Αυτά θα ισχύσουν για τις και αναδρομικά – Έρχονται και αναδρομικά 10μηνου 2015 -2016 στις συντάξεις  .To tilegrafmanews συγκέντρωσε ρεπορτάζ από τις πιο έγκυρες εφημερίδες και συνομίλησε με ειδικούς για όλα τα νεώτερα στο

Όλα τα για τις συντάξεις ΕΔΩ 

:Αυξήσεις σε όλες τις κύριες συντάξεις από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω, με ποσά που κυμαίνονται ενδεικτικά μεταξύ 23 ευρώ και 181 ευρώ τον μήνα για νέους και παλιούς συνταξιούχους φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής.

Το νομοσχέδιο για τις συντάξεις κατατίθεται εντός του Ιανουαρίου στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. Οι διατάξεις του αφορούν πάνω από 2 εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συνταξιούχοι να λάβουν διπλά αναδρομικά στις συντάξεις τους άφησε το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση της 10ης Ιανουαρίου 2020 . Μικρές αλλαγές στην πληρωμή συντάξεων.

Δύο παράθυρα για τα αναδρομικά που αφορούν στην επιστροφή παράνομων μειώσεων για το 10μηνο Ιουνίου 2015-Απριλίου 2016, καθώς και στις διεκδικήσεις συνταξιούχων που έχουν κάνει αγωγές και ζητούν πίσω τις αντισυνταγματικές περικοπές από το 2013 ως τον Ιούνιο του 2015 άνοιξαν χθες στην πρότυπη δίκη που άρχισε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), τονίζεται στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Διπλά αναδρομικά θα λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι με τη σύνταξη Μαρτίου που αφορούν τις αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που θα προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Παράλληλα, χθες, υπό κλοιό διαδηλωτών, εκδικάστηκε στο ΣτΕ η τύχη της πρώτης γενιάς αναδρομικών για τους παλιούς συνταξιούχους. Επικρατέστερο σενάριο, με βάση το κλίμα που επικρατεί και εφόσον δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, είναι η καταβολή αναδρομικών για το διάστημα του κρίσιμου δεκαμήνου από την πρώτη απόφαση του ΣΤΕ το 2015 ως και τον Νόμο Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016, αναφέρουν tanea.gr

Σε ό,τι αφορά το νέο Ασφαλιστικό ήδη παραδίδεται στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητά του. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου και θα προβλέπει αυξήσεις και αναδρομικά. Με βάση τη μελέτη θα καθοριστούν επακριβώς τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2020 : Η ώρα της αλήθειας! Αναδρομικά συνταξιούχων Δημοσίου, απόστρατοι, ΙΚΑ

2020 : Όλες οι αυξήσεις στις συντάξεις άμεσα – ΛΙΣΤΑ , ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Τέλος οι μειώσεις στις συντάξεις λέει η κυβέρνηση ! ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΕΦΚΑ, Ενστόλων

 Αυτά θα ισχύσουν για τις συντάξεις και αναδρομικά -ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Αυτά είναι τα επαγγέλματα με μισθό πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ ετησίως

Η μελέτη αποδεικνύει ότι η χώρα πληροί απόλυτα τις διεθνείς δεσμεύσεις της, χτίζοντας ένα ασφαλές και υγιές σύστημα που εκπληρώνει τους όρους βιωσιμότητάς του έως το 2070. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, μετά το 2030 η Ελλάδα φαίνεται πως μπαίνει στον λεγόμενο «ενάρετο κύκλο», εντός του οποίου η συνταξιοδοτική δαπάνη θα βρίσκεται στο επίπεδο του στενού πυρήνα των χωρών της ευρωζώνης.

Η αναλογιστική μελέτη ενσωματώνει την παραδοχή πως μια διαρκής χρηματοδότηση ύψους 0,5% του εκάστοτε ΑΕΠ θα διατρέχει ενισχυτικά το ασφαλιστικό σύστημα μέχρι το 2070, καλύπτοντας τις αυξήσεις των επικουρικών και των κύριων συντάξεων που θα προκύψουν.

Οι αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις εκτιμάται ότι θα καταβληθούν στους δικαιούχους μαζί με τα αναδρομικά 5 μηνών με τη σύνταξη του Μαρτίου.

 Αυτά θα ισχύσουν για τις συντάξεις και αναδρομικά -ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Οι αυξήσεις θα αφορούν

 

1. Συνταξιούχους με πάνω από 33 χρόνια ασφάλισης που θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό αύξηση στην κύρια σύνταξη η οποία μπορεί να ξεπερνά και τα 150 ευρώ στις υψηλές αποδοχές, καθώς αδικήθηκαν με τους χαμηλούς συντελεστές του Νόμου Κατρούγκαλου. Η αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης θα φτάσει στο 50% – 50,5% για τα 40 έτη ασφάλισης έναντι 42,80% σήμερα και 40% – 40,5% για 35ετία ασφάλισης (έναντι 33,81% σήμερα).

 • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η αύξηση των συντάξεων με βάση τον νέο υπολογισμό θα ανέρχεται σε 10% για συντάξιμες αποδοχές έως 1.500 ευρώ και έως 15% για υψηλότερες. Το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί στις κύριες συντάξεις (εφόσον συμπεριληφθεί και η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ) θα δίνει σύνταξη από 887 ευρώ για συντάξιμες αποδοχές της τάξης των 1.000 ευρώ έως και 3.650 ευρώ, που είναι το ανώτερο όριο μεικτής σύνταξης, όπως καθορίστηκε πρόσφατα.
 • Μαζί με τις νέες συντάξεις θα καταβληθούν και τα αναδρομικά 5 μηνών. Ωστόσο μια μεγάλη κατηγορία κυρίως παλαιών συνταξιούχων δεν θα δει αυξήσεις στην τσέπη όσον αφορά τις κύριες συντάξεις. Η τροποποίηση γι’ αυτούς θα είναι λογιστική και θα εμφανιστεί στο εκκαθαριστικό τους καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά, η οποία θα μειωθεί αντίστοιχα με την αύξηση της ανταποδοτικής παροχής. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν αυξήσεις στην τσέπη μετά το 2023 και αφού μηδενιστεί η προσωπική διαφορά τους.
 • 2. Δικαιούχους επικουρικών των οποίων οι συντάξεις μειώθηκαν το καλοκαίρι του 2016, επειδή είχαν τότε άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, τα αναδρομικά 5 μηνών θα δοθούν εφάπαξ. Οπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ», οι 465.000 συνταξιούχοι επικουρικής θα έχουν μέσο ποσοστό αύξησης που φτάνει μέχρι το 48,24%. Τις αυξήσεις στις επικουρικές θα λάβουν οι συνταξιούχοι μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου, μαζί με τα αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου 2019. Θα αφορά όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016. Η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ τον μήνα και σε απόλυτους αριθμούς θα κυμαίνεται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ.

 Αυτά θα ισχύσουν για τις συντάξεις και αναδρομικά -ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ :Οι αλλαγές -Ειδικότερα:

 • Το 100% των συνταξιούχων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης του Προσωπικού της Εμπορικής Τράπεζας ΤΕΑΠΕΤΕ θα έχει μέση αύξηση 29,49%.
 •  Το 56,95 των συνταξιούχων του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτορείων θα έχει μέση αύξηση 31,29%.
 •  Το 18,78 των συνταξιούχων του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ θα πάρει μέση αύξηση 44,92%.
 •  Το 51,66% των συνταξιούχων Ταμείου Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) θα δει μέση αύξηση 28,81%.
 •  Το 38,48% των συνταξιούχων μηχανικών του ΤΣΜΕΔΕ θα πάρει μέση αύξηση 12,29%.

Ολα τα ποσοστά αντικατοπτρίζονται σε αντίστοιχες μειώσεις του 2016. Από τους 300.000 και πλέον επικουρικούς συνταξιούχους που είχαν περικοπή το καλοκαίρι του 2016, οι 250.000 ήταν οι περισσότερο χαμένοι, καθώς είδαν μειώσεις έως 48,24%. Από το πρώην ΙΚΑ προέρχεται η μεγαλύτερη δεξαμενή συνταξιούχων που υπέστησαν το 2016 τις περικοπές και τώρα θα πρέπει να δουν αυξήσεις.

 Αυτά θα ισχύσουν για τις συντάξεις και αναδρομικά -ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ : Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)

:Στο τραπέζι του Δικαστηρίου μπήκε για πρώτη φορά το θέμα του 10μήνου καθώς ο εισηγητής του ΣτΕ επέκτεινε το σκεπτικό του και είπε ότι για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 που το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις συντάξεων (κύριων επικουριών και δώρων) με τους νόμους 4051 και 4093, μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) υπάρχει κενό και «αρρύθμιστο» πλαίσιο αναφορικά με τις εν λόγω περικοπές που έπρεπε να διακοπούν, αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Οι δυο αυτές αναφορές δημιουργούν βάσιμες ελπίδες -σύμφωνα με τους νομικούς που άσκησαν παρεμβάσεις για λογαριασμό των συνταξιούχων- ότι το θέμα των αναδρομικών τόσο για το 10μηνο Ιουνίου 2015-Απριλίου 2016, όσο και για το διάστημα από 2013 ως Ιούνιο 2015 είναι ορθάνοιχτο.

 Αυτά θα ισχύσουν για τις συντάξεις και αναδρομικά -ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Φρένο…

Αντίθετα, φαίνεται να έκλεισε ο παράθυρο για από τον Μάιο του 2016 ως και το 2018, δηλαδή από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και μετά, καθώς ο εισηγητής του ΣτΕ παρέπεμψε στις πρόσφατες αποφάσεις του Οκτωβρίου του 2019 και ειδικότερα στην απόφαση 1891/2019, με την οποία κρίθηκε συνταγματικός ο επανυπολογισμός συντάξεων και διά της πλαγίας οδού «νομιμοποιήθηκαν» οι αντισυνταγματικές μειώσεις διότι συμπεριελήφθησαν στον επανυπολογισμό. Στην ουσία οι μειώσεις νομοθετήθηκαν εκ νέου με τον επανυπολογισμό, από τον Μάιο του 2016 και μετά.

Το θέμα όμως είναι ότι τα αναδρομικά για το 10μηνο από τον Ιούνιο του 2015 ως το νόμο Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) δύσκολα ακυρώνονται, καθώς δεν υπάρχει νόμος που να δικαιολογεί τις περικοπές αυτές για το συγκεκριμένο διάστημα.

Αυτά θα ισχύσουν για τις συντάξεις και αναδρομικά -ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ : Σε φορτισμένο κλίμα

Η συζήτηση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένο κλίμα, καθώς εκκρεμούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές. Οι δικηγόροι σωματείων συνταξιούχων υποστήριξαν ότι οι περικοπές του 2012 συνιστούν παράβαση του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ενώ παραβιάζεται πληθώρα συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι η αρχή της αναλογικότητας, της ισότητας, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης κ.λπ.

Δεν παρέλειψαν να αποδώσουν σκοπιμότητα στην ενέργεια του ΕΦΚΑ να ζητήσει πιλοτική δίκη για το επίμαχο θέμα, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία ζητεί από το ΣτΕ να κρίνει εκ νέου τόσο το νομοθετικό πλαίσιο για τις περικοπές των συντάξεων, όσο και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις εν λόγω περικοπές.

Τόνισαν ακόμη ότι δεν μπορεί το ΣτΕ με νέα απόφασή του να ανατρέψει ή να θεραπεύσει παλαιότερες αποφάσεις που έχει εκδώσει και δεν έπρεπε να κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΕΦΚΑ για πιλοτική δίκη.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΥΡΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΙΚΑ ΚΥΡΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΥΡΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΝΑΤ – ΚΥΡΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ OAEE

 

Αυτά θα ισχύσουν για τις συντάξεις και αναδρομικά -ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ

Αλλαγές στις ημερομηνίες καταβολής μηνιαίων κύριων  ΕΦΚΑ έχει φέρει ο Νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με το Νόμο, ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

 • α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα
 • β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Αναλυτικά οι ημερομηνίες:

 • Ο ΟΑΕΕ (oaee.gr) θα καταβάλλει τις  την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020
  Ο ΟΓΑ (oga.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020
  Το  θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020
  Το ΙΚΑ (ika.gr) θα καταβάλλει τις  την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020
  Το ΝΑΤ (nat.gr) και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020
  Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 28 Ιανουαρίου
  Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 28 Ιανουαρίου
  Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020
  Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020 τις επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου 2020.

Θρίλερ με τα αναδρομικά και τις συντάξεις – Πληρωμή συντάξεων 2020

220 ευρώ από 185 η κατώτατη εισφορά στις συντάξεις – Τι πληρώνουμε για επικουρική και ΟΑΕΔ

Θα έχουμε «τζόκερ» στις συντάξεις σήμερα ; – Πληρωμή συντάξεων – ΟΠΕΚΕΠΕ