Δεν έχει τέλος η συρρίκνωση των εισοδημάτων κάθε χρόνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ βάσει των στατιστικών των φορολογικών δηλώσεων του 2018 και του 2017.

Τα εισοδήματα συνεχώς μειώνονται και ειδικά τον τελευταίο χρόνο χάθηκε 1 δισ. ευρώ! Την ίδια ώρα, πάντως, οι φόροι συνεχίζουν να αυξάνονται και να αποτελούν βαρίδι για επιχειρήσεις, επαγγελματικές, μισθωτούς, αλλά και αγρότες.

Ενδεικτικοί της κατάστασης, αλλά και αμείλικτοι σε ό,τι έχει να κάνει με την καθημερινότητα των φορολογουμένων, είναι οι αριθμοί, αφού τα εισοδήματα που δηλώθηκαν την περσινή χρονιά ήταν 73,612 δισ. ευρώ, ενώ το 2017 είχαν δηλωθεί 74,605 δισ. ευρώ.

– Μαλλιά-κουβάρια κυβέρνηση και Ευρωπαίοι για την α’ κατοικία με τις απειλές για μονομερή ενέργεια

Ακόμα και κυβερνητικά στελέχη, που συμμετέχουν στις τηλεδιασκέψεις με τους Θεσμούς, αιφνιδιάστηκαν από την ανεπίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει την Παρασκευή νομοσχέδιο για την α’ κατοικία, χωρίς να έχει προϋπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

«Δεν υπάρχει διάθεση ρήξης» διαβεβαίωναν, εκ των υστέρων, κυβερνητικοί παράγοντες τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, ωστόσο άπαντες σηκώνουν τα χέρια ψηλά για τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία ενεργοποίησε το Plan B, δηλαδή τη μονομερή νομοθέτηση.

Πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο σημειώνουν ότι αυτό που θα μετρήσει τελικά είναι το τι ακριβώς θα ψηφιστεί και όχι αυτό που θα έρθει στη Βουλή, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι στο μεσοδιάστημα ως το Eurogroup της 5ης Απριλίου το νομοσχέδιο θα μπορούσε να γίνει αγνώριστο. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές παραδέχονται ότι πέρα από νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές που δεν θα έχουν πολιτικό κόστος, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο- αν όχι απίθανο- να «ξηλώσει» η κυβέρνηση βασικές διατάξεις του πλαισίου, που σχετίζονται με τα όρια υπαγωγής και την περίμετρο κάλυψης, γράφει το iefimerida.gr.

– ΕΝΦΙΑ 2019: Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων φέτος

Μέγα «βαρίδι» στον οικογενειακό προϋπολογισμό αναμένεται να αποτελέσουν τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ, τα οποία φέτος θα καταφθάσουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων νωρίτερα από ποτέ.

Ο φόρος θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες του 2018, ωστόσο η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει τον Αύγουστο, αντί Σεπτεμβρίου, όπως ίσχυε μέχρι το 2018.

Τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να καταφθάσουν τον Ιούλιο.

– Εισαγγελική παρέμβαση για τα ρατσιστικά φαινόμενα σε Σάμο και Βίλια

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, προκάλεσαν τα δύο ρατσιστικά περιστατικά που σημειώθηκαν στη Σάμο και στα Βίλια.

Το πρώτο περιστατικό αφορά επεισόδιο στη Σάμο, όπου μαθητές δημοτικού σχολείου με απόφαση των γονέων τους απείχαν από τα μαθήματά τους αντιδρώντας στη λειτουργία Δομής Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Προσφύγων, μέσα στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά πρόσφυγες στα Βίλια, οι οποίοι δέχθηκαν επίθεση σε ξενοδοχείο της περιοχής.

– Συνάντηση Κατρούγκαλου-Τσαβούσογλου στην Αττάλεια

Το Κυπριακό, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια.

Πρόκειται για άτυπη, προπαρασκευαστική συνάντηση, η οποία θα αποτελέσει έναν ακόμη σταθμό στην αποτύπωση ενός οδικού χάρτη με στόχο την περαιτέρω εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Η προώθηση θετικής ατζέντας αφενός και η διερεύνηση των προθέσεων της τουρκικής πλευράς σε σχέση με τον μηχανισμό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, συνιστούν τους δύο βασικούς πυλώνες της συζήτησης που θα έχουν οι δύο υπουργοί.