Συντάξεις εξπρές από τον e- – Πληρωμή ΚΕΑ, Α21, ΟΠΕΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ – Ερχεται η ψηφιακή έκδοση συντάξεων.

: Υπό την ομπρέλα του ενιαίου και ψηφιακού εθνικού ασφαλιστικού φορέα e-ΕΦΚΑ αναμένεται να τεθούν οι δύο δημόσιοι κοινωνικοί φορείς που λειτουργούν σήμερα στη χώρα, ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ. Το ασφαλιστικό σχέδιο νόμου που αναμένεται εντός της εβδομάδας να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει ότι η λειτουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) θα ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου 2020. Σύμφωνα, δε, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, έως το τέλος του 2021 όλες οι διαδικασίες όχι μόνο αυτές που αφορούν την απονομή συντάξεων αλλά και τις επαφές του πολίτη με το Ταμείο, θα γίνονται ψηφιακά. Η «Κ» έχει παρουσιάσει τον προγραμματισμό του υπουργείου με στόχο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η απονομή των συντάξεων για το 34,48% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης να γίνεται σε 24 ώρες.

Ολα τα  για τις συντάξεις ΕΔΩ 

Στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, η δημιουργία του e- και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του καταλαμβάνουν τα δύο πρώτα, κυρίαρχα κεφάλαια, καθώς μέσα από αυτά περνά ολόκληρη η προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μιλώντας χθες, στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε το νέο σύστημα απονομής της σύνταξης «επανάσταση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Αναλυτικά, στο πρώτο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι από 1η Μαρτίου 2020 το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ) εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, και δημιουργείται ο e-ΕΦΚΑ, διατηρώντας όμως τη διοικητική του αυτοτέλεια και την περιουσία του.

Το δεύτερο και ίσως ένα από τα πλέον σημαντικά κεφάλαια της μεταρρύθμισης, καθορίζει τα βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του νέου υπερταμείου. Ετσι, καθορίζει για παράδειγμα τη διαδικασία ηλεκτρονικών αιτήσεων για μία σειρά διαδικασιών που αφορούν το μητρώο άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων του φορέα. Ως υποσύστημα χορήγησης βεβαιώσεων μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των συστημάτων των εμπλεκόμενων φορέων, θα χρησιμοποιείται το πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ». Αλλαγές επέρχονται και στη διαδικασία υποβολής των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων, καθώς έως την 1η Ιουλίου 2020, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι θα πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά, στο σύνολό τους από τους υπόχρεους εργοδότες. Τα στοιχεία δε, που περιλαμβάνονται σε αυτές, θα διασταυρώνονται και με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», με στόχο τη διαφύλαξη της νομιμότητας και την επιβολή προστίμων. Μάλιστα, δίνεται στο Δ.Σ. του e- η δυνατότητα να τροποποιήσει τις ημερομηνίες υποβολής των ΑΠΔ, με στόχο η υποβολή να γίνεται νωρίτερα.

Αλλαγές έρχονται και στη διαδικασία έκδοσης ιατρικών βεβαιώσεων και γνωματεύσεων, καθώς το σχέδιο νόμου ορίζει ότι οι βεβαιώσεις που απαιτούνται από τον φορέα για τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας, επιδόματος μητρότητας, επιδόματος ασθενείας και επιδόματος εργατικού ατυχήματος θα εκδίδονται υποχρεωτικά μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ. Στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης δημιουργείται μάλιστα και ειδικό υποσύστημα υποστήριξης των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Ηλεκτρονικά θα γίνονται άλλωστε και οι αιτήσεις για την πληρωμή επιδομάτων. Στην πράξη, μέσω αυτών των διαδικασιών αναμένεται να ψηφιοποιηθεί το 80% των επαφών που έχει ένας ασφαλισμένος με το Ταμείο.

Το υπόλοιπο 20% αφορά την ψηφιακή διαδικασία απονομής συντάξεων, για την οποία προβλέπεται αφενός ότι το σύνολο των δεδομένων και ατομικών στοιχείων που αφορούν τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, την απονομή συντάξεων και τη μεταβίβαση συντάξεων λόγω θανάτου θα πρέπει να συγκεντρωθεί στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» έως το τέλος Απριλίου, αφετέρου ότι όλες οι υπηρεσίες μισθοδοσίας του Δημοσίου θα πρέπει να αποσταλούν στην ΗΔΙΚΑ έως το τέλος Ιουλίου.

Οσο για τις αιτήσεις , αυτές θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Τέλος, προβλέπεται η ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών διαλειτουργικότητας, προκειμένου να διασυνδεθούν οι εφαρμογές του Μητρώου Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών, του πληροφοριακού συστήματος της Στρατολογίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των εφαρμογών των Σπουδαστολογίων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με στόχο την ηλεκτρονική πρόσβαση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» στα δεδομένα των βεβαιώσεων και πιστοποιητικών που απαιτούνται για την απονομή ή μεταβίβαση των συντάξεων.

Συντάξεις εξπρές από τον e- EFKA – Πληρωμή ΚΕΑ, Α21, ΟΠΕΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ – Πληρωμές συντάξεων

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι , μετά από σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και του διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Χρήστου Χάλαρη.

Συγκεκριμένα, εξαιτίας της μεγάλης χρονικής περιόδου που προκύπτει μεταξύ της πληρωμής των συντάξεων Ιανουαρίου 2020, οι οποίες καταβλήθηκαν νωρίτερα, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της καθορισμένης ημερομηνίας καταβολής των συντάξεων του Φεβρουαρίου 2020, αλλά και για λόγους διευκόλυνσης των συνταξιούχων, ο κ. Βρούτσης, σε συνεργασία με τον κ. Χάλαρη, αποφάσισαν:

Ο ΟΑΕΕ (oaee.gr) θα καταβάλλει τις  την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020
Ο ΟΓΑ (oga.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την  Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020
Το  θα καταβάλλει τις συντάξεις  27 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Δευτέρα
Το ΙΚΑ (ika.gr) θα καταβάλλει τις  την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020
Το ΝΑΤ (nat.gr) και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την  27 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Δευτέρα
Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 28 Ιανουαρίου
Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020 τις επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου 2020.

Συντάξεις εξπρές από τον e- EFKA – Πληρωμή ΚΕΑ, Α21, ΟΠΕΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ – Πληρωμή επιδομάτων

Από 24 έως 28 Ιανουαρίου θα καταβληθούν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το επίδομα παιδιού, το επίδομα ενοικίου και τα λοιπά προνοιακά επιδόματα.

Η αρχή θα γίνει με τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα μηνός Ιανουαρίου, που θα καταβληθούν την Παρασκευή 24/1. Στους λογαριασμούς θα αρχίσουν να μπαίνουν από το απόγευμα της Πέμπτης.

Την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου θα πληρωθούν:

– το ) στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου.
– το επίδομα ενοικίου σε όλους όσοι υπέβαλλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως 31 Δεκεμβρίου.
– το σε όλους όσοι υπέβαλλαν αίτηση Α21 από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Τι ώρα μπαίνουν στις τράπεζες συντάξεις και επιδόματα

Στις 20: 00 το βράδυ της Πέμπτης θα αρχίσουν να μεταφέρονται στις τράπεζες συντάξεις, Επιδόματα ΟΠΕΚΑ.

Συντάξεις εξπρές από τον e- EFKA – Πληρωμή ΚΕΑ, Α21, ΟΠΕΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ – Πληρωμή επιδομάτων – Αγρότες και πληρωμές

Ο (opekepe.gr) έκανε πληρωμές περίπου 1,9 εκ. ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, το διάστημα 15-16/1 πληρώθηκαν 8.383 αγρότες για διάφορα προγράμματα.

ΟΠΕΚΕΠΕ : Όλα τα ΝΕΑ για τους αγρότες ΕΔΩ 

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του Οργανισμού εδώ

Επίσης, ο (opekepe.gr) προχώρησε σε πληρωμές περίπου 300.000 ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, στις 13-14/1 πληρώθηκαν 73 αγρότες για διάφορα προγράμματα.

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του Οργανισμού εδώ

Συντάξεις – ψίχουλα για νέους συνταξιούχους – Αναδρομικά, ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Πως θα λάβετε σύνταξη άνω των 900 ευρώ – Συντάξεις Δημοσίου, ΙΚΑ, ΕΦΚΑ – Πληρωμή 24/1

ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ 2019 : Στις 26 Νοεμβρίου η πληρωμή για Α21 ΟΠΕΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑNΑΔΡΟΜΙΚΑ