Το πρώτο δεξαμενόπλοιο με ρωσικό ντίζελ που προορίζεται για την αμερικανική αγορά αναμένεται να αποπλεύσει την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρώσου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αρμόδιου για την Ενέργεια, Αλεξάντερ Νόβακ, την οποία μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
«Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το πρώτο πετρελαιοφόρο θα αναχωρήσει αύριο, στις 22 Οκτωβρίου, για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Νόβακ.
Η αποστολή εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας που ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την προμήθεια ρωσικών ενεργειακών προϊόντων. Η απόφαση για την άρση των περιορισμών στις συγκεκριμένες εξαγωγές έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την Ουκρανία και συμμάχους της, καθώς αφορά την επανέναρξη ενεργειακών συναλλαγών με τη Μόσχα.
Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η εισαγωγή ρωσικών καυσίμων μπορεί να συμβάλει στη μείωση των τιμών στην αμερικανική αγορά, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Φορτίο 40.000 τόνων – Θα ακολουθήσουν νέες αποστολές
Όπως διευκρίνισε ο Νόβακ, το πρώτο δεξαμενόπλοιο θα μεταφέρει 40.000 μετρικούς τόνους ντίζελ. Δεν αποκάλυψε, ωστόσο, από ποιο λιμάνι θα πραγματοποιηθεί ο απόπλους.
Η Ρωσία είχε ανακοινώσει στις 9 Οκτωβρίου την άρση της απαγόρευσης στις εξαγωγές ντίζελ, η οποία είχε επιβληθεί για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στην εγχώρια αγορά. Οι πιέσεις στην παραγωγή και στην τροφοδοσία είχαν ενταθεί μετά τις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια.
Ο Ρώσος αντιπρόεδρος προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αποστολές προς τις ΗΠΑ, επικαλούμενος τις συμφωνίες μεταξύ των δύο προέδρων.
«Φυσικά, θα ακολουθήσουν επιπλέον φορτία. Οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνίες. Θα καλύψουμε τις ανάγκες των ΗΠΑ στο μέτρο των δυνατοτήτων μας», δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Τα σχέδια για τις εξαγωγές και οι ανάγκες των ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναφέρει ότι η Ρωσία θα εξαγάγει αρχικά 300.000 μετρικούς τόνους ντίζελ, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 2,25 εκατομμύρια βαρέλια. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, οι αποστολές αναμένεται να αυξηθούν σε 500.000 τόνους τον Νοέμβριο και να φθάσουν το 1 εκατομμύριο τόνους σε επόμενο στάδιο.
Οι ΗΠΑ εξάγουν περίπου 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ντίζελ ημερησίως, γεγονός που αποτυπώνει το μέγεθος της αγοράς καυσίμων στην οποία επιδιώκει να διοχετεύσει η Ρωσία τα νέα φορτία





