Κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στην Ευρώπη και έχει ξαναμπεί έστω και δειλά στην ατζέντα των συζητήσεων το ζήτημα της κοινωνικής διάστασης στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από την άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στη Μπρατισλάβα.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι περισσότεροι από τους 27 ηγέτες αναγνώρισαν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε μια μεγάλη κρίση και προειδοποίησε ότι «αν δεν αλλάξουμε, η κρίση θα γίνει υπαρξιακή και θα οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα.».
Οι πολίτες δεν εμπνέονται από το όραμα της ΕΕ οπότε πρέπει να βρεί η ΕΕ ένα νέο όραμα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι παραμένουν οι διαφορές για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να αποφασιστούν αλλά τουλάχιστον μπαίνει στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα και η Ευρώπη ξαναθυμάται έννοιες που είχε ξεχάσει, ‘όπως η ανεργία, οι ανισότητες και η κοινωνική συνοχή. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στα εργασιακά, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι οι Ευρωπαίοι δεν εμπνέονται πλέον από την Ευρώπη γιατί η ζωή τους γίνεται χειρότερη λόγω της κοινωνικής ανισότητας και διότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι αν δεν είναι άνεργοι είναι επισφαλώς εργαζόμενοι.
Ο κ. Τσιπρας έκανε λόγο για ένα μικρό και ανολοκλήρωτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση και τόνισε την ανάγκη να διευρυνθεί η κοινωνική προστασία και «να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι 10 εντολές του Μωυσή γραμμένες πάνω σε πέτρα».
Ο πρωθυπουργός σχολίασε ακόμη ότι η σύνοδος κορυφής της Αθήνας και η κοινή διακήρυξη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου έφτασε έως τις Βρυξέλλες και αυτό φάνηκε από την ομιλία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρόσθεσε πάντως ότι παραμένουν οι διαφορετικές οπτικές από χώρες που όπως είπε δεν συμμερίζονται τις αντιλήψεις για την κοινωνική ατζέντα.
Ερωτηθείς για το εάν φεύγει από την σύνοδο κορυφής περισσότερο αισιόδοξο ή απαισιόδοξος, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν μπορώ να πω ότι φεύγω απαισιόδοξος. Φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει»