Υγεία: Κοιμηθήκατε λίγο παραπάνω, ξεχάσατε να πάρετε μαζί σας το φάρμακό σας στη δουλειά ή δεν βάλατε ειδοποίηση στο κινητό σας. Ό,τι από αυτά κι αν συνέβη, τι πρέπει να κάνετε αν παραλείψετε μία δόση της φαρμακευτικής σας αγωγής;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απάντηση εξαρτάται από το είδος του φαρμάκου που παίρνετε αλλά και από την ώρα της ημέρας που το παίρνετε.

Τα περισσότερα φάρμακα, όπως αυτά για την υπέρταση ή τη δυσπεψία, μπορείτε να τα πάρετε και αργότερα μέσα στην ίδια ημέρα.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για ορισμένα αντισυλληπτικά, όπως αυτά που περιέχουν μόνο προγεστερόνη και όχι οιστρογόνα, καθώς πρέπει να λαμβάνονται μέσα σε διάστημα τριών ωρών το πολύ. Επίσης, γράφει το onmed.gr, τα στεροειδή φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται μόνο το πρωί (για να μη διαταράξουν τον ύπνο), ενώ ορισμένα χάπια για τη χοληστερόλη μόνο το βράδυ (καθώς έτσι είναι πιο αποτελεσματικά).

Διαβάστε επίσης:   Υγιεινή διατροφή - Τρόφιμα: Δείτε το διαιτολόγιο

Δεν είναι καλή ιδέα να διπλασιάσετε τη δόση του φαρμάκου σας την επόμενη μέρα, καθώς η μπορεί να εκδηλωθούν δυσάρεστες παρενέργειες. Για παράδειγμα, διπλή δόση φαρμάκου για την υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη κρίση υπότασης, ενώ διπλή δόση ασπιρίνης μπορεί να αραιώσει υπερβολικά το αίμα (κίνδυνος αιμορραγίας).

Τέλος, για τα αντιβιοτικά ισχύει επίσης ότι δεν πρέπει να παίρνετε διπλή δόση. Αν παραλείψετε μία δόση, πάρτε το φάρμακο μόλις το θυμηθείτε και συνεχίστε κανονικά τον προγραμματισμό των υπόλοιπων δόσεων (π.χ. ανά 6 ή 8 ώρες).

Αν έχετε απορίες ή αμφιβολίες για τη δοσολογία των φαρμάκων που παίρνετε, μπορείτε να συμβουλεύεστε το φύλλο οδηγιών της παρασκευάστριας εταιρείας ή τον φαρμακοποιό σας.