Αρνητικοί στο άνοιγμα «click away» και άλλων δραστηριοτήτων

Σκληρότερο lockdown και αυστηρότερα μέτρα εισηγούνται οι ειδικοί λόγω των επιδειμιολογικών δεδομένων.

Οι ειδικοί είναι προβληματισμένοι και φοβούνται μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες λόγω των τραπεζιών και των οικογενειακών συναθροίσεων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Το γεγονός ότι η αύξηση που βλέπουμε τώρα αφορά τις ημέρες των Χριστουγέννων και ότι όλα συνηγορούν πως για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς θα είναι μεγαλύτερη, προβληματίζουν σοβαρά τους ειδικούς.

Αρκετοί από τους ειδικούς προτείνουν να μην ανοίξει το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου με τη μέθοδο «click away», ενώ είναι αρνητικοί και στο άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων.

Ακόμα, κάποιοι είναι επιφυλακτικοί και για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ προτείνουν να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία μετά τις 25 Ιανουαρίου.

Τα νεότερα στοιχεία για τον κορονοϊό καταδεικνύουν ότι αυτός επιμένει και προκαλούν προβληματισμό, καθώς χθες, μία ημέρα, όπου διενεργήθηκαν περίπου 32.000 τεστ για τον κορωνοϊό (μοριακά και rapid αντιγόνου) ανακοινώθηκαν και 928 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 324 στην Αττική, 99 στη Θεσσαλονίκη, 55 στη Ροδόπη, 36 στη Βοιωτία, 33 στη Λάρισα και 32 στην Κοζάνη.

Ο προβληματισμός συνδέεται με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα και τη σταδιακή επιστροφή της εκπαιδευτικής κοινότητας σε μια κανονικότητα, κάτι που αφενός κρίνεται απαραίτητο και για την ψυχική υγεία των παιδιών, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξήσει την κινητικότητα κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες.

Ο φόβος εκτίναξης του αριθμού των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με αυτά που θα αφορούν τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, παράλληλα με την ασφυκτική πίεση που δέχονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και η μετάλλαξη του ιού στην Ευρώπη, ανησυχούν τους ειδικούς

«Δεν ξέρουμε τις επόμενες μέρες πόσα θα είναι τα κρούσματα. Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων. Της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα», αναφέρει από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά.

Παράλληλα, εξηγεί ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν μπορεί να πέσει όταν μέσα στις μονάδες πρέπει να μείνουν πάνω από δεκαπέντε μέρες.

Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, η ίδια θεωρεί ότι «αυτό δεν είναι lockdown, ο κόσμος είναι έξω», προσθέτοντας ότι «δεν αποκλείεται σκληρό lockdown».

Ακόμα, σημειώνει ότι σε πολλές περιοχές έχουμε ακόμα πολύ αυξημένο ιικό φορτίο και πολύς κόσμος είναι ασυμπτωματικός.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι, τα παιδιά δε μεταδίδουν τόσο πολύ και τόσο εύκολα. «Αυτό που μας φοβίζει είναι ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία», καταλήγει η Ματίνα Παγώνη.

Τι ανησυχεί τις Αρχές
Τριών ειδών είναι τα καμπανάκια τα οποία ανησυχούν την Κυβέρνηση και τις υγειονομικές Αρχές.

Πρώτον η μετάλλαξη του ιού και η εμφάνισή του στην Ευρώπη, που παραπέμπει στο τρίτο κύμα και δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Δεύτερον, το γεγονός ότι οι ΜΕΘ παραμένουν γεμάτες. Αν και βρισκόμαστε στον τρίτο μήνα lockdown οι διασωληνωμένοι εξακολουθούν να είναι πάνω από 400.

Και τρίτον η κινητικότητα των εορτών, που επέβαλε και τις πιέσεις προς την Εκκλησία να μην πραγματοποιηθούν σήμερα καθαγιασμοί υδάτων και λιτανείες σε εξωτερικούς χώρους, παρά μόνο εντός των ναών, έστω και με περιορισμένο αριθμό πιστών, παρ’ ότι η κυβερνητική απόφαση της 2ας Ιανουαρίου, δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο.

Μπορεί καθημερινά τα νέα από το μέτωπο των εμβολιασμών να είναι όλο και πιο ενθαρρυντικά, ωστόσο η πανδημία επιμένει παντού στην Ευρώπη, όπως και η πίεση στις ΜΕΘ.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, ειδικοί όπως ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, εκτιμούν ότι οι παρουσία τους στη χώρα δεν αλλάζει τα δεδομένα, καθώς ήταν κάτι το αναμενόμενο. Φυσικά δεν ξέρουμε την έκταση που έχει λάβει.

Εκείνο που μετρούν οι ειδικοί είναι τα δεδομένα, δηλαδή ποια είναι η διασπορά και ποια ήταν η επίδραση της κινητικότητας και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στις καταγραφές των επιδημιολογικών παραμέτρων.