Τη σφοδρή αντίδραση των προκάλεσε το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα για την κατασκευή του στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

 

Οι Μεξικανοί καλούν τον πρόεδρό τους, Ενρίκε Πένια Νιέτο, να ματαιώσει την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα. Μετά από τη σημερινή ενέδρα και το τελεσίγραφο, το Μεξικό πρέπει να επαναξιολογήσει προσεκτικά το ταξίδι του προέδρου για την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Αρτούρο Σαρουκάν, πρώην πρέσβης του Μεξικό στις ΗΠΑ.

Χρήστες του Twitter ήταν λιγότερο διπλωματικοί, χαρακτηρίζοντας την κίνηση του Τραμπ «προσβολή για το Μεξικό», «χαστούκι» και «μνημείο ψεμάτων». Η σχέση του με τη γειτονική στις ΗΠΑ χώρα ήταν άσχημη από την προεκλογική εκστρατεία, όταν είχε υποσχεθεί να χτίσει το τείχος στα σύνορα, να απελάσει εκατομμύρια Μεξικανούς και να ακυρώσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου. Ομως, μετά από την υπογραφή του διατάγματος την Τετάρτη, οι σχέσεις του Τραμπ με το Μεξικό έφτασαν σε χειρότερο σημείο.

Με τη δημοτικότητά του να πέφτει σε σχεδόν μονοψήφιους αριθμούς, ο Πένια Νιέτο δέχεται πιέσεις να απαντήσει πιο δυναμικά στις προκλήσεις του Τραμπ. Μέχρι τώρα, γράφουν οι New York Times, έχει αντισταθεί σε αυτές τις εκκλήσεις, επιλέγοντας τον διάλογο και όχι την αντιπαράθεση. Αυτό όμως ίσως αλλάξει μετά από την υπογραφή του διατάγματος για το τείχος.

«Ο Πένια είναι ένας αδύναμος πρόεδρος μίας αδύναμης χώρας, που βρίσκεται σε στιγμή αδυναμίας. Αλλά πρέπει να βρει τον τρόπο να αποκτήσει κότσια», σχολίασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χόρχε Καστανιέδα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΑΜΠ ΕΔΩ