και επικουρικές συντάξεις : Τα τελευταία ΝΕΑ – Οι συνταξιούχοι αναμένουν τις αποφάσεις και τις πληρωμές για τις επικουρικές.

Δέσμη 8 μέτρων υιοθετεί άμεσα το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσει τις συσσωρευμένες εκκρεμότητες που βαραίνουν το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας. Από τα μέτρα που προωθήθηκαν και προωθούνται ξεχωρίζει ειδική διάταξη η οποία δίνει το δικαίωμα έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων στους διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, χωρίς να απαιτείται η τελική υπογραφή από την Κεντρική Υπηρεσία, με στόχο να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης των νέων συντάξεων περίπου κατά δύο μήνες.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, είπε μιλώντας στο Open πως οι εκκρεμότητες του υπουργείου, δηλαδή εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις όπως επίσης και διάφορες άλλες εκκρεμείς υποθέσεις των πρώην Ταμείων και νυν ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ – όπως π.χ. αιτήσεις για εξαγορά πλασματικών ετών – ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Τον όγκο αυτό των εκκρεμοτήτων προτίθεται να αντιμετωπίσει το υπουργείο Εργασίας με δέσμη 8 μέτρων :

Επανέρχονται στα τμήματα απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ 86 υπάλληλοι που είχαν μετακινηθεί από τις υπηρεσίες τους, ενισχύοντας κατά 17,2% το έμψυχο δυναμικό των τμημάτων αυτών και κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνονται – πάντα κατά το υπουργείο – οι ρυθμοί εκκαθάρισης και απόδοσης συντάξεων.
Με νομοθετική πρωτοβουλία αναστέλλεται η κινητικότητα στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ και περιορίζεται δραστικά η μετακίνηση υπαλλήλων από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ σε άλλες υπηρεσίες ή οργανισμούς.
Αποδόθηκαν οι αυξήσεις στις 66.323 συντάξεις χηρείας στα τέλη Σεπτεμβρίου ενώ τα αναδρομικά ποσά θα καταβληθούν στο τέλος του Οκτωβρίου.
Προωθείται το σύστημα «ΑΤΛΑΣ- ψηφιακή σύνταξη» με το οποίο, από τον Ιούνιο του 2020, οι νέες συντάξεις θα εκδίδονται ψηφιακά.
Με νομοθετική διάταξη διασφαλίζεται η διαφάνεια και η λογοδοσία στον ΕΦΚΑ με την υποχρέωση κατάρτισης ισολογισμών και την πιστή απεικόνιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης του οργανισμού.
Καταργείται η δέσμευση για μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ από 8.634 εργαζόμενους σε 6.500 το 2020.
Προωθείται περαιτέρω ενίσχυση του δυναμικού στα τμήματα απονομής με νέους υπαλλήλους.

Με ειδική διάταξη δίνεται το δικαίωμα έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων στους διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών και οργανικών δομών των πρώην φορέων που έχουν απορροφηθεί στον ΕΦΚΑ –ενώ μέχρι τώρα για την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης απαιτείτο η τελική υπογραφή από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΦΚΑ- μειώνοντας, έτσι, το χρόνο έκδοσης των νέων συντάξεων περίπου κατά δύο μήνες.

Η «απογραφή» των εκκρεμοτήτων αναμένεται να πυροδοτήσει έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή, καθώς ο πίνακας με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αποστέλλεται σήμερα στο Κοινοβούλιο σε απάντηση σχετικής ερώτησης βουλευτών της συμπολίτευσης.

Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για «εγκληματική αδιαφορία» και «εικονικά πλεονάσματα». «Σήμερα φέρνουμε στο φως την τραγική αλλά πραγματική εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με οργανωτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες αλλά και με σημαντικές νομοθετικές δράσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Επικουρικές συντάξεις

Για αυξήσεις τόσο στις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατειάς για τον νόμο Κατρούγκαλου αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης για ψήφιση νέου ασφαλιστικού.

«Από 4/10/19, ημέρα έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ, είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε τα χρήματα στους συνταξιούχους, δεν θα δοθούν άμεσα, αλλά τα λεφτά δε χάνονται. Από την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού θα είναι η πρώτη καταβολή, η τρέχουσα, και θα υπάρξει και αναδρομική καταβολή» είπε για τις επικουρικές ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι «δεν χρειάζεται κανείς να προσφύγει σε κανέναν δικηγόρο, τα λεφτά θα καταβληθούν στο ακέραιο» προσθέτοντας ως γενικότερο σχόλιο ότι «δεν θα υπάρχει καμία μείωση συντάξεων ξανά».

Ειδικά για τις ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι υπήρχε παρέμβαση από τα 1.300 ευρώ και πάνω και ότι 465.512 είναι οι συνταξιούχοι που βρίσκονται πάνω από αυτά τα όρια των 1.300 ευρώ και θα δουν πραγματικά αύξηση.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στην παρέμβαση της κυβέρνησης με το νέο ασφαλιστικό στο κομμάτι της ανταποδοτικότητας σημειώνοντας για τις κύριες συντάξεις ότι «η εθνικη αναλογιστική αρχή θα δει με ακρίβεια από ποιο έτος και μετά θα μπορούμε να δώσουμε αυξήσεις με βάση την βιωσιμότητα του συστήματος», αναφέρει το protothema.gr.

«Δεν θα γίνει από τώρα η αύξηση αλλά από την στιγμή που θα ψηφιστεί το ασφαλιστικό» συμπλήρωσε ο υπ. Εργασίας.

Ο Γιάννης Βρούτσης σημείωσε επίσης ότι «το εισόδημα των συνταξιούχων θα αυξηθεί και λόγω της μείωσης της φορολογίας. Ο φορολογικός συντελεστής 22% μέχρι 10.000 ευρώ θα μειωθεί στο 9%, αυτό δίνει αύξηση του διαθέσιμου φορολογικού εισοδήματος των συνταξιούχων από 1ης Ιανουαρίου και αφορά και τους μισθωτούς και τους ελευθέρους επαγγελματίες έχει μπει στον προϋπολογισμό».

Συντάξεις, Αναδρομικά, επικουρικές συντάξεις : Όσα πρέπει να ξέρεις

Συντάξεις: Ασφάλιση σε μακροχρόνια άνεργους από τον ΕΦΚΑ

ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΟΠΕΚΑ, ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ : Όλες οι ειδήσεις