Τετάρτη, 6 Μαΐου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική Featured

Εκλογές 2026: Η οικονομία, η ακρίβεια και το στοίχημα Μητσοτάκη – Γιατί η «τσέπη» θα κρίνει την κάλπη

Παντελής Χαριτάκης από Παντελής Χαριτάκης
06/05/2026 13:15
σε Featured, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
51
SHARES
109
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Εκλογές: Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα των τελευταίων εβδομάδων είναι απλό: η οικονομία επιστρέφει στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Όσο κι αν τα κόμματα επιχειρούν να μετατοπίσουν τη συζήτηση σε θεσμικά ζητήματα, σκάνδαλα, εσωκομματικές ισορροπίες ή παρασκήνιο, ο πολίτης εξακολουθεί να μετρά την καθημερινότητά του με βάση το πορτοφόλι του.

Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης- tilegrafimanews.gr

Η ακρίβεια παραμένει το πρώτο και πιο επίμονο πρόβλημα. Οι τιμές σε τρόφιμα, καύσιμα, ενέργεια και υπηρεσίες εξακολουθούν να πιέζουν τα νοικοκυριά, παρά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί μέσω του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η πραγματική μάχη δεν θα κριθεί μόνο στους δείκτες ανάπτυξης, αλλά κυρίως στην αίσθηση που έχει ο πολίτης όταν φτάνει στο τέλος του μήνα.

Η ακρίβεια είναι ο βασικός αντίπαλος

Το κυβερνητικό επιτελείο διαβάζει προσεκτικά τις μετρήσεις. Η ακρίβεια βρίσκεται σταθερά πρώτη στις ανησυχίες των πολιτών. Αυτό εξηγεί γιατί το οικονομικό επιτελείο δίνει βάρος σε στοχευμένες παρεμβάσεις, αυξήσεις εισοδημάτων, ελέγχους στην αγορά και μέτρα περιορισμού της αισχροκέρδειας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ότι δεν μένει θεατής. Οι αυξήσεις στους μισθούς, η ενίσχυση ευάλωτων ομάδων και οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας μέσω του Υπουργείου Εργασίαςαποτελούν μέρος μιας στρατηγικής που έχει έναν στόχο: να αποδείξει ότι η οικονομική σταθερότητα μετατρέπεται σταδιακά σε πραγματικό εισόδημα.

Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι ο πολίτης δεν συγκρίνει τη σημερινή Ελλάδα μόνο με την περίοδο των μνημονίων. Συγκρίνει τον μισθό του με το καλάθι του σούπερ μάρκετ, τον λογαριασμό του ρεύματος και το κόστος στέγασης.

Η αντιπολίτευση δεν πείθει

Παρά την πίεση από την ακρίβεια, η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιεί πολιτικά τη φθορά της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει εγκλωβισμένο σε ποσοστά που δεν του επιτρέπουν να εμφανιστεί ως πειστική εναλλακτική διακυβέρνησης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να αναζητά βηματισμό μετά τις εσωτερικές του αναταράξεις.

Αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη: μπορεί να δέχεται πίεση από τα προβλήματα, αλλά δεν αντιμετωπίζει ακόμη έναν αντίπαλο που να πείθει ότι μπορεί να κυβερνήσει με ασφάλεια. Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να διατηρεί καθαρό προβάδισμα στην παράσταση νίκης και ο πρωθυπουργός παραμένει μπροστά στην καταλληλότητα.

Οι Ανεξάρτητες Αρχές και το ναυάγιο συνεννόησης

Το παρασκήνιο γύρω από τις Ανεξάρτητες Αρχές ανέδειξε ξανά το πρόβλημα της πολιτικής συνεννόησης. Οι συνομιλίες Κωστή Χατζηδάκη – Νίκου Ανδρουλάκη, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ήταν πολλές και παρατεταμένες, δεν οδήγησαν σε συμφωνία.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι επιχείρησε θεσμική λύση, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά οι Ανεξάρτητες Αρχές, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπήρξε τελικά υπαναχώρηση υπό την πίεση της αντιπολίτευσης. Το ερώτημα παραμένει: εάν δεν υπήρχε καμία βάση συνεννόησης, τι συζητούσαν επί τόσο καιρό οι δύο πλευρές;

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τους θεσμούς. Η αδυναμία συμφωνίας αφήνει εκκρεμότητες σε κρίσιμες αρχές, την ώρα που η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, σοβαρότητα και λειτουργικούς μηχανισμούς ελέγχου. Η εικόνα αυτή επηρεάζει και τη συνολική θεσμική αξιοπιστία, την οποία παρακολουθεί και η Βουλή των Ελλήνων μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Πρόταση μομφής; Όχι τώρα

Οι φήμες για πρόταση δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται άμεσα. Και λογικά. Μια τέτοια κίνηση, ειδικά πριν από συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, πιθανότατα θα συσπείρωνε την κυβερνητική πλειοψηφία αντί να την αποδυναμώσει.

Το ΠΑΣΟΚ κρατά το όπλο της πρότασης μομφής για μεταγενέστερη στιγμή, όταν θα εκτιμήσει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική φθορά. Όμως όσο δεν παρουσιάζει συνεκτικό κυβερνητικό σχέδιο για οικονομία, θεσμούς και κοινωνική πολιτική, δύσκολα θα μετατρέψει τη δυσαρέσκεια σε πλειοψηφικό ρεύμα.

Το «όχι» Καραμανλή και οι ισορροπίες στη ΝΔ

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με το «όχι» του Κώστα Καραμανλή στην παρουσία του στο συνέδριο να προκαλεί πολιτικά σχόλια. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει κρατήσει αποστάσεις από πολλές κυβερνητικές επιλογές, ενώ η σχέση του με το σημερινό Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ψυχρή.

Ωστόσο, η απουσία του δεν αλλάζει άμεσα τους συσχετισμούς. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει ο βασικός πόλος σταθερότητας, με κυβερνητική εμπειρία, σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ισχυρό μηχανισμό. Το συνέδριο θα επιχειρήσει να στείλει μήνυμα ενότητας, ανανέωσης και προγραμματικής συνέχειας.

Η Ευρώπη και η δημοσιονομική πίεση

Το μεγάλο άγχος της κυβέρνησης είναι η διάρκεια των διεθνών κρίσεων. Ο πόλεμος, οι ενεργειακές αναταράξεις και η αβεβαιότητα στις αγορές δυσκολεύουν κάθε σχεδιασμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπήπαραμένει επιφυλακτική σε δημοσιονομικές χαλαρώσεις, ενώ οι βόρειες χώρες δεν θέλουν άνοιγμα νέου κύκλου δαπανών.

Άρα, η κυβέρνηση καλείται να κινηθεί σε λεπτή γραμμή: να στηρίξει την κοινωνία χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας. Αυτό είναι και το βασικό πολιτικό στοίχημα Μητσοτάκη.

Η κάλπη θα κριθεί στην καθημερινότητα

Τελικά, η πολιτική εξίσωση είναι καθαρή. Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει τόσο από την αντιπολίτευση όσο από την ακρίβεια. Αν καταφέρει να δείξει χειροπιαστή βελτίωση στα εισοδήματα, θα πάει στις εκλογές με ισχυρό αφήγημα σταθερότητας. Αν η πίεση στην τσέπη συνεχιστεί, η φθορά θα μεγαλώσει.

Το σύνθημα παραμένει επίκαιρο: είναι η οικονομία. Και στην Ελλάδα του 2026, η οικονομία σημαίνει μισθός, σύνταξη, σούπερ μάρκετ, ρεύμα και ενοίκιο.


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: εκλογές

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Εκλογικά σενάρια για πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο

05/05/2026 | 22:00
Featured

Εκλογές: Τα δύο σενάρια για κάλπες, τέλη Οκτωβρίου ή τέλη Μαρτίου

30/04/2026 | 22:00
Featured

Θεοδωρικάκος: Αυτά που βλέπετε στις δημοσκοπήσεις δεν θα έχουν σχέση με όσα θα δείτε στις εκλογές

22/04/2026 | 09:00
Featured

Ο Μητσοτάκης έβαλε φρένο στη δημόσια συζήτηση για πρόωρες εκλογές

27/03/2026 | 17:10
Load More
Επόμενο Άρθρο

Κίνα και Ιράν στέλνουν μήνυμα στις ΗΠΑ – Οι μυστικές διαπραγματεύσεις, το πυρηνικό πρόγραμμα και ο φόβος νέου πολέμου 


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Εκλογικά σενάρια για πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο

    76 shares
    Share 30 Tweet 19
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ-ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2026: Το Πλήρες Χρονοδιάγραμμα Πληρωμών και οι Δικαιούχοι Αναδρομικών

    71 shares
    Share 28 Tweet 18
  • Κοινωνικός Τουρισμός ΔΥΠΑ 2026-2027: Η Τελική Ευθεία για τα Vouchers – Πότε Αναμένονται οι Οριστικοί Πίνακες

    66 shares
    Share 26 Tweet 17
  • Ανατροπές στον ευρωπαϊκό χάρτη: Τι λένε Γάλλοι και Έλληνες αναλυτές στο tilegrafimanews.gr για γεωπολιτική, Εκκλησία και ισορροπίες ισχύος

    68 shares
    Share 27 Tweet 17
  • Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: Στους μύθους της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ, απαντάμε με αλήθειες

    64 shares
    Share 26 Tweet 16
  • Ορμούζ σε ΦΩΤΙΑ: ΗΠΑ χτυπούν, Ιράν απαντά – Στο χείλος ενεργειακού κραχ ο πλανήτης

    64 shares
    Share 26 Tweet 16
  • Οσιος Εφραίμ Νέας Μάκρης: Ο θαυματουργός Άγιος της Αττικής

    176 shares
    Share 70 Tweet 44
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch