Γράφει ο Νίκος Κούτρικας*
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 83η ΔΕΘ έταξε παροχές σε βάθος μάλιστα… τετραετίας(!) θεωρώντας ότι η μεταμνημόνιο εποχή με τα υψηλά πλεονάσματα που κατάφερε να βγάλει η χώρα του δίνουν το περιθώριο να μην υλοποιήσει όσα υπέγραψε ως προαπαιτούμενα με τους δανειστές.

Η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για προσλήψεις σε νέους κάτω των 25 ετών και οι μειώσεις στην φορολογία αποτέλεσαν τον πυρήνα των παροχών του. Ικανοποίησε επίσης και τον κ. Καμμένο με τις αυξήσεις στους ένστολους κινούμενος στην γνωστή λογική του ότι ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.
Όσο για το καίριο ερώτημα για το αν θα μειωθούν οι συντάξεις από 1-1-2019 απάντησε ότι θα παλέψει να πείσει τους ξένους ότι το πλεόνασαμα που έχουμε μπορεί να αφήσει τα περιθώρια στο ΔΝΤ να μην απαιτήσει την εφαρμογή μέτρων.
Στον αντίποδα όμως κανείς μέχρι τώρα από τους ξένους δεν έχει πει κάτι τέτοιο!
Όλα θα γίνουν γνωστά τέλος Οκτωβρίου όπου θα επικαιροποιηθούν τα Ελληνικά οικονομικά στοιχεία και θα πάρουν το δρόμο για το Eurogroup.
Η προσπάθεια του κυρίου Αλέξη Τσίπρα ήταν σαφής.
Προσπάθησε να περιγράψει τις παροχές ως επιτυχία του χαρακτηρίζοντάς τις «ελαφρύνσεις» σε ορίζοντα τετραετίας μάλιστα προεξοφλώντας έτσι μια επόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θέλοντας να δημιουργήσει ένα νέο όραμα… μεταμνημνιακό για τα επόμενα χρόνια…

Δεν μας είπε όμως τίποτα για την δεκαμελή ομάδα που έφτασε στην χώρα μας για την επιτήρηση των μέτρων αλλά για το τι θα γίνει στην πραγματική οικονομία!
Απέφυγε να αναφερθεί στις χιλιάδες επιχειρήσεις που κλείνουν, τα capital control, το πρόσθετο χρέος του κ. Γιάνη Βαρουφάκη 86 δις ευρώ, το Σκοπιανό, τους νεκρούς στο Μάτι, τους πλειστηριασμούς ακινήτων, τα 751 ευρώ που έταζε προεκλογικά καθώς και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που ήταν ο κεντρικός πυρήνας της εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία….

Και μόνο ότι όλα τα παραπάνω δεν ήταν στην ατζέντα του δείχνει περίτρανα ότι και πάλι επαναλαμβάνει με την ιδιότητα του πρωθυπουργού αυτή την φορά υποσχέσεις…

Οι εκλογές είναι κοντά και το άρωμά τους φάνηκε από τις παροχές στην… 83η ΔΕΘ

*Ο Νίκος Κούτρικας είναι δημοσιογράφος – Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ