Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το “reopening” της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου του περασμένου Μαρτίου, με την τελική απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,5%, που αποτελεί και ιστορικά χαμηλά επίπεδα για το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.
Η αρχική απόδοση είχε τοποθετηθεί στο 1,55%, ενώ μέσα στις δύο πρώτες ώρες, οι προσφορές από τους επενδυτές είχαν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. Στο κλείσιμο, οι προφορές διαμορφώθηκαν πάνω από τα 5,4 δισ. ευρώ.
Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η ζήτηση θα ήταν ισχυρή, καθώς το περιβάλλον τόσο της αγοράς ομολόγων γενικότερα αλλά και γύρω από την Ελλάδα ειδικότερα είναι ιδιαίτερα θετικό, μετά και τις ταχύτατες κινήσεις της νέας κυβέρνησης, ενώ τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να επωφεληθούν και από το QE της ΕΚΤ το οποίο αν και δεν τα αφορά άμεσα, ωστόσο αναμένεται να στρέψει ακόμη πιο έντονα τους επενδυτές σε αυτά, λόγω των ελκυστικών αποδόσεών τους σε ένα περιβάλλον πληθώρας τίτλων με πολύ χαμηλά ακόμη και αρνητικά επιτόκια.
Οι τράπεζες BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan είναι οι συνδιοργανωτές της έκδοσης, οι ίδιες δηλαδή τράπεζες που είχαν “αναλάβει” την έκδοση του Μαρτίου, και “τρέχουν” την όλη διαδικασία.
Αρχικός στόχος ήταν άντληση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, και τελικά το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ.