Ένα οριστικό τέλος στην ντροπιαστική κατάσταση της Μόριας είναι αποφασισμένη να βάλει άμεσα η Κυβέρνηση μετά τα τελευταία επεισόδια που ανέδειξαν την εικόνα ασφυξίας που κυριαρχεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στη Λέσβο.

Σ’ αυτή την εργώδη προσπάθεια αποφασιστικό ρόλο διαδραματίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος με την τεράστια εμπειρία και την άμεση αποτελεσματικότητα που τον διακρίνει εδώ και χρόνια σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων, ξεκαθάρισε ότι αυτή η προσβλητική εικόνα για την ασφάλεια των κατοίκων και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν θα συνεχιστεί.

Ήδη, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως η Γερμανία, είναι έτοιμες να υποδεχθούν σημαντικό αριθμό μεταναστών, ενώ με γοργούς ρυθμούς υλοποιείται το πρόγραμμα στήριξης των ασυνόδευτων παιδιών σε διαρκή συνεργασία με άλλες χώρες.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην περαιτέρω ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, χερσαίων και μη, αξιοποιώντας υλικοτεχνική υποδομή τελευταίας τεχνολογίας και επιπρόσθετο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Το Μέγαρο Μαξίμου κρατά ψηλά στην ατζέντα του το μεταναστευτικό διότι, από τη μία πλευρά χτυπά στο μαλακό υπογάστριο της κομματικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας, ενώ από την άλλη έχει διακριτό ανθρωπιστικό πρόσημο.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που ο Κυριάκος Μητσοτάκης το θέτει σε κάθε ευκαιρία στην ευρωπαϊκή του διάσταση, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί συνεχίζουν τις επαφές με κορυφαίους αξιωματούχους σε Αθήνα και Βρυξέλλες με βασικό στόχο την στήριξη της Ελλάδας που σηκώνει διαχρονικά δυσανάλογο φορτίο απ’ αυτό που της αναλογεί.