ΗΠΑ-Πετρέλαιο : Τι συμβαίνει με τα αποθέματα -Τι περιμένουμε για τις τιμές πετρελαίου θέρμανσης –Παγκόσμιος συναγερμός ενόψει χειμώνα.

: Η Ουάσινγκτον τηρεί στάση αναμονής αναφορικά με τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, η αγορά είναι καλά εφοδιασμένη, δηλώνει ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας.

Οι ΗΠΑ τηρούν στάση αναμονής για το εάν θα χρησιμοποιήσουν τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου τους για να σταθεροποιήσουν τις αγορές πετρελαίου μετά τις επιθέσεις το σαββατοκύριακο στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες πως φαίνεται ότι το Ιράν είναι πίσω από τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις αλλά τόνισε ότι δεν επιθυμεί να πάει σε πόλεμο. Οι επιθέσεις οδήγησαν σε άλμα τις τιμές του πετρελαίου και κλιμάκωσαν τους φόβους για νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Η  ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι, εάν κριθεί απαραίτητο, θα χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά της αποθέματα – τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο που περιλαμβάνουν περίπου την ποσότητα που οι ΗΠΑ καταναλώνουν σε έναν μήνα. Μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

«Αναφορικά με τις αγορές ενέργειας, ο πρόεδρος μού έδωσε οδηγίες να αποδεσμεύσω πετρέλαιο από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου, εάν χρειαστεί κάτι τέτοιο, για να αντισταθμιστεί η όποια πιθανή αναταραχή», δήλωσε ο Πέρι σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Βιένη. «Κοιτώντας όμως τα νούμερα για την παραγωγή είμαστε βέβαιοι ότι οι αγορές είναι καλά εφοδιασμένες».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει η πιθανότητα οι ΗΠΑ να μην χρησιμοποιήσουν καθόλου τα στρατηγικά αποθέματα, ο Πέρι δήλωσε: «Ω, σίγουρα, το ‘Εάν χρειαστεί’ είναι ένας αρκετά ευέλικτος όρος».

Οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί το 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Δύο πηγές που ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Saudi Aramco δήλωσαν ότι ίσως χρειαστούν μήνες για να εξομαλυνθεί η παραγωγή πετρελαίου της χώρας. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εβδομάδες. Ο Πέρι αρνήθηκε να κάνει κάποια εκτίμηση.

«Δεν γνωρίζω εάν μπορεί κανείς να σας δώσει με σαφήνεια –μέσα σε λιγότερο από 72 ώρες, ας πούμε για να είμαστε ασφαλείς, από τότε που συνέβη το γεγονός– το χρονικό διάστημα», δήλωσε.

«Φυσικά, έχουμε ακούσει από μέσα ενημέρωσης με ελεύθερη πρόσβαση, για δύο με τρεις εβδομάδες…για την αποκατάσταση των ζημιών. Άρα θα έλεγα ότι, έως ότου δείτε κάτι διαφορετικό στον Τύπο, θα εξυπηρετηθείτε καλύτερα εάν επικοινωνήσετε με κάποιον στο βασίλειο».

Ράλι 15% στο πετρέλαιο

 Το πετρέλαιο υποχωρεί σήμερα

Το πετρέλαιο δεν κατάφερε να διατηρήσει τα υπέρογκα κέρδη της Δευτέρας, αλλά παραμένει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από εκέινα στα οποία έκλεισε την περασμένη εβδομάδα. Η διόρθωση ήταν αναμενόμενη, αφού η χθεσινή άνοδος της τάξης της 14,6% ήταν η μεγαλύτερη από το 1988, όταν και έκανε το ντεμπούτο του στην αγορά το συμβόλαιο του μπρεντ. Οι φόβοι για μία ανάφλεξη στον Περσικό Κόλπο, ωστόσο, επιμένουν και αποτυπώνονται στις πιέσεις σε ενεργητικό ρίσκου, όπως οι μετοχές.

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ υποχώρησε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης στις ασιατικές αγορές έως και 1,78% στα 67,79 δολάρια το βαρέλι και στις 9:55 ώρα Ελλάδος παρουσιάζει πτώση 0,64% στα 68,85. Χθες είχε ανέλθει ενδοσυνεδριακά έως και τα 72 δολάρια και έκλεισε λίγο πάνω από τα 69 δολ. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) υποχωρεί περίπου 1% στα 62,27 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα είχε σημειώσει πτώση έως και 1,92% στα 61,69 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από άλμα 14,7% τη Δευτέρα, στην μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2008.

Στο μέτωπο των μετοχών ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia-Pacific (εκτός Ιαπωνίας) καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 1% λίγο πριν από το κλείσιμο των αγορών. Στο Τόκιο ο Nikkei παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητος, χάρη σε ένα ράλι των πετρελαϊκών εταιρειών, που αντισταθμίζει την πτώση άλλων κλάδων. Ωστόσο στη Σαγκάη ο Σύνθετος Δείκτης υποχωρεί 1,97% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng είναι στο -1,47%.

Τα futures ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών δείχνουν επίσης πτώση αν και συγκρατημένη. Οι επενδυτές περιμένουν ουσιαστικά το σήμα της Σαουδικής Αραβίας για το πώς θα αντιδράσει και την επίσημη απάντηση των ΗΠΑ, που κατηγορούν ευθέως για τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Aramco το Ιράν.

Τι περιμένουμε για τις τιμές της βενζίνης- πετρελαίου θέρμανσης

Όσον αφορά στις τιμές των καυσίμων στην εγχώρια αγορά, όπως γράφει σήμερα η «Ν», αυτές θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από το εάν θα διατηρηθούν τα επόμενα 24ωρα τα κέρδη της Δευτέρας στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Παράγοντες της αγορές υπολογίζουν ότι σε κάθε περίπτωση η επιβάρυνση θα φανεί πολύ σύντομα.

2019.09.17 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

Πιθανότατα έως την Παρασκευή οι πρώτες αυξήσεις θα έχουν ήδη «περάσει» στις αντλίες των πρατηρίων και της χώρας μας. Ακόμη χειρότερα, στην περίπτωση που ενισχυθεί περαιτέρω η άνοδος, όπως φοβάται μερίδα αναλυτών, θα υπάρξουν και επόμενα «κύματα» ανατιμήσεων, τα οποία θα ακολουθήσουν από την επόμενη εβδομάδα.