Το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό καταχώρησε πρώτη η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα, 11 Αυγούστου, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Το εμβόλιο ονομάζεται Sputnik V και οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι όσοι συμμετείχαν απέκτησαν ανοσία στον ιό.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, που αποκάλυψε ότι το εμβόλιο έχει κάνει η μία του κόρη.

Οι κλινικές δοκιμές ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου και συμμετείχαν 38 εθελοντές. Όλοι τους ανέπτυξαν ανοσία.

Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων. Άνθρωποι ηλικίας 18-60 ετών που δεν έχουν αλλεργία στα συστατικά του και γυναίκες που δεν είναι έγκυες μπορούν να εμβολιαστούν. Ωστόσο, εκείνοι που πάσχουν από ασθένεια του αναπνευστικού θα πρέπει να περιμένουν να αναρρώσουν προτού εμβολιαστούν.

Το εμβόλιο χορηγηθεί πρώτα σε ιατρούς που ασχολούνται με ασθενείς με κορωνοϊό. Σύμφωνα με τα έγγραφα, το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στο ευρύτερο κοινό από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Η Μόσχα έχει υπογράψει συμφωνίες με πέντε χώρες για την παραγωγή 500 εκατομμυρίων δόσεων τους πρώτους 12 μήνες.

Το Sputnik V ανέπτυξαν το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια από κοινού με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Πέρα από το Γκαμαλέγια, που ανέπτυξε το εμβόλιο, θα παράγεται και στο εργοστάσιο που ανήκει στη ρωσική εταιρεία AFK Sistema, η οποία υποσχέθηκε περίπου 1,5 εκατομμύρια δόσεις τον χρόνο.

Το εμβόλιο της Ρωσίας για την COVID-19 αναπτύσσει ανοσία στον κορωνοϊό έως δύο χρόνια, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας.

Το εμβόλιο βασίζεται σε αδενοϊό. Έχει δοκιμαστεί σε ζώα και στη συνέχεια έγιναν κλινικές δοκιμές σε δύο γκρουπ εθελοντών.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί «ανενεργά» μόρια του κορωνοϊού, όπως εξήγησε ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Γκαμαλέγια, Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ.

«Τα μόρια μπορούν να αναπαραχθούν μόνο εάν θεωρούνται «ζωντανά». Τα συγκεκριμένα σωματίδια δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γκίντσμπουργκ.

Επομένως, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία ανησυχία πως το εμβόλιο θα μπορούσε να βλάψει την υγεία ενός ανθρώπου.