Σε δυο μήνες τα στις συντάξεις ΙΚΑ, Δημοσίου, Αποστράτων, ΔΕΚΟ – ΟΠΕΚΕΠΕ – Αυξήσεις και αναδρομικά τον Μάρτιο 2020. Σε περίπου δύο μήνες θα καταβληθούν οι αυξήσεις τις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση στις συντάξεις, μαζί και τα αναδρομικά τους, σύμφωνα με πληροφορίες του tilegrafimanews.

: Την ερχόμενη Παρασκευή 10 Ιανουαρίου θα δοθεί η «μητέρα των μαχών» στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα .

Η επικείμενη εκδίκαση της πρότυπης δίκης στο ανώτατο δικαστήριο αναμένεται με μεγάλη αγωνία από τα 2,5 εκατ. συνταξιούχων, οι οποίοι εδώ και χρόνια ταλαιπωρούνται με αιτήσεις επί αιτήσεων και αγωγές, αναφέρει το in.gr.

Μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν πάνω από 6.000 ομαδικές αγωγές, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έχουν υποβληθεί πάνω από 1,6 εκατομμύριο αιτήσεις.

Ολα τα για τις συντάξεις ΕΔΩ 

Στο υπουργείο Εργασίας εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει μία πληρωμή δόση αναδρομικών εντός του 2020 ως δώρο από τη στιγμή βέβαια που το θέμα κλείσει οριστικά υπέρ των συνταξιούχων.

Η μάχη που θα δοθεί στο ΣτΕ σε λίγες μέρες αφορά στις μειώσεις που κρίθηκαν ήδη άκυρες με την πρώτη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου τον Ιούνιο του 2015 πλην όμως συνεχίστηκαν έκτοτε να επιβάλλονται παρανόμως και δεν επιστράφηκαν στους συνταξιούχους μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μια δίκη που πριν ακόμη ξεκινήσει, έχει λάβει διαστάσεις, καθώς το αποτέλεσμά της όχι μόνο θα ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο των διεκδικούμενων αναδρομικών από χιλιάδες συνταξιούχους, αλλά θα αποτελέσει και νομολογιακή πυξίδα για το καυτό αυτό θέμα, το οποίο έχει κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις.

Σε δυο μήνες τα αναδρομικά στις συντάξεις ΙΚΑ, Δημοσίου, Αποστράτων, ΔΕΚΟ – ΟΠΕΚΕΠΕ – Τα αναδρομικά

Κεντρικό αίτημα του ΕΦΚΑ είναι να κριθεί η συνταγματικότητα των διατάξεων που περιέκοψαν συντάξεις και κατήργησαν επιδόματα δώρων και αδείας.

Σε περίπτωση που κριθούν συνταγματικές οι περικοπές τότε θα αναιρεθεί η απόφαση που είχε πάρει το ίδιο το δικαστήριο το 2015 και δικαίωνε τους .

Μάλιστα, αρκετές πρόσφατες αποφάσεις δικαιώνουν συνταξιούχους και διατάσσουν την άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθεισών περικοπών, καθώς και την εφεξής και κατ’ έτος καταβολή τους, και μάλιστα εντόκως.

Τα που κρίνονται στις 10-1-2020 στο ΣτΕ αφορούν τις περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015:

  •  μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
  •  μείωση κατά 5%-20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
  •  μείωση στις επικουρικές από το πρώτο ευρώ κατά 10%-20%.
  •  πλήρης περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τις κύριες και επικουρικές.

Σε περίπτωση που κριθούν αντισυνταγματικές και δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, θα προωθηθεί η καταβολή των αναδρομικών αλλά μόνο για το 10μηνο. Από την προηγούμενη, δηλαδή, απόφαση του ΣτΕ, τον Ιούλιο του 2015 ως και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου το Μάιο του 2016.

Σε δυο μήνες τα αναδρομικά στις συντάξεις ΙΚΑ, Δημοσίου, Αποστράτων, ΔΕΚΟ – ΟΠΕΚΕΠΕ – Η απόφαση

Μετά την εκδίκαση της 10ης Ιανουαρίου θα ακολουθήσουν Διασκέψεις των Συμβούλων ενώ η απόφαση αναμένεται 2-3 μήνες αργότερα.

Μερίδα νομικών θεωρεί πιο πιθανή τη δικαίωση για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Όμως ακόμα και γι αυτό το 10μηνο το κόστος των επιστροφών αγγίζει τα 4 δισ.

Οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων κυμαίνονται από 660 έως 7.218 ευρώ.

Τα λιγότερα διεκδικούν οι του ΟΓΑ που έχασαν μόνο την 13η και 14η συνταξη ενώ τα περισσότερα διεκδικούν οι διπλοσυνταξούχοι, όπως για παράδειγμα γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί του Δημοσίου κ.λπ.

Σε δυο μήνες τα αναδρομικά στις συντάξεις ΙΚΑ, Δημοσίου, Αποστράτων, ΔΕΚΟ – ΟΠΕΚΕΠΕ – Η αγωγή

Η αγωγή που επέλεξε ο ΕΦΚΑ για να προσφύγει στο ΣτΕ έγινε από 46 συνταξιούχους του ΟΤΕ, οι οποίοι διεκδικούν από 5.600 έως 62.394 ευρώ ανάλογα με την απώλεια που είχε ο καθένας για 80 μήνες από τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012, οι οποίες κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Σε δυο μήνες τα αναδρομικά στις συντάξεις ΙΚΑ, Δημοσίου, Αποστράτων, ΔΕΚΟ – ΟΠΕΚΕΠΕ – Πληρωμές στους αγρότες

Ο (opekepe.gr) προχώρησε σε πληρωμές περίπου 974.000 ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, στις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως 2 Ιανουαρίου 2020 πληρώθηκαν 244 αγρότες για διάφορα προγράμματα.

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του Οργανισμού εδώ

Επίσης, (opekepe.gr) έκανε σε πληρωμές περίπου 3.6 εκ. ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, στις 30 Δεκεμβρίου πληρώθηκαν 531 αγρότες για διάφορα προγράμματα.

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του Οργανισμού εδώ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2020 : Η ώρα της αλήθειας! Αναδρομικά συνταξιούχων Δημοσίου, απόστρατοι, ΙΚΑ

2020 : Όλες οι αυξήσεις στις συντάξεις άμεσα – ΛΙΣΤΑ , ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Με τις συντάξεις Φεβρουαρίου και τα αναδρομικά – Πληρωμή τελών κυκλοφορίας