Μπουρλά: «Μπορεί να χρειαστεί τέταρτη δόση εμβολίου λόγω της μετάλλαξης Όμικρον»

μπουρλά-μπορεί-να-χρειαστεί-τέταρτη

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού για καλύτερη προστασία ενάντια στη μετάλλαξη Όμικρον ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer είπε ότι μπορεί να χρειαστεί μια τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό για καλύτερη προστασία έναντι της παραλλαγής Όμικρον, καθώς οι αρχικές μελέτες έχουν δείξει ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει την προστασία των αντισωμάτων με δύο δόσεις.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά τόνισε ότι η φαρμακευτική εταιρεία περίμενε να δει δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο για να καθορίσει εάν θα απαιτηθούν πρόσθετες δόσεις ειδικά για την Όμικρον.

«Όταν δούμε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο, [θα προσδιορίσουμε] εάν η Όμικρον καλύπτεται καλά από την τρίτη δόση και για πόσο χρονικό διάστημα. Και το δεύτερο σημείο, νομίζω ότι θα χρειαστούμε μια τέταρτη δόση», ανέφερε ο Άλμπερτ Μπουρλά στο Squawk Box του CNBC, προσθέτοντας ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να αναμένονται τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Χθες, Τετάρτη, η Pfizer δημοσίευσε ευρήματα από μια αρχική εργαστηριακή μελέτη που έδειξε ότι δύο δόσεις εμβολίου είχαν χαμηλότερη ικανότητα να καταπολεμούν την Όμικρον σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές, ενώ ένα τρίτο εμβόλιο βελτίωσε σημαντικά την προστασία. Τα ευρήματα ήταν σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική από γιατρούς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ήταν μια πρώιμη εργαστηριακή μελέτη, βασίστηκε σε ένα αντίγραφο της παραλλαγής που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο. Οι ερευνητές λένε ότι πρέπει να γίνουν κατανοητά περισσότερα σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά είπε ότι η τρίτη δόση αναμένεται να κυκλοφορήσει το συντομότερο δυνατό και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να προσφέρει την απαραίτητη προστασία έναντι ενός άλλου κύματος λοιμώξεων.

«Μια τρίτη δόση θα δώσει πολύ καλή προστασία πιστεύω», τόνισε και πρόσθεσε ότι θεραπείες όπως το από του στόματος αντιιικό χάπι Paxlovid της Pfizer θα βοηθήσουν στην πρόληψη των νοσηλειών και στον έλεγχο της Covid-19 κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του, επικεφαλής της Pfizer είχε αναφέρει πως μπορεί να χρειαστεί και τέταρτη δόση, αλλά εκτίμησε ότι θα χρειαζόταν περίπου ένα χρόνο μετά την τρίτη. Τώρα ωστόσο είπε ότι ίσως είναι αναγκαίο να γίνει νωρίτερα. «Με την Όμικρον, πρέπει να περιμένουμε και να δούμε γιατί έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες. Μπορεί να χρειαστούμε να γίνει πιο γρήγορα», πρόσθεσε.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά ανέφερε ότι η Pfizer αξιολογεί εάν χρειάζονται προσαρμογές στο τρέχον εμβόλιο για την παροχή καλύτερης προστασίας έναντι της παραλλαγής Όμικρον ή άλλων μελλοντικών παραλλαγών ή εάν θα χρειαζόταν ένα εντελώς διαφορετικό εμβόλιο.Δείτε επίσης.