Ολα τα για τα και συντάξεις, , Πετρέλαιο θέρμανσης –  Αναλυτικά οι τελευταίες ειδήσεις για τα αναδρομικά συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΦΚΑ, ΝΑΤ, και λοιπών ασφαλιστικών ταμείων . Όλα τα ΝΕΑ για το , ποσά και δικαιούχοι.

Αναδρομικά ύψους 4 δισ ευρώ καλείται να καταβάλλει το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις που δημοσιοποίησε σήμερα το ΣτΕ καθώς όπως όλα δείχνουν μόνο τα αναδρομικά του 10μήνου μπορούν να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι.

Ειδικότερα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου 2014. Άρα τα όποια αναδρομικά θα περιοριστούν στο κενό διάστημα, στο δεκάμηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και για αυτό το δεκάμηνο τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ και οι συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 7.340 ευρώ. Τα αναδρομικά αυτά αφορούν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι τα χρήματα αυτά θα καταβληθούν σε 60 δόσεις και σε βάθος χρόνου πέντε ετών προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν λαμβάνειν έως 7.340 ευρώ συνολικά από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών έχουν λαμβάνειν έως 6.770 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν λαμβάνειν έως 6.402 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ έχουν λαμβάνειν έως 5.576 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Στον αέρα βρίσκεται η επιστροφή των αναδρομικών στους για το κρίσιμο 10μηνο, το διάστημα δηλαδή που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015 και στην ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Ενώ μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι είχαν «κλειδώσει» τα αναδρομικά του 10μήνου, με κυβερνητικές πηγές να αφήνουν να διαρρεύσουν σενάρια επιστροφής των ποσών στους συνταξιούχους σε 72 δόσεις, η εικόνα αυτή έχει πλήρως ανατραπεί.

Το τοπίο μάλιστα δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν από την έκδοση μιας ακόμα απόφασης του ΣτΕ από την οποία θα φανεί το ακριβές εύρος των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών, ενώ απομακρύνεται η πιθανότητα καταβολής χρημάτων στους συνταξιούχους εντός του 2019. «Αν δοθούν αναδρομικά, θα είναι από το 2020, δεν θα δοθούν το 2019» δήλωσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, αναφέρει το in.gr.

Σε τροχιά κινείται και θα κινείται τους επόμενους μήνες το συνταξιοδοτικό, μετά την δημοσίευση των αποφάσεων του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου και την σταδιακή ολοκλήρωση του παζλ που κρατά σε αγωνία τα τελευταία χρόνια 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Οι υπηρεσίες έχουν… πάρει «φωτιά» προκειμένου να μελετήσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις για κάθε πιθανό σενάριο, καθώς οι αντοχές του συστήματος δεν είναι απεριόριστες.

Μεγάλη «θηλιά» για τον κρατικό προυπολογισμό είναι τα παλιά αναδρομικά του 2012, που σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις φαίνεται να «κλειδώνουν» στο 10μηνο μεταξύ Ιουλίου 2015 και Μαίου 2016 αλλά και πάλι απαιτούν περί τα 4 δισ. ευρώ για να εξοφληθούν στο σύνολό τους. Στο μεταξύ, με την καταβολή των συντάξεων Νοεμβρίου αποπληρώνονται άλλα οφειλόμενα αναδρομικά, ενώ «τρέχουν» παράλληλα και τα φρέσκα αναδρομικά που δημιουργούν οι πέντε νέες αποφάσεις του ΣτΕ, αναφέρει το ethnos.gr.

Αναλυτικά ο χάρτης των αναδρομικών έχει ως εξής:

1) Αναδρομικά έως και πάνω από 1.160 ευρώ θα δουν στους λογαριασμούς τους στα τέλη Οκτωβρίου με την καταβολή των συντάξεων Νοεμβρίου περισσότεροι από 60.000 συνταξιούχοι χηρείας. Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου αποπληρώνονται τα οφειλόμενα αναδρομικά από τις αυξήσεις στις συντάξεις λόγω θανάτου. Πρόκειται για τις χήρες / χήρους που έλαβαν σύνταξη χηρείας μετά την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (μετά τις 13 Μαίου 2016) αρχικά σε ποσοστό 50% και απο τον περασμένο Ιούνιο δικαιούνται σύνταξη σε ποσοστό 70% βάσει των διατάξεων που είχαν ψηφιστεί τον Μάιο με το νομοθέτημα για τις 120 δόσεις.

Η τεχνική διαδικασία επανυπολογισμού των λόγω θανάτου ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα και τα νέα αυξημένα ποσά καταβήθηκαν με τις συντάξεις Οκτωβρίου (πληρώθηκαν τέλη Σεπτέμβρη).

Συνολικά επανυπολογίστηκαν με το νέο ποσοστό (70%) 66.323 συντάξεις (χήρες και ορφανά τέκνα) εκ των οποίων 10.543 είναι του Δημοσίου. Από τις υπόλοιπες 55.780 συντάξεις του πρώην ΙΚΑ, για τις 13.182 δεν προέκυψε αύξηση στο καταβαλλόμενο ποσό λόγω π.χ. του γεγονότος ότι ελάμβαναν το κατώτατο όριο. Υπήρξαν και περίπου 3.000 συντάξεις παιδιών για τις οποίες προέκυψε μείωση λόγω ανακατανομής μεταξύ των ποσοστών της χήρας και των τέκνων.

Οι πάνω από 60.000 χήρες / χήροι που είδαν αύξηση στην σύνταξη Οκτωβρίου θα λάβουν τώρα με τις συντάξεις Νοεμβρίου αναδρομικά 4 μηνών για το χρονικό διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2019, κατά το οποίο ελάμβαναν την αρχική παλαιά τους σύνταξη. Σημειώνεται πως ο μέσος όρος μηνιαίας αύξησης ανά σύνταξη ανέρχεται στα 208 ευρώ για το πρώην ΙΚΑ και τα 290 ευρώ για το Δημόσιο.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 2019

Συνταξιούχος πρ. ΙΚΑ που είδε αύξηση 208 ευρώ στην σύνταξή του τέλη Σεπτέμβρη, τώρα θα λάβει 832 ευρώ αναδρομικά.
Συνταξιούχος πρ. ΙΚΑ που είδε αύξηση 150 ευρώ στην σύνταξή του τέλη Σεπτέμβρη, τώρα θα λάβει 600 ευρώ αναδρομικά.
Συνταξιούχος Δημοσίου που είδε αύξηση 250 ευρώ στην σύνταξή του τέλη Σεπτέμβρη, τώρα θα λάβει 1.000 ευρώ αναδρομικά
Συνταξιούχος Δημοσίου που είδε αύξηση 290 ευρώ στην σύνταξή του τέλη Σεπτέμβρη, τώρα θα λάβει 1.160 ευρώ αναδρομικά.

Συνολικά η δαπάνη για το 2019 εκτιμάται σε περίπου 70 εκ. ευρώ.

2. Αναδρομικά 10μήνου μπαίνουν στο μικροσκόπιο από τις παλαιές περικοπές του 2012 (νόμοι 4051 και 4093) που κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές. Η αποπληρωμή των εν λόγω αναδρομικών είναι η δυσκολότερη άσκηση για το υπουργείο Εργασίας καθώς αφορούν όλους τους παλαιούς συνταξιούχους – δηλαδή 2,5 εκατομμύρια άτομα – και φτάνουν συνολικά σε ύψος τα 4 δισ. ευρώ, εφόσον “κλειδώσει” ότι πρέπει να επιστραφούν σε όλους περικοπές και κομμένα δώρα.

Η αποκρυπτογράφηση των σκεπτικών που διατύπωσαν οι ανώτατοι δικαστές του ΣτΕ συνεχίζεται και παράλληλα αναμένονται οι καθαρογραμμένες τελικές αποφάσεις (έχουν γίνει γνωστές μόνο οι περιλήψεις) που θα δίνουν περισσότερα στοιχεία για το δικαστικό και δημοσιονομικό θρίλερ που μαίνεται από το 2015.

Οι αποφάσεις αναμένεται να “κλειδώσουν” μετά την οριστικοποίηση του τελικού κόστους και την ενδελεχή ανάλυση των δημοσιονομικών ασκήσεων που απαιτούνται, όπως και των περιθωρίων που θέτουν οι ανώτατοι δικαστές.

Οριστικά νέα για την τελική λύση που θα επιλεγεί πρέπει να αναμένονται πιθανότατα εντός του 2019, αλλά η όποια εκκίνηση επιστροφών – εφόσον αυτό κλειδώσει εν τέλει για όλους – δεν πρέπει να αναμένεται πριν το 2020. Το πιθανότερο είναι πως η νομοθετική φόρμουλα των επιστροφών θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται στα μέσα του ερχόμενου Δεκέμβρη.

Στο μεταξύ όμως, στο τραπέζι θα πέφτουν αναγκαστικά δυνητικές φόρμουλες επιστροφών και θα αναζητούνται διαρκώς τα ειδικά εκείνα χαρακτηριστικά, που δεν θα εκτροχιάζουν τον κρατικό προυπολογισμό.

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης έχει επανειλημμένα δηλώσει πως όλοι όσοι δικαιούνται θα ικανοποιηθούν πλήρως πάντα υπό την αίρεση των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, στο Open και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος»: «Μέχρι να ολοκληρωθεί όλη η δικαστική διερεύνηση των αναδρομικών για το νόμο Κατρούγκαλου, δεν είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε την αποπληρωμή των αναδρομικών οφειλών των ταμείων…

Το θεωρώ ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν πληρωμές μέσα στο 2019. Από το 2020 θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός του συνολικού ποσού και χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος, να υπάρξει ένας σχεδιασμός και ένα πρόγραμμα, αποπληρωμής των όποιων αναδρομικών τελικά αποφασιστούν”.

Σε κάθε περίπτωση, η περίοδος που συγκεντρώνει τα σενάρια για επιστροφές σε όλους είναι το “ακάλυπτο” 10μηνό που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).

Ειδικοί και καθηγητές της Κοινωνικής Ασφάλισης βλέπουν φραγμό στα παλαιά αναδρομικά μετά τον Μάιο του 2016 με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Από την άλλη, εργατολόγοι υποστηρίζουν πως η απόφαση δεν βάζει ταφόπλακα στις διεκδικήσεις από τον Μάιο του 2016 έως και τον Δεκέμβριο του 2018.

Για την περίοδο του 10μήνου πάντως 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 660 έως 7.000 ευρώ. Οι διεκδικήσεις κατά περιπτώσεις μπορούν να ξεπεράσουν και αυτό το ποσό, αν ο συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες από δυο συντάξεις, όπως για παράδειγμα γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί του Δημοσίου, χήρες ή χήροι που λαμβάνουν περισσότερες από τέσσερις συντάξεις και άλλοι. Τα ελάχιστα ποσά προκύπτουν για τους συνταξιούχους ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ το χρόνο, καθώς οι αγρότες ελάμβαναν μέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που διεκδικούν ακόμη λιγότερα και είναι όσοι ήταν κάτω των 60 ετών – άρα είχαν χάσει τα δώρα από το 2010 – και είχαν ελάχιστη περικοπή, π.χ. 15 ευρώ το μήνα στην κύρια τους σύνταξη. Αντίστοιχα, τα μεγαλύτερα ποσά προκύπτουν για συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις ή περισσότερες από δυο .

Για να υπολογίσει κανείς το συνολικό ποσό που διεκδικεί για το επίμαχο 10μηνο πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά πληρωμών των κύριων και επικουρικών συντάξεών του, όπου αναγράφονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093. Οι διεκδικήσεις κινούνται σε δυο ταχύτητες. Την διαχωριστική γραμμή θέτει το συνταξιοδοτικό εισόδημα, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί το 2012 πριν τις περικοπές σε δώρα και συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015.

Δεδομένου ότι οι επίμαχες μειώσεις επιβλήθηκαν οριζόντια σε όλους ανεξάρτητα από το Ταμείο στο οποίο ανήκαν και ανεξάρτητα από το αν προέρχονταν από το Δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, οι δυο βασικές ταχύτητες είναι:

Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μικτά. Έχασαν τελείως τα δώρα, τα οποία είχαν “ψαλιδιστεί” ήδη από το 2010 και μέτρησαν απώλειες στην επικουρική τους σύνταξη.

Αναδρομικά ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ, Δημοσίου, Συντάξεις Νοεμβρίου 2019

Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ μικτά. Έχασαν τελείως τα δώρα, μέτρησαν απώλειες 5%-20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, είχαν “έξτρα” μειώσεις στην επικουρική, καθώς και πρόσθετο “ψαλίδι” 12% ειδικά για όσους λάμβαναν μηνιαία σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ

Το κόστος ακόμη και γι αυτή την μικρή περίοδο είναι δυσβάσταχτο καθώς ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ μόνο από τις περικοπές (175 εκ. ευρώ το μήνα είναι οι περικοπές του 2012 σε κύριες και επικουρικές). Αν συμπεριληφθούν και τα δώρα τότε φτάνει στα 4 δισ. ευρώ για όλους.

Για παράδειγμα:
Συνταξιούχος Δημοσίου με κύρια σύνταξη μεικτά 2.235,04€, ταυτόχρονη συνταξιοδότηση από το ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ και επικουρική μεικτά 333,20.

Κύρια σύνταξη

Κρατήσεις ν. 4051/2012 από 7/2015 έως και 4/2016:

123,65 € επί 10 μήνες = 1.236,50 €.

Κρατήσεις ν. 4093/2012 από 7/2015 έως και 4/2016:

310,20 € επί 10 μήνες =3.102,00 €.

Συνολικό ποσό 4.338,50€

Δώρα κύριας σύνταξης για 1 έτος : 800,00 €

Επικουρική Σύνταξη

Κρατήσεις ν. 4051/2012 από 7/2015 έως και 4/2016:

64,64 € επί 10 μήνες = 646,40 €.

Κρατήσεις ν. 4093/2012 από 7/2015 έως και 4/2016:

38,78 € επί 10 μήνες = 387,80 €.

Συνολικό ποσό 1.034,20€

Δώρα επικουρικής σύνταξης για 1 έτος : 666,40 €.

Σύνολο Διεκδικήσεων για 10μηνο: 6.839,1€
Συνταξιούχος ΙΚΑ με κύρια σύνταξη μεικτά 1.828,13€ και επικουρική μεικτά 570,93€

Κύρια σύνταξη

Κρατήσεις ν. 4051/2012 από 7/2015 έως και 4/2016: 37,77 € επί 10 μήνες = 377,70 €.

Κρατήσεις ν. 4093/2012 από 7/2015 έως και 4/2016: 157,70 € επί 10 μήνες = 1.577 €.

Συνολικό ποσό 1.954,70 €

Δώρα κύριας σύνταξης για ένα έτος : 800,00 €

Επικουρική Σύνταξη

Κρατήσεις ν. 4051/2012 από 7/2015 έως και 4/2016: 82,54 € επί 10 μήνες = 825,40 €.

Κρατήσεις ν. 4093/2012 από 7/2015 έως και 4/2016: 33,01 € επί 10 μήνες = 330,10 €.

Συνολικό ποσό 1.155,50 €

Δώρα επικουρικής σύνταξης για ένα έτος : 1.141,87 €.

Σύνολο διεδικήσεων για 10μηνο : 5.052,07€
Συνταξιούχος του ΤΑΠ – ΟΤΕ και του ΤΣΜΕΔΕ

Συνταξιοδοτήθηκε το 2009 όταν ήταν 60 ετών. Ελάμβανε αρχικά ποσά συντάξεων

2.200 ευρώ κύρια σύνταξη από το ΤΑΠ – ΟΤΕ, 480 ευρώ επικουρική και 820 ευρώ δεύτερη κύρια σύνταξη από το ΤΣΜΕΔΕ. Τι έχασε και τι μπορεί να διεκδικήσει;

Ο εν λόγω συνταξιούχος είχε περικοπές στην κύρια σύνταξή του 69,2 ευρώ και στην επικουρική 90,61 ευρώ από τις κρατήσεις του ν. 4051/2012 μηνιαίως. Ακολούθως έχασε άλλα 445,4 ευρώ μηνιαίως και από τις τρεις συντάξεις του λόγω των κρατήσεων του ν. 4093 του 2012. Έτσι η συνολική μηνιαία αξίωσή του ανέρχεται στα 605,21 ευρώ ενώ σε 10μηνη βάση αγγίζει τα 6.052 ευρώ από τις περικοπές. Σε αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς 800 ευρώ από δώρα και επιδόματα της κύριας σύνταξης και 579 ευρώ από δώρα και επιδόματα της επικουρικής. Συνολικά διεκδικεί 7.431 ευρώ.

Φρέσκα αναδρομικά μαζεύονται από 4/10 και μετά λόγω των πέντε νέων αποφάσεων του ΣτΕ. Αφορούν άλλη μερίδα συνταξιούχων οι οποίοι μπορεί να εμπίπτουν ή και όχι στις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων αναδρομικών.

Αναλυτικά τα νέα αναδρομικά αφορούν:

260.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων που είχαν μειώσεις το 2016 έως και πάνω από 200 ευρώ με βάση το όριο των 1.300 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής
όλους τους δικαιούχους νέων κύριων συντάξεων που εμπίπτουν στις κατηγορίες για τις οποίες θα αλλάξουν τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Το υπουργείο Εργασίας τρέχει να νομοθετήσει έως τα τέλη του Δεκέμβρη με τον χρόνο αντίπαλο. Όπως αποκάλυψε το «Έθνος της Κυριακής» το νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο να κατατεθεί μεταξύ 15 και 21 Δεκεμβρίου, ώστε να λυθεί όσο γίνεται ταχύτερα ο γόρδιος δεσμός του ασφαλιστικού αλλά και των αναδρομικών.

Το ασφαλιστικό νοµοσχέδιο θα φέρει αναπροσαρµογή των παλαιών επικουρικών που επανυπολογίστηκαν και κόπηκαν το 2016 µε βάση το πλαφόν των 1.300 ευρώ. Η κατάργηση των περικοπών από το ΣτΕ «µετράει» από τις καταβολές του Νοεµβρίου. Τα αναδροµικά περίπου 2 μηνών που θα µαζευτούν µέχρι την ψήφιση του νοµοσχεδίου -µέχρι τότε οι επικουρικές θα συνεχίσουν να καταβάλλονται ως έχουν- θα επιστραφούν σε αυτούς που τα δικαιούνται. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι, σχεδόν οι µισοί, έχασαν από 100 έως 200 ευρώ το 2016. Ενας στους πέντε έχασε 50-100 ευρώ, ενώ το 18% έχασε έως 20 ευρώ. Αναδροµικά από τον Ιούνιο του 2016 δικαιούνται µόνο όσοι έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια µε αγωγές κατά των συγκεκριµένων περικοπών.

Κοινωνικό μέρισμα 2019

Στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ1 που παρουσιάζουν η Μάριον Μιχελιδάκη, και ο Κώστας Λασκαράτος, ήταν προσκεκλημένος ο επιστημονικός συνεργάτης του κόμβου Taxheaven, φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος χθες, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, για αναλυτικότερες πληροφορίες για την μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος που βεβαιώθηκε με τις φετινές δηλώσεις των επιχειρήσεων, ύστερα από τις πρώτες ενδείξεις που δημοσιεύθηκαν.

Αναδρομικά συνταξιούχων ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ΟΑΕΕ, Στρατιωτικών, Αιτήσεις στο koinonikomerisma.gr

Αναφέρθηκε στη δήλωση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έδωσε το πράσινο φως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που δόθηκε βελτιωμένο και αντανακλά πλήρως τις συζητήσεις των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί κανόνες να επιτευχθούν. «Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως αυτές τις συζητήσεις» λέει χαρακτηριστικά η δήλωση του εκπροσώπου.

Ο Γιώργος Χριστόπουλος για την αξιοπιστία της ανάλυσης του επικαλέστηκε την σχετική περικοπή από την ιστοσελίδα της Κομισιόν:

… και με τη «βούλα» της Κομισιόν:
«Moreover, the distribution of the heating oil benefit within 2019 is included, as well as the reduction of 5% of the advance payment of CIT for firms
(one-off), for 2019».

Μετάφραση: Επιπλέον, περιλαμβάνεται η διανομή του ωφελήματος (επιδόματος) πετρελαίου θέρμανσης εντός του 2019, καθώς και η μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις (εφάπαξ), για το 2019.

Να θυμίσουμε ότι στη σελίδα 21 του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2020, αναφέρεται:
«…έχουν συμπεριληφθεί εφάπαξ μέτρα μείωσης του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων ύψους 138 εκατ. ευρώ που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος.»

Στις κάρτες που έδειξε η εκπομπή, γίνεται αναφορά για το πως θα γίνει η μείωση:

Εξετάζεται με μείωση της δόσης φόρου του Δεκεμβρίου 2019.

Η δόση περιέχει:

• Προκαταβολή φόρου (σήμερα 100%)
• Φόρο εισοδήματος
• Τέλος επιτηδεύματος
• Εισφορά αλληλεγγύης

Επικρατέστερο σενάριο: Μείωση της προκαταβολής κατά 5% (από 100% σήμερα σε 95%)

Πρακτικά εξετάζεται να γίνει νέα εκκαθάριση στη δήλωση φορολογία εισοδήματος μέσα στον Νοέμβριο ώστε η μείωση προκαταβολής να μπορεί να αφαιρεθεί από την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων.

Δείτε το σχετικό video:

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείο το κοινωνικό μέρισμα 2019 θα περιοριστεί στα 300 εκατ. ευρώ και στην καλύτερη περίπτωση, αν βρεθούν χρήματα να διπλασιαστεί και να φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα ποσά αυτά είναι σαφώς μικρότερα από το κοινωνικό μέρισμα του 2018 και του 2017. Μένει να δούμε την επίσημη ανακοίνωση!

Έτσι είτε θα πάρουν λεφτά λιγότεροι, είτε θα είναι μειωμένα τα ποσά.

Το 2018 μοιράστηκαν 1,4 εκατ. νοικοκυριά περίπου 800 εκατ. ευρώ. Πήραν από 200 έως 1.200 ευρώ για κοινωνικό μέρισμα.

Το 2017 το ποσό ήταν 250 ευρώ και και έφτανε ως τα 1.350 ευρώ.
«Κάθε δύο μήνες όλο και αιφνιδιάζουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός και ερωτηθείς για το κοινωνικό μέρισμα είπε: «Εάν τον Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να πετύχουμε και να υπερκαλύψουμε τον στόχο, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί.

Το πώς θα αξιοποιηθεί ο όποιος επιπλέον, εύχομαι, δημοσιονομικός χώρος προκύψει μέσα στο 2019, θα υπάρξει συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό» κατέληξε.

Συντάξεις

Οι προσωρινές Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Νοεμβρίου 2019 θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το ΙΚΑ (ika.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το ΝΑΤ (nat.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΑΕΕ (oaee.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΓΑ (oga.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΠΕΚΑ (opeka.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου 2019 την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019.

Επικουρικές και συντάξεις χηρείας : Όλες οι αλλαγές στη σύνταξη

Πληρωμή συντάξεων ΟΓΑ, ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, Σωμάτων Ασφαλείας – Α21, Κοινωνικό Μέρισμα

Κοινωνικό μέρισμα, έρχονται αιτήσεις στο koinonikomerisma.gr -Συντάξεις, εκτύπωση εκκαθαριστικών

Πετρέλαιο θέρμανσης

Η τιμή προκύπτει με βάση τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου/ευρώ και είναι φθηνότερη σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018 (1,145 ευρώ) αλλά και με την τιμή που διαμορφώθηκε τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά (1,079 ευρώ).

Οι Έλληνες δείχνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν στην ενεργειακή φτώχεια και να καταρρίψουν το αρνητικό ρεκόρ που καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat.

Σύμφωνα με αυτά, στο σύνολο της Ευρωπαϊκή Ένωσης, το 8% δηλώνει ότι δεν μπορεί να έχει επαρκή θέρμανση, λόγω οικονομικής αδυναμίας ενώ όσον αφορά στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 25,7%, κάτι που σημαίνει ότι ένας τους τέσσερις Έλληνες στερείται της δυνατότητας επαρκούς .

Παράγοντες της αγοράς, αναφέρουν ότι φέτος η σεζόν δείχνει ότι θα ξεκινήσει με πιο θετικές προοπτικές καθώς ήδη έχουν γίνει κάποιες πρώτες γενναίες παραγγελίες και μάλιστα χωρίς να έχει «κλειδώσει» η τιμή πώλησης του καυσίμου.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται εν μέρει στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και στην προσδοκία για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Σημαντικό ρόλο βέβαια στη ζήτηση θα διαδραματίσει και ο καιρός ενώ η στροφή στο φυσικό αέριο αφαιρεί ένα σημαντικό μερίδιο από την παραδοσιακή αγορά.

Επίδομα θέρμανσης

Παράλληλα θέμα χρόνου είναι η έκδοση της απόφασης για τη χορήγηση του επιδόματος στα νοικοκυριά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να είναι τα χρήματα να δοθούν στους καταναλωτές μέχρι το τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση του συνολικού κονδυλίου κατά 10 εκατ. ευρώ – και έτσι να φτάσει τα 68 εκατ. ευρώ.

Στις αλλαγές που σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών περιλαμβάνεται:

– η αύξηση του ύψους της επιδότησης από 16 λεπτά το λίτρο για την περσινή σεζόν, στα επίπεδα των 18-20 λεπτών ανά λίτρο

– η ενίσχυση των νοικοκυριών που κατοικούν στις περιοχές της πρώτης και δεύτερης ζώνης και τα οποία έχουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για θέρμανση. Στις ζώνες αυτές περιλαμβάνονται τα Γρεβενά, η Δράμα, ο Έβρος, η Ευρυτανία, τα Ιωάννινα, η Καστοριά, η Κοζάνη, οι Σέρρες, η Φλώρινα (α΄ ζώνη) και η Αρκαδία, η Ημαθία, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Καρδίτσα, το Κιλκίς, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Πέλλα, η Ροδόπη, τα Τρίκαλα, η Χαλκιδική (β’ ζώνη), αναφέρει το in.gr.

Συντάξεις Νοεμβρίου 2019 ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΦΚΑ – Αναδρομικά και πετρέλαιο θέρμανσης

ΚΕΑ, Α21 ΟΠΕΚΑ, Συντάξεις ΕΦΚΑ, Δημοσίου, Αιτήσεις στο koinonikomerisma.gr

Επικουρικές συντάξεις, αναδρομικά, πληρωμή συντάξεων, ΟΠΕΚΕΠΕ : Όλα τα ΝΕΑ