Διαφοροποιήσεις ως προς τη ψήφο ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ανεξάρτητων βουλευτών, καταγράφηκαν κατά την ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, οι οποίες εστιάζονται σε επίμαχα άρθρα, όπως η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, η θρησκευτική ουδετερότητα και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση της ονομαστικής ψηφοφορίας προκύπτει ότι:

– Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα άρθρα 30 και 32 που αφορούν την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και άμεση εκλογή του εφόσον έχουν προηγηθεί 6 άκαρπες κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου, καταψήφισαν 5 βουλευτές από την κυβερνητική παράταξη.

Πρόκειται για τους Νίκο Κοτζιά, Νίκο Φίλη, Φωτεινή Βάκη, Σταύρο Κοντονή και Νίνα Κασιμάτη.

Επίσης, το άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα, καταψήφισε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ενώ «παρών» ψήφισε η Νίνα Κασιμάτη.

«Παρών» επίσης δήλωσαν για το άρθρο 3, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις.

Το άρθρο 3 υπερψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές: Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Τέρενς Κουίκ, Σπύρος Δανέλης, Κατερίνα Παπακώστα, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης.

ΑΡΘΡΟ 16 ΠΡΌΤΑΣΗ ΝΔ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Την πρόταση της ΝΔ για το άρθρο 16 και την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπερψήφισε ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ) ενώ «παρών» δήλωσαν ο Γιώργος Δημαράς (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Κώστας Ζουράρις (ανεξάρτητος).

Επίσης την επίμαχη διάταξη υπερψήφισαν:

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Σταύρος Θεοδωράκης, Έλενα Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα, Γιώργος Μαυρωτάς, Κώστας Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς, Σπύρος Λυκούδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Νικολόπουλος, Μαρία Κόλια -Τσαρουχά καθώς και ο Γιάννης Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων).

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ

Από τη ψηφοφορία προέκυψε ότι από την κυβερνητική παράταξη:

Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης καταψήφισε τα άρθρα του ΣΥΡΙΖΑ, 3, 13, 21 ενώ υπερψήφισε την πρόταση της ΝΔ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ο Σταύρος Κοντονής καταψήφισε όλα τα άρθρα για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, 30, 32,34 και 35 καθώς και τα άρθρα 73 για λαϊκά δημοψηφίσματα και 84 για την εποικοδομητική ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Γιάννης Δημαράς ψήφισε «παρών» στο άρθρο 16.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές:

Ο Τέρενς Κουίκ και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου ευθυγραμμίστηκαν με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Έλενα Κουντουρά: Ψήφισε «παρών» στα άρθρα 3, 13, 22,33, 59 (πολιτικός όρκος) και ΝΑΙ στο άρθρο 16.

Κατερίνα Παπακώστα: Ψήφισε ΟΧΙ στα άρθρα 13, 33, 59 και ΝΑΙ στο άρθρο 16.

Ο Σπύρος Δανέλης: Υπερψήφισε τα άρθρα 3, 30 και 32 του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το άρθρο 16 της ΝΔ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως και όλες τις μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών.

Ο Βασίλης Κόκκαλης: Ψήφισε ΝΑΙ στα άρθρα 30 και 32, ΟΧΙ στο άρθρο 16 και «παρών» στο άρθρο 3 και τις ερμηνευτικές δηλώσεις του.

Ο Κώστας Ζουράρις: Ψήφισε «παρών» στις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τα άρθρα, 3 και τις ερμηνευτικές του δηλώσεις, 25 παρ.2 (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα), 33 παρ.2 και 59 παρ 2 (κατεύθυνση κατοχύρωσης του πολιτικού όρκου). Ψήφισε ΝΑΙ στη πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τα άρθρα 30 και 32 και «παρών» στη πρόταση ΝΔ για άρθρα 16 και 32.

Επίσης από τους ανεξάρτητους βουλευτές:

Ο Σταύρος Θεοδωράκης: Ψήφισε ΝΑΙ στα άρθρα 3,16, 30, 33, 62, 86, ΟΧΙ στο άρθρο 34 και «παρών» στο άρθρο 101Α.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς: Ψήφισε ΝΑΙ στο 3 στο 16 και 30 αλλά ΟΧΙ στο 32.

Ο Σπύρος Λυκούδης: Ψήφισε ΝΑΙ στα άρθρα 3 και 16 και ΟΧΙ στα άρθρα 30 και 32.

Ο Κώστας Κατσίκης: Ψήφισε ΟΧΙ στα άρθρα 30, 32 και ΝΑΙ στο άρθρο 16.

Ο Νίκος Νικολόπουλος: Ψήφισε ΝΑΙ στο άρθρο 32 παρ. 4 της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΑΙ στο άρθρο 16.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Ψήφισε ΝΑΙ στα άρθρα 3 και 16, ΟΧΙ στα άρθρα 4, 30,32.

Ο Γιώργος Αμυράς: Ψήφισε ΝΑΙ στα άρθρα 3, 13 παρ.5, 32 παρ.4 και 5, 33 παρ.2 του ΣΥΡΙΖΑ ενώ υπερψήφισε όλες τις προτάσεις της ΝΔ..

Ο Γρηγόρης Ψαριανός: Ψήφισε ΝΑΙ στα άρθρα 3 και 33 παρ.2 και «παρών» στα άρθρα 30 και 32 που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπερψήφισε όλες τις προτάσεις της ΝΔ.

Ο Κώστας Λαζαρίδης: Ψήφισε ΟΧΙ στα άρθρα 3, 33 παρ.2 (πολιτικός όρκος), ΝΑΙ στα άρθρα 62, 86, 101Α και ΝΑΙ σε όλες τις προτάσεις της ΝΔ.

Ο Γιάννης Σαρίδης (ΕΚ): Ψήφισε ΟΧΙ στο άρθρο 3, «παρών» στα άρθρα 30,32, 34, 35, 101Α, ΝΑΙ στα άρθρα, 18, 62, 38 (καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου εμπιστοσύνης) και «παρών» στο άρθρο 101Α.

Ο Δημήτρης Καμμένος: Καταψήφισε το άρθρο 3, και δήλωσε «παρών» στις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης: Υπερψήφισε μόνο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 21 (εγγύηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης).