Παντελώς άκυρο χαρακτήρισε το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως είναι άκυρο και «ως προς την ουσία του διότι καταπατά τα αναφαίρετα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες αλλά και ως προς την τυπική διαδικασία νομιμοποίησης του. Θέλω να θυμίσω ότι το μνημόνιο αυτό δεν έχει την επικύρωση του Λιβυκού κοινοβουλίου».

 

«Θέλω από εδώ, από τις Βρυξέλλες, να στείλω ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Έλληνες, σε όλες τις Ελληνίδες, από το Καστελόριζο έως την Κέρκυρα και της Γαύδο έως τον Έβρο. Θέλω να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι έχουμε ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο. Όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας αλλά γιατί έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους οι οποίοι θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν πρόκειται αυτή να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», συμπλήρωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο κείμενο των συμπερασμάτων με το οποίο η Άγκυρα καταδικάζεται απερίφραστα από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Ζήτησα και έλαβα από όλους τους ομολόγους μου την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την εντός εισαγωγικών συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΔΩ