Υλικά:
- 1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1/2 φλιτζάνι ξίδι
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- Αλάτι
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνιτούρα
Εκτέλεση:
- Πλένουμε καλά το χταπόδι και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό. Το βράζουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Στραγγίζουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το χταπόδι, το κρασί, το ξίδι, το νερό, τον πελτέ ντομάτας, το φύλλο δάφνης, τη ρίγανη, το πιπέρι και αλάτι.
- Σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε το χταπόδι ζεστό, γαρνιρισμένο με μαϊντανό.
Συμβουλές:
- Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά στην κατσαρόλα, όπως καρότα, πατάτες ή σέλινο.
- Αν θέλουμε η σάλτσα να είναι πιο πηχτή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο χυμό λεμονιού στο τέλος του μαγειρέματος.
- Το χταπόδι ξιδάτο μπορεί να ζεσταθεί ξανά και να καταναλωθεί την επόμενη μέρα.
Καλή όρεξη!