Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν δημιουργία διεθνούς συμμαχίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας στο Στενό του Ορμούζ εν μέσω των περιοριστικών μέτρων του Ιράν αναφέρει το Al Jazeera
Οι ΗΠΑ συστήνουν το Σχήμα για την Ελευθερία της Ναυσιπλοΐας για την ασφάλεια του Στενού του Ορμούζ, με κοινή διαχείριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM) για την ανταλλαγή πληροφοριών, τον διπλωματικό συντονισμό και την επιβολή κυρώσεων.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να μην ελέγχει μόνη της το στενό, εν μέσω εντάσεων με ορισμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ λόγω της σύγκρουσης της με το Ιράν, τονίζει το δίκτυο.
Τις τελευταίες 20 ημέρες, 48 πλοία έχουν ανακατευθυνθεί για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τον αποκλεισμό ανακοίνωσε η CENTCOM.
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα είναι ίσως σε «σε καλύτερη θέση» αν οι αξιωματούχοι δεν καταλήξουν σε συμφωνία με το Ιράν. Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι δεν είναι ικανοποιημένος με την τελευταία πρόταση του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε επίσης «εντελώς αντισυνταγματικό» έναν νόμο που περιορίζει τη χρήση βίας χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, αν και σε επιστολή του προς τους ηγέτες του Κογκρέσου υποστήριξε ότι οι «εχθροπραξίες» έχουν «τερματιστεί».
Επίσης, ο Τραμπ τόνισε σε εκδήλωση στη Φλόριντα ότι θεωρεί «προδοτικό» το γεγονός ότι κάποιοι λένε ότι οι ΗΠΑ δεν «κερδίζουν» τον πόλεμο. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο Τραμπ επανέλαβε αρκετές από τις θέσεις του σχετικά με τον πόλεμο με το Ιράν. «Δεν μπορεί το Ιράν να έχει πυρηνικά όπλα», είπε. «Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω». Δεν γίνεται, γιατί θα το χρησιμοποιούσαν πολύ γρήγορα σε ένα μέρος που ονομάζεται Ισραήλ, θα το χρησιμοποιούσαν στη Μέση Ανατολή και θα το χρησιμοποιούσαν στην Ευρώπη και υποθέτω ότι θα ήμασταν… οι επόμενοι, και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Μην ανησυχείτε γι’ αυτό». Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το Ιράν έχει αποδυναμωθεί σοβαρά αλλά τόνισε και ότι «ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί» εν μέσω πολέμου.
Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν άφησε ελεύθερο στην Ελλάδα Παλαιστινοϊσπανό πολίτη έχει προκαλέσει οργή στη Μαδρίτη





