ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕΑ – ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Σε οριακό σημείο βρίσκεται η αιγοπροβατοτροφία στην Πιερία, με τους παραγωγούς να μετρούν ακόμη τις πληγές από την ευλογιά των αιγοπροβάτων και την ίδια ώρα οι αγρότες να βλέπουν το ενεργειακό κόστος των ΤΟΕΒ να παραμένει βραχνάς μετά τις εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ».
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Τα στοιχεία που παρακολουθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνουν ότι ο πρωτογενής τομέας μπαίνει σε νέα φάση πίεσης, με λιγότερες μονάδες, υψηλότερο κόστος παραγωγής και έντονη αγωνία για τις επόμενες πληρωμές και παρεμβάσεις στήριξης.
Η Πιερία αποτελεί παραδοσιακά περιοχή με ισχυρή αιγοπροβατοτροφική παρουσία. Όμως η πολύμηνη εφαρμογή περιοριστικών μέτρων λόγω της ευλογιάς έχει αφήσει πίσω της κλειστές μονάδες, απώλειες ζωικού κεφαλαίου και κτηνοτρόφους που δεν γνωρίζουν αν μπορούν να συνεχίσουν.
Η ευλογιά πάγωσε την ανασύσταση των κοπαδιών
Το βασικό πρόβλημα που περιγράφουν οι παραγωγοί είναι η αδυναμία ουσιαστικής ανασύστασης των κοπαδιών. Παρότι τα κρούσματα στην Πιερία έχουν περιοριστεί, οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, στις αγοραπωλησίες και στις εισαγωγές ζώων εξακολουθούν να δυσκολεύουν την επιστροφή στην κανονικότητα.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο σύνθετη γιατί τα μέτρα εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο. Έτσι, ένα κρούσμα σε άλλη περιοχή της χώρας μπορεί να επηρεάσει και νομούς που δεν εμφανίζουν πλέον σημαντική επιβάρυνση. Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα και καθυστερεί την επανεκκίνηση πολλών εκτροφών.
Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, περίπου 90 μονάδες επλήγησαν στην Πιερία, ενώ ελάχιστοι παραγωγοί δηλώνουν σήμερα έτοιμοι να ξαναστήσουν από την αρχή την εκτροφή τους. Αν αναλογιστεί κανείς ότι στον νομό λειτουργούσαν περίπου 300 μονάδες, η απώλεια αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο του παραγωγικού δυναμικού.
Λιγότερο γάλα, καλύτερη τιμή, αλλά όχι λύση
Η συρρίκνωση των μονάδων έχει οδηγήσει σε αισθητή μείωση της παραγωγής πρόβειου γάλακτος. Η έλλειψη αυτή κρατά τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα για όσους παραμένουν ενεργοί, με την τιμή στο πρόβειο γάλα να κινείται περίπου στα 1,65 ευρώ το κιλό μέσω συνεταιριστικών σχημάτων.
Ωστόσο, η υψηλότερη τιμή δεν αρκεί για να καλύψει τις συνολικές απώλειες. Το κόστος ζωοτροφών, ενέργειας και καυσίμων παραμένει βαρύ. Τα ζώα, λόγω περιορισμών, έμειναν για μεγάλο διάστημα περισσότερο μέσα στους στάβλους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ανάγκη αγοράς ζωοτροφών.
Πρόκειται για μια εξίσωση που δεν βγαίνει εύκολα: λιγότερα ζώα, ακριβότερες ζωοτροφές, δυσκολία ανασύστασης και αβέβαιη επόμενη ημέρα.

Τι λένε στελέχη του Υπουργείου
Στο tilegrafimanews.gr μίλησαν εξειδικευμένα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία επισημαίνουν ότι η στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα: αποζημιώσεις για τις απώλειες, ενίσχυση για ζωοτροφές και ταχύτερες διαδικασίες για την ανασύσταση των κοπαδιών όπου οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέπουν.
Όπως τονίζουν, η ευλογιά δεν είναι απλώς ένα υγειονομικό πρόβλημα. Είναι οικονομικό, παραγωγικό και κοινωνικό ζήτημα. Όταν κλείνει μια μονάδα, δεν χάνεται μόνο ένα κοπάδι. Χάνεται εισόδημα, μειώνεται η τοπική παραγωγή γάλακτος, πλήττονται τυροκομεία, μεταφορές και επαγγέλματα που ζουν γύρω από την κτηνοτροφία.
Το πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ» και οι ΤΟΕΒ
Την ίδια ώρα, στο αγροτικό πεδίο ανοίγει και το ενεργειακό μέτωπο. Η απένταξη του προγράμματος «ΑΠΟΛΛΩΝ» από το Ταμείο Ανάκαμψης προκαλεί ανησυχία σε ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, ΔΕΥΑ και δήμους, καθώς το πρόγραμμα είχε παρουσιαστεί ως βασικό εργαλείο μείωσης του ενεργειακού κόστους.
Το πρόγραμμα προέβλεπε εγκατάσταση νέων σταθμών ΑΠΕ και εφαρμογή εικονικού συμψηφισμού με ταυτοχρονισμό, ώστε να καλυφθεί σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών οργανισμών άρδευσης και αυτοδιοικητικών φορέων. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα μπορούσαν να ωφεληθούν χιλιάδες παροχές κατανάλωσης που συνδέονται με ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.
Η απώλεια χρηματοδότησης ύψους 100 εκατ. ευρώ δημιουργεί ερωτήματα για το πώς θα καλυφθεί το κενό και αν θα υπάρξει εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης από άλλα ευρωπαϊκά ταμεία ή εθνικούς πόρους.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν καθαρές απαντήσεις
Το κοινό σημείο ανάμεσα στην κρίση της αιγοπροβατοτροφίας και το ενεργειακό αδιέξοδο των ΤΟΕΒ είναι η ανάγκη για σαφή χρονοδιαγράμματα. Οι παραγωγοί δεν ζητούν μόνο εξαγγελίες. Ζητούν να γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν, πότε θα αρθούν οι περιορισμοί, πότε θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα χαμένα ζώα και πότε θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος.
Στην Πιερία, το ερώτημα είναι αν ο κλάδος μπορεί να ανακόψει τη συρρίκνωση. Από περίπου 740 κτηνοτροφικές μονάδες το 2012, σήμερα σύμφωνα με τοπικές εκτιμήσεις δεν λειτουργούν ούτε 200. Η γήρανση των παραγωγών και η απουσία διαδοχής κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.
Το κρίσιμο στοίχημα
Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε δύο μεγάλα μέτωπα: την επιβίωση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την ευλογιά και τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω ενεργειακών λύσεων για την ύπαιθρο.
Αν οι παρεμβάσεις καθυστερήσουν, ο κίνδυνος είναι να χαθούν κι άλλες μονάδες, να μειωθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγή γάλακτος και να βαθύνει η εξάρτηση της αγοράς από εισαγόμενες πρώτες ύλες.
Η Πιερία δείχνει σήμερα το πρόβλημα σε μικρογραφία: λιγότεροι παραγωγοί, ακριβότερη παραγωγή, περισσότερη αβεβαιότητα. Και αν δεν υπάρξει άμεση, στοχευμένη και πρακτική στήριξη, η επόμενη ημέρα για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία θα είναι πολύ πιο δύσκολη από τη σημερινή.





