Ο χυλός δημητριακών μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητές μας να μη νοσήσουμε από συγκεκριμένα είδη καρκίνου, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Η έρευνα φανέρωσε τα οφέλη υγείας που προσφέρουν 70 γραμμάρια δημητριακά ολικής άλεσης καθημερινά, που ισούνται με ένα μεγάλο μπολ porridge όπως ονομάζουν στο εξωτερικό το χυλό δημητριακών.
Τι είναι το porridge;
Πρόκειται για χυλό δημητριακών, γλυκό ή αλμυρό, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός που είναι στην ουσία νιφάδες βρόμης βρασμένες σε γάλα. Στην ανάλυση των 12 ερευνών που περιελάμβανε η βασική μελέτη, συμμετείχαν 786.076 άτομα, και φάνηκε πως 70 γραμμάρια βρόμης ολικής άλεσης την ημέρα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 22%.
Όσον αφορά το θάνατο από καρκίνο, οι πιθανότητες μειώνονται κατά 20% και ο θάνατος από καρδιαγγειακά νοσήματα μειώνονται κατά 20% επίσης. Ο δρ Qi Sun, που είχε την επίβλεψη της μετα-ανάλυσης των ερευνών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ τόνισε: “Βασιζόμενοι στα στοιχεία της μετα-ανάλυσης, και σε προηγούμενες έρευνες που έχουν γίνει, βλέπουμε το θετικό αντίκτυπο της κατανάλωσης βρόμης ή άλλων δημητριακών ολικής άλεσης και πιστεύω πως οι ειδικοί στα επαγγέλματα υγείας πρέπει να προτείνουν στους ασθενείς τους να καταναλώνουν αυτά τα σωτήρια 70 γραμμάρια για καλύτερη συνολική υγεία αλλά και προστασία από τον καρκίνο”.