ΥΓΕΙΑ: Οι επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία επιβεβαιώνονται από πολλές μελέτες. Ειδικά σε ότι αφορά στη σχέση αλκοόλ και καρδιάς, έχει φανεί ότι σε μικρές ποσότητες μπορεί να έχει οφέλη, ενώ μεγαλύτερες ποσότητες επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία της.
Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ έχει ενοχοποιηθεί ότι αυξάνει τις διαταραχές του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες) και τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
Νέα έρευνα γερμανών επιστημόνων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονάχου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί αύξηση των καρδιακών παλμών, ενώ όσο πίνει κάποιος, τόσο ταχύτερα χτυπά η καρδιά του.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρα Μόριτζ Σίννερ, αξιολόγησε την κατανάλωση αλκοόλ και τον καρδιακό παλμό περισσοτέρων από 3.000 ατόμων, με μέση ηλικία τα 35 έτη, κατά τη διάρκεια της Γιορτής Oktoberfest στο Μόναχο το 2015.
[irp posts=”178046″ name=”Καρδιακή ανεπάρκεια: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα”]
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ηλεκτροκαρδιογράφημα και αλκοτέστ. Οι υψηλές συγκεντρώσεις αλκοόλ συσχετίστηκαν με περισσότερους από 100 παλμούς ανά λεπτό.
«Δεν μπορούμε να καταλήξουμε προς το παρόν στο συμπέρασμα ότι ο υψηλός καρδιακός ρυθμός που προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής. Αλλά τα άτομα με καρδιακές παθήσεις που ήδη έχουν ταχυπαλμίες, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε αρρυθμίες, περιλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής, θα πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση αλκοόλ», σημείωσε ο Δρ Σίννερ.
Σύμφωνα με τον Δρα Σίννερ, το αλκοόλ ενδεχομένως να δημιουργεί μια ανισορροπία μεταξύ συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος και προσεχείς μελέτες θα πρέπει να αποσαφηνίσουν πως ακριβώς συμβαίνει αυτό.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη, αναφέρει το onmed.gr.