Όσο οι εκλογές πλησιάζουν τόσο φουντώνει το πολιτικό παρασκήνιο στα κόμματα. Είναι σίγουρο ότι η πρωτιά της ΝΔ είναι δεδομένη ενώ στην ΝΔ «βλέπουν» αυτοδυναμία με 156 έδρες, διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ 12 μονάδες και πιθανή συνεργασία με 2-3 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ

Του Νίκου Κούτρικα
Δημοσιογράφου

Τα σενάρια που διακινούνται μετά την σαρωτική νίκη της ΝΔ είναι πάρα πολλά…

Ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτό της ΝΔ όπου «βλέπουν» αυτοδυναμία με 156 έδρες, διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ 12 μονάδες και πιθανή συνεργασία με 2-3 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, που θα ξεκινήσουν προσεχώς τις δημοσκοπήσεις καταγράφουν την πρωτιά της ΝΔ ως δεδομένη.

Μπορεί ο κίνδυνος για οριακή αυτοδυναμία μεταξύ 151 με 153 έδρες της κυβέρνησης ΝΔ να μην είναι αμελητέος αλλά από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετωπίζουν πιο ψύχραιμα τις πολιτικές εξελίξεις.

Πηγή αναφέρει ότι «μπορεί για λόγους στρατηγικής να μην το προβάλλουν αλλά στην ΝΔ πιστεύουν ότι:

-Η ΝΔ θα κερδίσει με 12 μονάδες τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 36% με 37% έναντι 24% με 25% τον ΣΥΡΙΖΑ.
-Η βουλή δεν θα είναι 7κομματική αλλά 6κομματική οπότε βλέπουν να αγγίζουν τους 156 βουλευτές.
-Θεωρούν δύσκολη την συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ αλλά μόνο το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στον πολιτικό ορίζοντα.
Πιθανό σενάριο είναι 2-3 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ να συνεργαστούν – εάν χρειαστεί – με την κυβέρνηση της ΝΔ, οπότε θεωρητικά η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει την υποστήριξη 158 με 159 βουλευτών.
-Θεωρούν επίσης ότι θα ήταν ιδανικό σενάριο η συνεργασία ΝΔ με ΚΙΝΑΛ ώστε να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο».

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαφορετική προσέγγιση πιστεύουν ότι οι διαφορές θα παραμείνουν όπως αποτυπώθηκαν στις ευρωεκλογές μεταξύ 9 και 10 μονάδων με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 25% και την ΝΔ στο 35%.

Δεν αποκλείουν 7κομματική βουλή όπερ σημαίνει ότι περιορίζεται η αυτοδυναμία της ΝΔ.
Την ίδια στιγμή βλέπουν το ΚΙΝΑΛ να χάνει μια μονάδα και να ανακάμπτει η Χρυσή Αυγή κατά μία μονάδα.

Προβλέπουν οι δημοσκόποι ότι θα υπάρχουν μετρήσεις που θα δίνουν καθαρή αυτοδυναμία, μετρήσεις με οριακή αυτοδυναμία και μετρήσεις που οριακά δεν θα επιτυγχάνεται αυτοδυναμία και αυτό το σκηνικό θα θολώσει ακόμη περισσότερο το πολιτικό τοπίο.

Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις

-Ο Τσίπρας μεταβαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 10 Ιουνίου ζητώντας πρόωρες εκλογές.
-Οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου 2019.
-Η στρατηγική της ΝΔ είναι να εμφανιστεί ως η ήρεμη δύναμη, να μην γίνουν πολιτικά λάθη κατά την προεκλογική περίοδο.
Ο στόχος είναι η αυτοδυναμία 156 βουλευτών.
-Τα μικρότερα κόμματα ετοιμάζουν μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση ειδικά η Χρυσή Αυγή που στοχεύει να ανακτήσει μια μονάδα από αυτή που έχασε από το 4,88% να φθάσει στο 5,8%.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να πολώσει το κλίμα ώστε να οδηγήσει στο πολιτικό λάθος την ΝΔ και να μετριάσει την πιθανότητα καθαρής αυτοδυναμίας.

Πάντως το μόνο σενάριο που επικρατεί είναι ότι η ΝΔ θα εισπράξει ψήφους και στήριξη από όλους εκείνους όπου λένε ΣΥΡΙΖΑ φτάνει πιά ότι υποσχέθηκε προεκλογικά ήταν ψέματα ενώ είναι έτοιμοι και οι διαφωνούντες με το ΚΙΝΑΛ να στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Να περιμένουμε θερμό Ιούλιο με Κυριάκο Μητσοτάκη κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού μετά και το σεμνά και ταπεινά που αγγίζει πολύ θετικά την κοινωνία που θεωρεί ότι υπάρχει υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης στην ΝΔ το αντίθετο με τα άλλα κόμματα και ιδίως με αυτού του ΣΥΡΙΖΑ