Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά είναι αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες και πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και δεν συγκρίνονται με τίποτα με τα αντίστοιχα κονσερβοποιημένα.
Οικονομικοί, γεωγραφικοί και άλλοι λόγοι ωστόσο, επιβάλλουν την αγορά ψαριών και θαλασσινών σε κονσέρβα. Άλλες παράμετροι που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν αφορούν την βιωσιμότητα κάποιων ειδών και κυρίως την τοξικότητά τους.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείτε μπροστά στο ράφι με τις κονσέρβες ψαριών έχετε κατά νου τα εξής:
Τόνος
Ο τόνος αποτελεί μία από τις πιο παρακινδυνευμένες επιλογές ψαριού σε κονσέρβα. Το 2015 η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace κυκλοφόρησε τον οδηγό του αγοραστή, σύμφωνα με τον οποίο πάνω από 12 ευρείας κυκλοφορίας ετικέτες τόνου σε κονσέρβα κρίνονταν ακατάλληλες με βάση την τοξικότητα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο και την επιβίωση του είδους.
Σύμφωνα με την Washington Post, οι κονσέρβες τόνου με την ένδειξη «light» είναι πιο ασφαλείς από την άποψη των επιπέδων υδραργύρου και μπορούν να καταναλώνονται συχνότερα.
Σολομός
Αναμφισβήτητα ο σολομός συγκαταλέγεται στα πιο ωφέλιμα ψάρια, καθώς αποτελεί εξαιρετική πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Ταυτόχρονα, επειδή είναι ακριβό ψάρι, η επιλογή της κονσέρβας τον κάνει πιο προσιτό για τον περισσότερο κόσμο.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η ένδειξη «Σολομός Ατλαντικού» που αναγράφεται στις περισσότερες κονσέρβες σημαίνει σολομός εκτροφής, καθώς το είδος τελεί υπό εξαφάνιση στις ελεύθερες θάλασσες. Ο σολομός που εκτρέφεται όμως δεν αποτελεί υγιεινή επιλογή, καθώς είναι φορτωμένος με αντιβιοτικά και τοξίνες.
Τα καλύτερα είδη σολομού είναι ο ροζ σολομός της Αλάσκας και ο κόκκινος σολομός.
Γαρίδες
Οι περισσότερες γαρίδες προέρχονται από χώρες που δεν έχουν κανόνες για την παράνομη ρύπανση και τα απόβλητα, με αποτέλεσμα να περιέχουν διοξίνες και άλλες απαγορευμένες χημικές ουσίες, ενώ άλλες είναι γεμάτες ορμόνες και αντιβιοτικά προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξή τους.
Καβούρια
Κατά καιρούς έχουν εκδοθεί οδηγίες απαγόρευσης κατανάλωσης καβουριών στην Αμερική και τον Καναδά λόγω των υψηλών επιπέδων δομοϊκού οξέος που περιέχουν. Πρόκειται για μια φυσική τοξίνη που μπορεί να είναι απειλητική για την ανθρώπινη ζωή. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από δομοϊκό οξύ εκδηλώνονται εντός 30 λεπτών έως 24 ωρών μετά την κατανάλωση. Πάντως τα επίπεδα δομοϊκού οξέος στα κονσερβοποιημένα καβούρια θεωρούνται ασφαλή.