10 μηνών για όλους τους συνταξιούχους, Νοεμβρίου 2019 – Τι θα γίνει με τις πληρωμές και τις επιστροφές των . Όλα τα

Αναδρομικά 10 μηνών για όλους τους συνταξιούχους από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016 περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των παράνομων μειώσεων.

Στις κύριες οι επιστροφές φτάνουν ως και 5.100 ευρώ. Στις επικουρικές ανέρχονται ως 2.800 ευρώ, αλλά αφορούν 12 μήνες, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Ο λογαριασμός για την επιστροφή των μειώσεων των νόμων 4051 και 4093, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές (με απόφαση του 2015 που δεν αλλάζει με τη νέα απόφαση του Δικαστηρίου για το νόμο Κατρούγκαλου), ανέρχεται σε περίπου 2,1 δισ. ευρώ και αν μπουν τα Δώρα πάει στα 3,7 δισ. ευρώ.

 Εντός Οκτωβρίου και σε δόσεις τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι τα θα δοθούν σε δόσεις, καθώς -όπως τόνισε- πρέπει να συγκρατηθούν οι δαπάνες.
Μέσα στον τρέχοντα μήνα θα ξεκινήσουν να δίνονται τα αναδρομικά προς τους δικαιούχους συνταξιούχους, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου που αναφέρεται στον χρόνο παροχής των αναδρομικών. Ο κ.  υπογράμμισε επίσης ότι θα δοθούν σε δόσεις, καθώς -όπως σημείωσε- πρέπει να συγκρατηθούν οι δαπάνες.

Ωστόσο, δεν προσδιόρισε ούτε το ύψος του συνολικού ποσού που θα δοθεί ούτε αυτό της πρώτης δόσης τού Οκτωβρίου.

«Όσοι δικαιούνται τα αναδρομικά θα τα πάρουν. Υπολογίζουμε ότι εντός του Οκτωβρίου θα αρχίσουν να δίνονται τα αναδρομικά. Ωστόσο έχουμε κάνει μία μελέτη για το βάθος του χρόνου για τα αναδρομικά, τα οποία θα δοθούν ανάλογα με το τι δικαιούται κάποιος με δόσεις. Με δόσεις γιατί πρέπει να συγκρατηθούν οι δαπάνες.

Όσο για τις συντάξεις, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μείωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης στο OPEN.

Επικουρικές και συντάξεις χηρείας : Όλες οι αλλαγές στη σύνταξη

 

Οι πληρωμές των δικαιούχων θα γίνουν όμως σε πολλές δόσεις (48, 60, 65 ή και 72), που θα καθοριστούν από το τελικό κόστος των επιστροφών των παράνομων μειώσεων.

 Αναδρομικά συνταξιούχων: Η πρώτη δόση «κλειδώνει» σε 15 μέρες

Αναδρομικά 10 μηνών για όλους τους συνταξιούχους από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016 περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των παράνομων μειώσεων.

Στις κύριες συντάξεις οι επιστροφές φτάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, έως και τα 5.100 ευρώ. Στις επικουρικές ανέρχονται ως 2.800 ευρώ, αλλά αφορούν σε 12 μήνες, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Ο λογαριασμός για την επιστροφή των μειώσεων των νόμων 4051 και 4093, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές (με απόφαση του 2015 που δεν αλλάζει με τη νέα απόφαση του δικαστηρίου για το νόμο Κατρούγκαλου), ανέρχεται σε περίπου 2,1 δισ. ευρώ και αν μπουν και τα «δώρα» πάει στα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πληρωμές των δικαιούχων θα γίνουν κατά τις ίδιες πηγές σε πολλές δόσεις (48, 60, 65 ή και 72), που θα καθοριστούν από το τελικό κόστος των επιστροφών των παράνομων μειώσεων.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε χθες πως «όσοι δικαιούνται αναδρομικά θα τα πάρουν» συμπληρώνοντας πως το ύψος αυτών αποτελεί αντικείμενο εν εξελίξει υπολογισμού.

«Εντός του Οκτωβρίου θα ξέρουμε» είπε ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος των αναδρομικών, παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στα ευρήματα μελέτης του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος και τον τρόπο εξόφλησής τους.

 

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, διαβεβαίωσε μιλώντας στο Open, πως «όσοι δικαιούνται αναδρομικά θα τα πάρουν» συμπληρώνοντας πως το ύψος αυτών αποτελεί αντικείμενο εν εξελίξει υπολογισμού.

«Εντός του Οκτωβρίου θα ξέρουμε» είπε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος των αναδρομικών, παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στα ευρήματα μελέτης του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος και τον τρόπο εξόφλησης τους.

Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι τα  είναι πιθανό να καταβληθούν σε δόσεις ώστε «να μην υπάρχει μεγάλη ταραχή στη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας», ενώ αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα προσδιόρισε ως «μαγιά» ένα ποσό της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η μεγάλη υπέρβαση των εσόδων του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο ανοίγει τον δρόμο για νέο κύκλο κυβερνητικών παροχών στο τέλος του έτους, οι οποίες, εάν δεν υπάρξουν ανατροπές, το επόμενο δίμηνο θα υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει στήριξη των ασθενέστερων με διανομή του υπερπλεονάσματος τον Δεκέμβριο, ενώ στο τραπέζι των κυβερνητικών επιλογών βρίσκονται και άλλες συμπληρωματικές δράσεις στήριξης της ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έχει ήδη θέσει τον πήχη των προβλεπόμενων «ενισχύσεων στους ασθενέστερους» κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για «μαγιά» 200 εκατ. ευρώ, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό «πακέτο Μητσοτάκη» θα είναι ισχυρότερο.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν οι πληροφορίες οι οποίες αναφέρουν ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο εμφανίζουν υπέρβαση πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, επίδοση η οποία έρχεται να προστεθεί στις υπερβάσεις εσόδων οι οποίες καταγράφηκαν προηγουμένως το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Συντάξεις ΝΕΑ : Τι θα γίνει με τα αναδρομικά και τα δώρα – ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΟΑΕΕ, ΕΦΚΑ, ΟΓΑ

Ο Σεπτέμβριος ήταν ο «βαρύτερος» μήνας για τους φορολογουμένους καθώς εκτός από τη . Σύμφωνα με πληροφορίες, και φέτος οι φορολογούμενοι σε μεγάλο βαθμό πλήρωσαν προκαταβολικά όλον τον φόρο ακινήτων, συμβάλλοντας στη δραστική ανάταξη των εσόδων, ενώ ενισχυτική επίδραση άσκησαν οι ρυθμίσεις οφειλών αλλά και τα έσοδα από ΦΠΑ. Με γεμάτα ταμεία, πέραν του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα νέες «εκπλήξεις» παροχών στο τέλος του έτους.

Οι συνταξιούχοι οι οποίοι έλαβαν ήδη τη λεγόμενη 13η σύνταξη τον περασμένο Μάιο βρίσκονται και πάλι στη λίστα των επιλογών της κυβέρνησης, ενώ ο χρόνος κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ θα προσδιορίσει το ύψος των αναδρομικών που θα κληθεί να καταβάλει η κυβέρνηση για το μεσοδιάστημα από την έκδοση των αποφάσεων στις αρχές Αυγούστου μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι νέες διατάξεις. Στη βάση των αποφάσεων του ΣτΕ δεν αποκλείεται να προκύψουν «φρέσκα» αναδρομικά της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

Αναδρομικά 2019 : Όλες οι ειδήσεις

Τα αναδρομικά στις συντάξεις φαίνεται να παίρνουν το δρόμο τους με την κυβέρνηση να βλέπει την πρώτη πληρωμή τα Χριστούγεννα.

Τα αυτά αφορούν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει, σύμφωνα με Τα Νέα, ότι τα χρήματα αυτά θα καταβληθούν σε 72 δόσεις και σε βάθος χρόνου έξι ετών προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός και να διασφαλιστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν λαμβάνειν έως 7.340 ευρώ συνολικά από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών έχουν λαμβάνειν έως 6.770 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν λαμβάνειν έως 6.402 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ έχουν λαμβάνειν έως 5.576 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

 

Πληρωμή συντάξεων ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Οι προσωρινές Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Νοεμβρίου 2019 θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το ΙΚΑ (ika.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το ΝΑΤ (nat.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΑΕΕ (oaee.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΓΑ (oga.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΠΕΚΑ (opeka.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου 2019 την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019.

ΟΠΕΚΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ 2019, Α21, ΚΕΑ( Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) : Νέες αιτήσεις

Τον Οκτώβριο αναδρομικά των συνταξιούχων-Το Δεκέμβριο θα δοθούν 200 εκατ. ευρώ σε ευάλωτους

ΟΠΕΚΑ ΝΕΑ : Τι αλλάζει σε ΚΕΑ, Α21 , Επιδόματα