Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη εκφράζει την ανησυχία της για το μέλλον που θα έχουν τα αρχαιολογικά ευρήματα του μετρό στη .

Η κ. Κεφαλογιάννη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στους υπό κατασκευή σταθμούς «Βενιζέλου» και «Αγίας Σοφίας» του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Για το ζήτημα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Εντυπωσιακά ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης, τα οποία χρονολογούνται από τους ελληνιστικούς έως και τους νεότερους χρόνους, ειδικότερα δε από την Βυζαντινή Εποχή, κινδυνεύουν με αφανισμό γιατί δεν υπάρχει σχέδιο για την προστασία και ανάδειξή τους.
Για ακατανόητους λόγους, ανατρέπονται αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που στοχεύουν στη ρύθμιση του ζητήματος και έχουν πλήρως δικαιωθεί στο ΣτΕ.

Μέσα σε αυτό το ασαφές τοπίο, ο προϋπολογισμός του σταθμού Βενιζέλου διογκώνεται επικίνδυνα, ενώ η αρχικά δημοπρατημένη μελέτη παρουσιάζει ουσιώδεις μεταβολές, λόγω του ζητήματος της διαχείρισης των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Τα ερωτήματα ωστόσο που χρήζουν απάντησης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι τα εξής:
– Mε  τι πόρους θα χρηματοδοτηθεί η προστασία και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων;
– Ποιος φορέας θα χρηματοδοτήσει το έργο;
– Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ανάδειξης των ευρημάτων;
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οφείλει άμεσα να μας δώσει συγκεκριμένες και πειστικές απαντήσεις».

iefimerida.gr