Αίτηση και άμεσα οι , ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, Αποστράτων –  Επίδομα θέρμανσης – Το σχέδιο της κυβέρνησης.

Δεν επηρεάζονται όσα ισχύουν για την προσωρινή από τη νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται το η οποία προβλέπει την άμεση καταβολή του ποσού της εθνικής σύνταξης σε όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά και αναδρομικών ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εκκρεμεί η αίτησή τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Αυτό διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας και διευκρινίζουν ότι το μέτρο που ανακοινώθηκε για την καταβολή ενός αριθμού εθνικών συντάξεων – και μάλιστα αναδρομικά – είναι ένα μέτρο ανακούφισης των συνταξιούχων, αλλά και άμεση εκπλήρωση μιας υποχρέωσης του (www.efka.gov.gr).

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ : ΟΛΑ ΕΔΩ 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την απονομή των συντάξεων εκ των πραγμάτων θα υφίστανται τρία βήματα:

1. Πρώτο βήμα: ‘Αμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η , (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με το χρόνο εργασίας). Γι’ αυτούς που ήδη περίμεναν χορηγείται αναδρομικά, με τον τρόπο που έχει ήδη περιγραφεί.

2. Δεύτερο βήμα: Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα, ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη, εφόσον έχει υποβάλει σχετικό αίτημα, στο επίπεδο που ήδη προβλέπεται από το νόμο.

3. Το τρίτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την απόφαση έκδοσης της οριστικής .

Όπως επισημαίνουν, το νέο πλαίσιο έχει δύο εφαρμογές, που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση, η οποία ετοιμάζεται:

Η πρώτη εφαρμογή θα αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Αυτοί θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρίσουν τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της εθνικής σύνταξης για όλους τους μήνες της αναμονής.
Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους θα υποβάλουν από σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη άμεσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Αίτηση και άμεσα οι συντάξεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, Αποστράτων – Επίδομα θέρμανσης – Γιατί κάποιοι έλαβαν λιγότερα από 80 ευρώ.

Πολλοί ήταν εκείνοι που είδαν στον τραπεζικό λογαριασμό τους χαμηλότερο των 80 ευρώ: Ποσό το οποίο οριοθετήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών ως το ελάχιστο επίδομα που θα απέδιδε στους δικαιούχους. Έτσι, έκπληξη προκάλεσε σε αρκετές χιλιάδες φορολογουμένων η διαπίστωση ότι εισέπραξαν ποσά της τάξης των 15 και 20 ευρώ, αντί του κατώτατου επιδόματος των 80 ευρώ που περίμεναν πως θα πάρουν.

Το γεγονός ότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πήραν ως μικροποσά πολύ χαμηλότερα του κατώτατου επιδόματος των 80 ευρώ έχει την εξήγησή του: Και η εξήγηση «κρύβεται» στην υπουργική απόφαση Α 1275 της 15ης Δεκεμβρίου. Αυτό που πρέπει να γίνει καθαρό εξαρχής είναι πως σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση «το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης (σ.σ.: πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα) αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του δικαιούμενου επιδόματος». Με άλλα λόγια, για να λάβει κάποιος εκ των δικαιούχων το κατώτατο επίδομα των 80 ευρώ θα πρέπει να έχει κάνει προμήθειες καυσίμων αξίας τουλάχιστον 160 ευρώ.

Πώς εξηγούνται επιδόματα χαμηλότερα του κατώτατου

Αυτό όμως είναι ο γενικός κανόνας, γιατί κάποιος δύναται να εισπράξει και χαμηλότερο ποσό από τα 80 ευρώ που έχουν οριοθετηθεί ως το κατώτατο επίδομα. Η ίδια απόφαση Α. 1275 αναφέρει αμέσως μετά: «Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα».

Δηλαδή, αν όπως αναφέραμε για να λάβει κάποιος το κατώτατο επίδομα των 80 ευρώ δεν έκανε αγορές καυσίμων κόστους τουλάχιστον 160 ευρώ και έβαλε για παράδειγμα πετρέλαιο αξίας 100 ευρώ, τότε θα εισπράξει ως επίδομα ποσό 50 ευρώ, που αντιστοιχεί στο μισό του κόστους της προμήθειάς του. Άρα όσοι είδαν χαμηλότερα ποσά από το των 80 ευρώ, τότε πιθανότατα έχουν προμηθευτεί πολύ μικρές ποσότητες πετρελαίου.

Πάντως, όπως έλεγαν στο enikonomia.gr υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «όσοι έλαβαν χαμηλότερα ποσά από το κατώτατο επίδομα, μπορούν να προσκομίσουν τιμολόγια αγορών καυσίμων που θα γίνουν έως τις 28 Φεβρουαρίου για να εισπράξουν τα 80 ευρώ»

«Εξατομικευμένο» το νέο επίδομα θέρμανσης
Εδώ πρέπει να σημειωθεί, πως ο νέος τρόπος υπολογισμού του επιδόματος ουσιαστικά «εξατομικεύει» τα χορηγούμενα ποσά, καθώς όπως μπορεί να δει κανείς μέσα και από παραδείγματα που θα παραθέσουμε, προκύπτουν διαφορές στο επίδομα ακόμη και ανάμεσα σε οικογένειες που μπορεί να ζουν στην ίδια πόλη, αλλά διαμένουν σε διαφορετικές γειτονιές. Εκ των πραγμάτων τα υψηλότερα ποσά του επιδόματος χορηγούνται σε ορεινά χωριά. Ας δούμε όμως τι θα λάβουν ενδεικτικά σε κάποιες από αυτές τις ορεινές περιοχές νοικοκυριά χωρίς παιδιά:

 • Το το λαμβάνουν οι κάτοικοι του χωριού Βελούχι Ευρυτανίας, καθώς αυτό διαμορφώνεται στα 356,4 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το επίδομα περιορίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα.
 • Στο Νυμφαίο, στην Φλώρινα, το επίδομα θέρμανσης περιορίζεται στα 332,20 ευρώ.
 • Περτούλι Τρικάλων εκεί το ποσό του επιδόματος διαμορφώνεται στα 299,2 ευρώ.
 • Ραφήνα, χωριό της Καρδίτσας στα δυτικά της Λίμνης Πλαστήρα, το επίδομα είναι στα 281,6 ευρώ.
 • Στο Νεστόριο της Καστοριάς, το ποσό του επιδόματος θέρμανσης φθάνει τα 272,80 ευρώ.
 • Και στο ορεινό χωριό Καστανιά, στο νησί της Σάμου, το επίδομα θέρμανσης διαμορφώνεται στα 125,40 ευρώ

Για… λίγους το ανώτατο ποσό των 650 ευρώ
Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να διαπιστώσει κανείς μέσα από τα παραδείγματα αυτά, είναι ότι το ανώτατο ποσό επιδόματος θέρμανσης που καθόρισε το Κράτος στα 650 ευρώ είναι μάλλον… απίθανο να το δει στον τραπεζικό του λογαριασμό κάποιος συμπολίτης μας: Όπως επισημάναμε η υψηλότερη επιδότηση αντιστοιχεί στο Βελούχι Ευρυτανίας. Το ποσό που θα πάρει εκεί μια οικογένεια χωρίς παιδιά είναι 356,4 ευρώ: Φυσικά αυτό το ποσό προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Άρα, αν υποθέσουμε ότι δικαιούχος μένει στο Βελούχι το χωριό με την υψηλότερη επιδότηση στη χώρα, για να πάρει τα 650 ευρώ της ανώτατης επιδότησης που χορηγεί το κράτος θα έπρεπε να έχει… 8 παιδιά!! Με μια προσαύξηση λόγω των προστατευόμενων τέκνων που φτάνει το 80%! Με άλλα λόγια, το ανώτατο ποσό των 650 ευρώ, ελάχιστες πολύτεκνες οικογένειες που ζουν σε ορεινά χωριά θα το λάβουν.

Η ιδιαιτερότητα με το επίδομα στα νησιά

Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι και οι διαφορές που υπάρχουν στο ύψος του επιδόματος το οποίο εισπράττουν οικογένειες που ζουν σε οικισμούς με λίγα χιλιόμετρα διαφορά μεταξύ τους, αλλά και από την πόλη. Κάτι που αποτυπώνεται ανάγλυφα στα νησιά μας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο νομό Ρεθύμνης στην Κρήτη. Και εδώ ας δούμε τι ποσά θα εισπράξουν οικογένειες χωρίς παιδιά.

 • Στα ορεινά Ζωνιανά το ποσό που αντιστοιχεί σε επίδομα θέρμανσης είναι 125,40 ευρώ.
 • Χαμηλότερα στο χωριό Αμνάτος ο υπολογισμός βάσει της σχετικής λίστας βγάζει ποσό της τάξης των 79,2 ευρώ
 • Ενώ στο λιμάνι στο Ρέθυμνο το επίδομα θέρμανσης που προκύπτει είναι 41,8 ευρώ.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ποσά του που θα λάβουν τα νοικοκυριά τόσο στην Αμνάτο όσο και στο Ρέθυμνο θα είναι 80 ευρώ, δηλαδή το κατώτατο ποσό που έχει καθορίσει το Υπουργείο, ανεξάρτητα το εάν βγάζει ο «αλγόριθμος» χαμηλότερα νούμερα. Αυτό βεβαίως ισχύει για όλες τις ανάλογες περιπτώσεις ανά την Επικράτεια.

Διαφορές ακόμη και από γειτονιά σε γειτονιά

Στην Αθήνα, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας, εντοπίζεις διαφορές στο ύψος του επιδόματος που χορηγείται σε οικογένειες δικαιούχων ακόμη και μέσα σε λίγα τετραγωνικά απόσταση… Στην κυριολεξία από γειτονιά σε γειτονιά. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια οικογένεια δικαιούχων με δύο παιδιά στην πρωτεύουσα. Αν διέμεναν:

 • Σε ορεινές περιοχές (όπως ο Δήμος Αχαρνών) το επίδομα θέρμανσης ανεβαίνει στα 249 ευρώ
 • Στην Αγία Παρασκευή ή τα Γλυκά Νερά, το ποσό του επιδόματος θέρμανσης που θα βάλουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό είναι 150,48 ευρώ
 • Στο κέντρο της Αθήνας 116 ευρώ
 • Στην περιοχή του Ταύρου το ποσό διαμορφώνεται στα 100,32 ευρώ
 • Στην Βουλιαγμένη το επίδομα θα ήταν 96 ευρώ.

Opeka.Gr : Πληρωμή ΚΕΑ, Δόση 2021 επίδομα παιδιού Α21 – Δάνεια σε επιχειρήσεις

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 2021 : Και 384 ευρώ στους συνταξιούχους ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, 534 ευρώ επίδομα

2021 αναδρομικά : Τι θα βάλουν στην τσέπη οι συνταξιούχοι ΔΕΚΟ, Απόστρατοι , ΙΚΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ