Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα ξεχωριστή πορεία που πραγματοποιούν τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, που έχουν στην κατοχή τους μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας και κατευθύνθηκαν προς το Πολυτεχνείο όπου και άνοιξαν τη σημαία φωνάζοντας «Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε».

Στη συνέχεια το μπλοκ με τη σημαία συγκροτήθηκε πάλι και κινείται αυτή την ώρα προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκεται και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Οι πόρτες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στη 13:00, ενώ ήδη είναι κλειστοί οι δρόμοι γύρω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα. Σταδιακά θα κλείνουν και άλλοι δρόμοι στο κέντρο, λόγω της πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, επικρατεί ηρεμία τόσο γύρω από το Πολυτεχνείο όσο και στην περιοχή των Εξαρχείων, ωστόσο η Ελληνική Αστυνομία είναι σε επιφυλακή για την αποφυγή επεισοδίων.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στον σχεδιασμό της αστυνομίας είναι η δημιουργία ενός ανθρώπινου κλοιού περιμετρικά των Εξαρχείων, όταν ξεκινήσει η πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν άτομα να μπουν σε πολυκατοικίες.

Επιπλέον, είναι πολύ πιθανή η εμφάνιση “μίνι” Αιάντων που θα μπουν στην πλατεία Εξαρχείων σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, ώστε να εκτοξεύσει νερό με μεγάλη πίεση και να διαλύσει το πλήθος των ατόμων που θα θελήσουν να επιτεθούν κατά των αστυνομικών από εδάφους.

Η μεγάλη αγωνία και φόβος της πολιτικής ηγεσίας είναι τυχόν κλιμάκωσης της έντασης και πρόκλησης σοβαρού τραυματισμού διαδηλωτή ή αστυνομικού.

Η αστυνομική κινητοποίηση είναι μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, με 5.000 ένστολους να βρίσκονται στον δρόμο, συνοδεία των δύο υδροβόλων οχημάτων του σώματος, ενώ από αέρος θα επιχειρούν ένα ελικόπτερο και δύο αστυνομικά drones.

Παράλληλα, υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες.

Επιπλέον, ενεργό ντεμπούτο θα κάνει στην πορεία, αλλά και σε ενδεχόμενες ταραχές, η νέα μηχανοκίνητη ομάδα “ΔΡΑΣΗ”, η πρώην “ΔΕΛΤΑ”, που θα λειτουργεί μόνο σε ακραίες καταστάσεις επεισοδίων, που δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν από τα ΜΑΤ.

Έκλεισαν τρεις σταθμοί του μετρό

Στα δρακόντεια μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποφυγή επεισοδίων στην πορεία για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου προστίθεται και αυτό του κλεισίματος σταθμών του μετρό.

Συγκεκριμένα μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ έκλεισαν τρεις σταθμοί του Μετρό στο κέντρο της Αθήνας.

Οι σταθμοί του Μετρό που έκλεισαν διαδοχικά είναι: «Μέγαρο Μουσικής» στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» στις 16:30.

Τα δρομολόγια, ωστόσο θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.
Αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων

Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των Η.Π.Α, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.