Η ανακοίνωση του ΠΟΥ για το εμβόλιο της AstraZeneca – Η θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αναστολή των ερευνών.

Η ασφάλεια και η σιγουριά για ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι “πάνω από όλα”, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής επιστήμονας του (ΠΟΥ), μετά την αναστολή των δοκιμών του της AstraZeneca, τουλάχιστον προσωρινά, λόγω ανησυχιών για παρενέργειες.

“Επειδή μιλάμε για ταχύτητα δεν σημαίνει ότι αρχίζουμε τους συμβιβασμούς ή να κάνουμε εκπτώσεις στην αξιολόγηση που θα κάναμε υπό φυσιολογικές συνθήκες”, δήλωσε σε εκδήλωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν.

“Επιβάλλεται ακόμη η διαδικασία να ακολουθεί τους κανόνες του παιγνιδιού. Για τα φάρμακα και τα εμβόλια που χορηγούνται στους ανθρώπους, οφείλεις να εξετάζεις την ασφάλειά τους, πάνω από όλα”, σημείωσε.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δεν έχουν προς το παρόν απαντήσει άμεσα σε ερωτήσεις του Reuters για την κίνηση της να αναστείλει τις παγκόσμιες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων δοκιμών τελικού σταδίου, του πειραματικού της εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, λόγω μιας ανεξήγητης ασθένειας σε έναν μετέχοντα στην μελέτη.

«Δεν είναι απαραίτητα οπισθοδρόμηση»

Επίσης, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε πως η απόφαση της AstraZeneca να αναστείλει τις δοκιμές του πειραματικού της εμβολίου είναι προφανώς μια πρόκληση, αλλά δεν σημαίνει απαραιτήτως οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι διέκοψε τις δοκιμές του πιθανού της εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού παγκοσμίως, λόγω μιας ανεξήγητης ασθένειας σε έναν μετέχοντα στην έρευνα, αναφέρει το newsit.gr.