Μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να έχει αφομοιώσει τις οξφορδιανές αστικές συνήθειες, όμως φαίνεται πως ξέρει καλά και τις συνήθειες των Σκοτσέζων –και, συγκεκριμένα, το περίφημο βασανιστήριο του «σκοτσέζικου ντους».

Μάλιστα, αυτή την τακτική εφαρμόζει στα εσωκομματικά, τώρα που το παίγνιο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει «χοντρύνει» και που, μετά την αποκάλυψη του ηχογραφημένου Παππά-Μιωνή, οι «προεδρικοί» έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα στο (όποιο) κύρος και την αξιοπιστία τους.

Όσοι στην Κουμουνδούρου έβλεπαν τόσο καιρό να πετά στα εσωκομματικά θέματα την μπάλα στην εξέδρα ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας, αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα, όταν τον άκουσαν στη δύσκολη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που διεξήχθη στη σκιά των ηχογραφημένων Μιωνή, να ζητεί την κεφαλή Παππά επί πίνακι και να «απειλεί» ότι, υπό τοιαύτας συνθήκας, «δε θα συμμετάσχει σε δεύτερη κυβέρνηση Αριστεράς».

Ο Αλέξης Τσίπρας, βεβαίως, όπως λένε όσα στελέχη γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ουδόλως αιφνιδιάστηκε: ήξερε πολύ καλά ότι ο Τσακαλώτος δεν ήθελε να βλέπει τον Παππά ούτε ζωγραφιστό –άλλωστε, το ότι ο Παππάς δεν πήρε τα 4,5 χρόνια της «πρώτη φορά Αριστεράς» κάποιο «παραγωγικό» υπουργείο οφείλεται στο διαρκές βέτο που έθετε ο Τσακαλώτος στον Τσίπρα.

Μετά τις Εκλογές, λοιπόν, ο Ευκλείδης είπε να βάλει νερό στο κρασί του και δεν έβαλε βέτο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας «βάφτισε» σκιώδη υπουργό Οικονομίας τον Νίκο Παππά.

Όμως, το παλιό μίσος δεν έφυγε ποτέ: και κάπως έτσι, ο Ευκλείδης ζήτησε την παραίτηση του Παππά και, όταν είδε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν συζητούσε καν κάτι τέτοιο, επέμεινε –και πέτυχε- να συμπεριληφθούν στην ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου εξαιρετικά αιχμηρές διατυπώσεις σε βάρος του Παππά.

Και εκεί που όλοι ανέμεναν, ότι ο επικεφαλής των «53» θα έδινε τη… δεύτερη μάχη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, ο Τσακαλώτος… πέταξε χαρταετό. Η ομιλία του ήταν εξαιρετικά «στρογγυλή», αφηρημένη και κενή εσωκομματικών αιχμών.

Βεβαίως, στελέχη των «53» κορφολογούσαν την ηγεσία του… «μαγαζιού», όσο ο ίδιος έκανε επίδειξη ενότητας και κομματικής προσήλωσης.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, από όλα αυτά, δεν είναι ότι ο Τσακαλώτος ηρέμησε, ούτε πως πήρε όσα ήθελε. Απλώς, θα συνεχίσει να εφαρμόζει την στρατηγική «κρύο-ζέστη», αιφνιδιάζοντας διαρκώς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα λέει, θα «ξε-λέει» και κάπως έτσι και τους «53» θα κρατά ζεστούς, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα στα… κάρβουνα.

Και, φυσικά, όταν ο Ευκλείδης αλλάζει τόσο εύκολα στάση αναφορικά με τον Παππά ή τα υπόλοιπα θέματα της εσωκομματικής κουζίνας, τόσο εύκολα μπορεί να αλλάξουν και οι διαβεβαιώσεις του πως «κανείς δεν αμφισβητεί τον Αλέξη», έπειτα από (άλλη) μία βαριά εκλογική ήττα…