Πότε θα πληρωθούν οι ΙΚΑ, Ν.Α.Τ, ΟΓΑ, ΑΜΕΑ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ, Επικουρικές – ΟΠΕΚΕΠΕ – Πληρωμές των συντάξεων ανά ασφαλιστικό ταμείο εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. 

: Την ερχόμενη Πέμπτη 9 Απριλίου θα καταβληθεί το «δώρο» στους 110.000 εργαζομένους σε νοσοκομεία, ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία, ενώ έως τη Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου θα έχει καταβληθεί η ειδική αποζημίωση ειδικού σκοπού των σε κάποιους από τους δικαιούχους και η προκαταβολή των 400 ευρώ στους επιστήμονες επαγγελματίες. Νωρίτερα με βάση νέο χρονοδιάγραμμα θα πληρωθούν και οι του Μαΐου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Σύμφωνα με όσα είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στις 15, 16 και 17 Απριλίου θα γίνει το πρώτο κύμα πληρωμών των 800 ευρώ αφορολόγητα, ακατάσχετα, καθαρά, μη συμψηφιστέα με μια δόση είτε για τους εργαζομένους που ανήκουν στις επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους ή στις επιχειρήσεις που έχει υποστεί πλήγμα η επιχείρησή τους λόγω της κρίσης.

Δείτε όλα τα νέα για τις συντάξεις ΕΔΩ

Οι επιστήμονες, όπως είπε, θα λάβουν τα 400 ευρώ τη Μεγάλη Πέμπτη και τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα τα λάβουν μέσα στον Απρίλιο.

Για τους αυτοαπασχολουμένους ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι έχει τεθεί θέμα καταβολής των 600 ευρώ επίσης αφορολόγητα, ακατάσχετα, καθαρά μη συμψηφιστέα μέσα από ξεχωριστό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο μέσω πόρων του ΕΣΠΑ. «Τιμούμε το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, αλλά οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι, δεν υπάρχουν κάπου λεφτά που λιμνάζουν και δεν τα δίνουμε, αξιοποιούμε και τον τελευταίο πόρο», επισήμανε ο υπουργός. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Εργάνη δίνεται η δυνατότητα διορθώσεων στις 10, 11 και 12 Απριλίου.

Ερχονται πληρωμές από τις 9/4 – Συντάξεις Μαϊου 2020 -Αίτηση για τα 800 ευρώ -ΑΦΜ στο supportemployees.yeka.gr

Πασχαλιάτικα …δώρα σε συντάξεις και επιδόματα -Αίτηση online στο supportemployees.yeka.gr για τα 800 ευρώ

Σε νέες ημερομηνίες, θα γίνει η πληρωμή για τις συντάξεις Μαΐου 2020. Οι ημερομηνίες για την πληρωμή ξεκινούν από την Παρασκευή 24 Απριλίου αντί της Δευτέρας 27 Απριλίου. Άλλωστε, σε πρόσφατη δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης ανέφερε πως δεν θα πρέπει οι συνταξιούχοι να συνωστίζονται στις τράπεζες, αλλά και πως οι συντάξεις θα μπουν νωρίτερα τον Απρίλιο.

Οι συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, θα καταβληθούν την Παρασκευή 24 Απριλίου. Οι συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2020.

Τέλος, για τις συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τα τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, Τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, αν και η προγραμματισμένη ημερομηνία είναι να πληρωθούν την Πέμπτη 30 Απριλίου, εξετάζεται να καταβληθούν τελικά την Τετάρτη 29 Απριλίου γιατί την Πέμπτη 30 Απριλίου πληρώνονται τα επιδόματα.

Πότε θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, Ν.Α.Τ, ΟΓΑ, ΑΜΕΑ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ, Επικουρικές – ΟΠΕΚΕΠΕ – Οι επικουρικές

Επικουρική -εξπρές για περίπου 50.000 εν αναμονή συνταξιούχους φέρνει ο συμψηφισμός των εξαγορών πλασματικών χρόνων ασφάλισης ή και προϋπηρεσίας (για το Δημόσιο), με τα αναδρομικά της σύνταξης μέχρι του ποσού των 3.000 ευρώ.

Η σχετική ρύθμιση, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», προβλέπεται στον νέο ασφαλιστικό νόμο και σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν πλασματικούς χρόνους θα παίρνουν την επικουρική τους πιο γρήγορα από τη στιγμή που βγει πρώτα η κύρια σύνταξη.

Εφόσον το οφειλόμενο ποσό εξαγοράς υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, ο ασφαλισμένος για να πάρει γρήγορα τη σύνταξη θα πρέπει να καταβάλει τη διαφορά ώστε να φέρει την οφειλή κάτω από 3.000 ευρώ και στη συνέχεια να παρακρατηθεί από τις αναδρομικές επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το νέο πλαίσιο αφορά τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από 28/2/2020 και μετά, καθώς και όσες είχαν υποβληθεί μέχρι 27/2/2020 χωρίς να έχει εκδοθεί η απόφαση απονομής σύνταξης. Στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή αιτήσεις μέχρι 27/2/2020, εκτιμάται ότι ανήκουν περί τις 50.000 εκκρεμείς αιτήσεις για απονομή επικουρικής σύνταξης που έχουν και αναγνωρίσεις είτε πλασματικού χρόνου (σπουδών, τέκνων, στρατιωτικής θητείας κ.λπ.) είτε και προϋπηρεσίας αν πρόκειται για το Δημόσιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλοι αυτοί οι χρόνοι ασφάλισης, περιλαμβανομένου του χρόνου προϋπηρεσίας, οι οποίοι μπορούν να συνυπολογιστούν στην επικουρική σύνταξη με εξαγορά, θα «πληρωθούν» από τα αναδρομικά της σύνταξης εφόσον το κόστος δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος του Δημοσίου που υπέβαλε αίτηση απονομής επικουρική σύνταξη στις 18/3/2020, με αναγνώριση προϋπηρεσίας θα έχει συμψηφισμό ως εξής:

Αν το ποσό εξαγοράς δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ θα πάρει απόφαση συνταξιοδότησης και το οφειλόμενο ποσό συμψηφίζεται με το σύνολο των δικαιούμενων αναδρομικών ποσών σύνταξης.

Για παράδειγμα:

  • * Ασφαλισμένος, συνταξιοδοτούμενος με καθεστώς Δημοσίου, υπέβαλε στις 24/5/2019 αίτηση απονομής επικουρική σύνταξη με αναγνώριση προϋπηρεσίας.
  • Το Ταμείο εξέδωσε τον 12ο/2019 απόφαση αναγνώρισης, πριν από την απόφαση συνταξιοδότησης με το οφειλόμενο ποσό στις 3.500 ευρώ και έκπτωση 10% για εφάπαξ πληρωμή (με το παλιό καθεστώς). Ο ασφαλισμένος μπορεί, κατ’ επιλογή του, να εξοφλήσει την οφειλή του είτε με βάση την απόφαση αναγνώρισης, που σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσει 3.500 ευρώ σε δόσεις (ή 3.150 ευρώ με έκπτωση 10%) προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί, είτε να καταβάλει τα 500 ευρώ και να φέρει την οφειλή στις 3.000 ευρώ για να συμψηφιστεί με τα αναδρομικά της επικουρικής του (νέο σύστημα). Για το συμψηφισμό θα πρέπει να κάνει σχετικό αίτημα, οπότε και θα βγάλει πολύ πιο σύντομα την απόφαση συνταξιοδότησης.
  • Στην ίδια εγκύκλιο προβλέπεται ότι όσοι ασφαλίστηκαν για εφάπαξ και διέκοψαν μπορούν να επανενταχθούν με αίτηση εντός έξι μηνών από τη διαπίστωση της μη υποχρέωσης υπαγωγής τους ή από τη διακοπή της ασφάλισής τους ή τη δημοσίευση του ν. 4670/2020 (28/2/2020).
  • Σε περίπτωση που δεν επιθυμούν τη συνέχιση της ασφάλισής τους, δύνανται να υποβάλουν αίτηση διαγραφής και επιστροφής των εισφορών ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.
  • Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, με οφειλές προς τους Κλάδους Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ του ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ, γίνεται συμψηφισμός χρεών με τις συντάξεις που δικαιούνται οι επιζώντες (σύζυγοι, τέκνα, ή κληρονόμοι με αποδοχή περιουσιακών στοιχείων του θανόντος). Αν μένει υπόλοιπο χρέους αναζητείται μέσω εφορίας από τους δικαιούχους σύνταξης του θανόντος (συζύγους, τέκνα, κληρονόμους).
  • Σε περίπτωση που μεταξύ των κληρονόμων υπάρχουν πρόσωπα τα οποία έχουν δικαίωμα σε σύνταξη ή εφάπαξ από τον οφειλέτη, τότε το ανεξόφλητο ποσό της οφειλής του θανόντος παρακρατείται από το σύνολο των δικών τους συντάξεων ή του εφάπαξ που τους μεταβιβάζονται ή τους καταβάλλονται.

Πότε θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, Ν.Α.Τ, ΟΓΑ, ΑΜΕΑ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ, Επικουρικές – ΟΠΕΚΕΠΕ – Πληρωμή σε αγρότες

Ο (opekepe.gr) έκανε πληρωμές περίπου 1,5 εκ. ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, στις 3-6/4 πληρώθηκαν 61 αγρότες για διάφορα προγράμματα.

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του Οργανισμού εδώ

Επιτέλους! Ευχάριστα ΝΕΑ για τους συνταξιούχους – Διπλή αύξηση στις συντάξεις , ΟΠΕΚΕΠΕ

Στην ώρα τους η συντάξεις ΙΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΑΜΕΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ – Α21, ΚΕΑ – ΟΠΕΚΑ

Κορονοιός και συντάξεις : Πληρωμές στους συνταξιούχους ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΑΜΕΑ – ΟΑΕΔ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ