Του Μάνου Χατζηγιάννη
Ξεκάθαρη ήττα για κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας σύμφωνα με την οποία το Κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας – για να αρχίει επίσημες συζητήσεις με την ΕΕ – από μόνη της.
Η πρωθυπουργός Theresa May, λέει πως με το δημοψήφισμα – και με τις υφιστάμενες υπουργικές αρμοδιότητες – δεν απαιτείται η ψήφος των βουλευτών, αλλά ακτιβιστές εξαπέλυσαν βολές κρίνοντας κάτι τέτοιο ως αντισυνταγματικό.
Ο ηγέτης του UKIP Nigel Farage είπε ότι φοβόταν μια «προδοσία» του 51,9% των ψηφοφόρων που υποστήριξαν το Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου.
Σύμφωνα με το BBC και τον πολιτικό συντάκτη του, Norman Smith, αν η απόφαση του δικαστηρίου δεν ανατραπεί, θα μπορούσαν να υπάρξουν καθυστερήσεις “μήνες και μήνες” με δυνηττικά κοινοβουλευτικά εμπόδια.
Αλλά δεν υπήρχε ακόμα “σαφήνεια” – αν η απόφαση δεν ανατραπεί – για το αν θα υπάρξει μια “μικρή, απότομη” ψήφος ή αν το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εξετάσει πολύπλοκη νομοθεσία, πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται πως η πρωθυπουργός έχει πει ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50, και θα κοινοποιήσει επισήμως την πρόθεσή της στην ΕΕ σχετικά με την πιθυμία του Ηνωμένου Βασιλείου να φύγει, μέχρι το τέλος του επόμενου Μαρτίου από τους κόλπους της.