο πως το της Google, Pixel, μπορεί να χακαριστεί ώστε κάποιος τρίτος να αποκτήσει τον έλεγχο της κάμερας του.

Τον Ιούλιο που μας πέρασε η ομάδα Checkmarx ανακάλυψε διάφορα ευάλωτα σημεία στο λογισμικό της Google και συγκεκριμένα στην εφαρμογή της κάμερας.

Στα βίντεο-τεστ της Checkmarx φαίνεται καθαρά η ανάκτηση ελέγχου του smartphone, ακόμα και όταν αυτό είναι κλειδωμένο, με την οθόνη σβηστή, κάτι που μπορεί να γίνει και χωρίς να μπορεί κάποιος να το καταλάβει.

Για να γίνει χακάρισμα του smartphone πρέπει αρχικά ο ιδιοκτήτης του να κατεβάσει κάποια εφαρμογή που μπορεί να φαίνεται εντάξει αλλά στην ουσία περιέχει κακόβουλο λογισμικό, όπως για παράδειγμα μία εφαρμογή για τον καιρό.

Κατά τη διάρκεια του βίντεο της Checkmarx βλέπουμε πως οι χάκερς μπορούν

να βγάλουν φωτογραφία ή βίντεο με την κάμερα του smartphone που ελέγχουν και να την ανεβάσουν σε ένα server, μία ενέργεια που μπορεί να γίνει και κρυφά, χωρίς να μπορεί να το καταλάβει ο ιδιοκτήτης του smartphone
να έχουν πρόσβαση σε φωτογραφίες ή βίντεο στην μνήμη του smartphone
να εντοπίσουν μέσω GPS την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το smartphone
να καταγράψουν εικόνες (φωτογραφίες και βίντεο) και ήχο από τηλεφωνική συνομιλία του χρήστη.

H Checkmarx ειδοποίησε την Google σχετικά με την ευπάθεια που ανακάλυψε στις 4 Ιουλίου του 2019, ενώ στις 29 Αυγούστου η Samsung επιβεβαίωσε το πρόβλημα για τις συσκευές της, αναφέρει το pttl.gr.

Η Google προχώρησε στην διάθεση αναβάθμισης της εφαρμογής για τη κάμερα μέσα στον Ιούλιο, ενώ ειδικό patch στάλθηκε σε όλους τους κατασκευαστές Android smartphones, καθώς το πρόβλημα ενδέχεται να υπήρχε και στα smartphones άλλων κατασκευαστών.

smartphone : ΠΡΟΣΟΧΗ ! Πως μπορούν να σας χακάρουν το κινητό τηλέφωνο σας – Πως να αποφύγετε το χακάρισμα του smartphones σας;

Για να αποφύγετε το χακάρισμα του σας:

μην κατεβάζετε εφαρμογές χωρίς να βεβαιωθείτε ότι είναι αξιόπιστες
μην μπαίνετε σε ιστοσελίδες που δεν είστε βέβαιοι για την αξιοπιστία τους
όταν ανακαλύψετε ότι κάτι δεν πάει καλά απλά επαναφέρετε το smartphone στην αρχική του κατάσταση, σβήνοντας τα πάντα και ξαναπερνώντας μόνο τις εφαρμογές για τις οποίες είστε βέβαιοι ότι είναι αξιόπιστες
μην ξεχνάτε να αναβαθμίζετε το smartphone σας με τις νέες ενημερώσεις της Google και των κατασκευαστών