Στην αντεπίθεση περνάει η Γερμανία μετά το διάβημα που απέστειλε η ελληνική πλευρά στο Βερολίνο για τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του Γιάνη Βαρουφάκη.

Τώρα ήταν η σειρά του υπουργού Εσωτερικών Thomas de Maizière να ζητήσει επίσημες εξηγήσεις για τις πρόσφατες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου ότι αν η Ευρώπη επιτεθεί στην Ελλάδα, τότε και η Ελλάδα θα στείλει τους πρόσφυγες στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit, ο Γερμανός υπουργός -σε έντονο ύφος- τόνισε πως η γερμανική πλευρά θα ζητήσει να μάθει την ξεκάθαρη θέση της ελληνικής κυβέρνησης επί του θέματος.

«Θα ρωτήσουμε σήμερα επ’ ακριβώς, ποια είναι η επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα», ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Αν επρόκειτο τα ζητήματα μεταναστών και προσφύγων να αναμειχθούν με τη συζήτηση για τα προγράμματα οικονομικής βοηθείας, αυτό θα ήταν κάτι πολύ ασυνήθιστο και φυσικά θα ελάμβανε από εμάς μια πολύ καθαρή απάντηση».

Ο De Maizière είπε ότι οι δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι παράξενες και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει στη συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών να παρουσιάσει, πώς σχεδιάζει να βελτιώσει τις προϋποθέσεις για την αίτηση ασύλου.

Πάντως αναφορικά με πιθανές αλλαγές στον κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙ, ο De Maizière τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας κέντρων υποδοχής στη Βόρεια Αφρική «Αυτό θα χρειαστεί χρόνο. Θα πρέπει κανείς να διερευνήσει διεξοδικά πώς έχει εκεί η κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα».