: Τι αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου – Μέρισμα 2019 – Τα τελευταία νέα για τις συντάξεις και όλες οι εξελίξεις από το tilegrafimaneews. Τι θα διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι με αίτημα ΕΝΔΙΣΥ).

Αναδρομικά από 80 ως 300 ευρώ το μήνα στις επικουρικές συντάξεις μετά τον Ιούνιο του 2016 μπορούν να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι για τις μειώσεις που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου.

Συντάξεις news εδώ online

Έξαλλοι οι συνταξιούχοι!!! Το «Δίκτυο Συνταξιούχων» (ΕΝΔΙΣΥ) υποστήριξε χθες παρουσιάζοντας στοιχεία ότι διαπράχθηκε «κλοπή συντάξεων» με τον επανυπολογισμό που έγινε τον Ιούνιο του 2016 στις επικουρικές και τις μειώσεις που επιβλήθηκαν σε 300.000 συνταξιούχους κυρίως από 12 Ταμεία, διότι δεν εφαρμόστηκε αυτό που έλεγε ο Νόμος 4387 στο άρθρο 96, αλλά οι περικοπές έγιναν με άλλες παραμέτρους (μαθηματικός τύπος) που ουδέποτε είχε προβλεφθεί στο επίμαχο άρθρο του νόμου Κατρούγκαλου!

Συντάξεις αναδρομικά : Οι διεκδικήσεις

Την αποκάλυψη της λαθροχειρίας στις επικουρικές είχε κάνει πρώτος ο Ελεύθερος Τύπος με ντοκουμέντα, σε διαδοχικά του δημοσιεύματα τον περασμένο Ιούνιο.

Το «Δίκτυο» επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα και μάλιστα ισχυρίστηκε χθες ότι οι έχουν αναδρομικά για 40 μήνες (από Ιούνιο 2016 ως σήμερα) και όχι μόνον από Οκτώβριο του 2019 που αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του «Δικτύου» Νίκο Χατζόπουλο, τα αναδρομικά μπορούν να διεκδικηθούν από τους συνταξιούχους, γιατί με τα παραδείγματα που παρουσίασε έδειξε ότι οι περικοπές θα ήταν πολύ μικρότερες αν εφαρμοζόταν ο νόμος.

Είναι άλλο δηλαδή η αντισυνταγματικότητα των μειώσεων επειδή δεν υπήρξε μελέτη και χρησιμοποιήθηκε αυθαίρετα το άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ, και άλλο το ότι οι εν λόγω περικοπές είναι παράνομες γιατί δεν εφαρμόστηκε καν ο νόμος, οπότε θα πρέπει να διορθωθούν τα ποσά με εφαρμογή του νόμου και να επιστραφούν οι παράνομες μειώσεις από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και εξαλείφονται οριστικά!

Λόγω της μη εφαρμογής του νόμου προέκυψαν διπλάσιες μειώσεις όπως κατήγγειλε το «Δίκτυο Συνταξιούχων».

Στα παραδείγματα που έδωσαν φαίνεται ότι συνταξιούχος ΙΚΑ με επικουρική 493,67 ευρώ για 37 έτη ασφάλισης κατέληξε στα 138,96 ευρώ, ενώ εάν εφαρμοζόταν ορθά ο νόμος θα είχε επικουρική 351,07 ευρώ, ενώ συνταξιούχος του ΤΕΑΥΕΚ πήρε 200 ευρώ, ενώ αν εφαρμοζόταν ο νόμος θα είχε μικρότερη μείωση με την επικουρική στα 299 ευρώ.

Συντάξεις αναδρομικά : Ιδού τα παραδείγματα που επικαλέστηκε το «Δίκτυο Συνταξιούχων»

1) Απονεμηθείσα ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ ποσού 493,67 ευρώ, με συντάξιμες αποδοχές 2.108,50 ευρώ και 37 έτη ασφάλισης στο επικουρικό, μετά τον επανυπολογισμό κατέληξε στα 138,96 ευρώ, ενώ εάν εφαρμοζόταν ορθά ο νόμος ο επανυπολογισμός (2.108,50 x 37 x 0,45%) θα οδηγούσε στο αποτέλεσμα των 351,07 ευρώ. Ο συνταξιούχος είχε 212,11 ευρώ παραπάνω μείωση, καθώς με τον επανυπολογσμό, αντί για 351,07 ευρώ, του έβγαλαν την επικουρική στα 138,96 ευρώ (351,07-138,96=212,11).

2) Απονεμηθείσα επικουρική ΤΕΑΥΕΚ ποσού 544,98 ευρώ, με συντάξιμες αποδοχές 2.373,50 ευρώ και 28 έτη ασφάλισης στο επικουρικό, μετά τον επανυπολογισμό κατέληξε στα 200,14 ευρώ, ενώ εάν εφαρμoζόταν ορθά ο νόμος, ο επανυπολογισμός (2.373,50 x 28 x 0,45%) θα οδηγούσε στο αποτέλεσμα των 299,06 ευρώ. Ο συνταξιούχος είχε 98,92 ευρώ παραπάνω μείωση, καθώς με τον επανυπολογισμό, αντί για 299,06 ευρώ, του έβγαλαν την επικουρική στα 200,14 ευρώ (299,06-200,14=98,92).

Στο πρώτο παράδειγμα οφείλονται αναδρομικά 212,11 ευρώ (όσο και η παράνομη μείωση) για 40 μήνες, ήτοι 8.484,4 ευρώ, ενώ στο δεύτερο παράδειγμα οφείλονται αναδρομικά 3.956 ευρώ.

Τα ποσά αυτά δεν επιστρέφονται με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρά μόνον διεκδικούνται με αγωγές λόγω μη εφαρμογής του Νόμου 4387/2016 στον επανυπολογισμό των .

Η ακύρωση των μειώσεων που αποφάσισε το ΣτΕ από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά θα ισχύσει αφού πρώτα γυρίσουν τα αναδρομικά, όπως υποστηρίζει το «Δίκτυο Συνταξιούχων».

Για «λαθροχειρία» και «καθαρή κλοπή» στις επικουρικές περίπου 300.000 συνταξιούχων που έγινε τον Ιούνιο του 2016 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα έκανε λόγο χθες σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος.

«Το πρώτο», όπως είπε, «είναι να σταματήσει η κλοπή και το δεύτερο να επιστραφούν σε εμάς τους συνταξιούχους τα λεφτά που μας έκλεψαν», αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Συντάξεις : Στις έξι κατηγορίες συνταξιούχων που έχουν λαμβάνειν αναδρομικά αυξήσεις συμπεριλαμβάνονται

Συνταξιούχοι Δημοσίου που δικαιούνται επιστροφή εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 που κρίθηκε αντισυνταγματική με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

όλων των Ταμείων με άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ που δικαιούνται αναδρομικά μετά τον Ιούνιο του 2015 για 10 ή περισσότερους μήνες από την επιστροφή των περικοπών των νόμων 4093 και 4051 στην κύρια σύνταξη.
Συνταξιούχοι όλων των επικουρικών ταμείων με σύνταξη άνω των 200 ευρώ που δικαιούνται αναδρομικά μετά τον Ιούνιο του 2015 για 10 ή 12 μήνες από τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093.

Έκτακτη είδηση για τις συντάξεις : Έως τον Μάιο θα δοθούν 75.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις
Συνταξιούχοι του ΝΑΤ που δικαιούνται αναδρομικά από τη μείωση 7% στις κύριες συντάξεις, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική με εφετειακή απόφαση του 2019. Το κόστος της επιστροφής μετρήθηκε στα 60 εκατ. ευρώ από τη διοίκηση του ΝΑΤ γεγονός που δείχνει αυξημένη πιθανότητα για τη διευθέτηση των πληρωμών στους επόμενους μήνες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι επιστροφές θα αφορούν όσους έχουν προσφύγει ή όλους.

Συνταξιούχοι όλων των Ταμείων που αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω και οι οποίοι δικαιούνται αύξηση στην κύρια σύνταξη από τις 4 Οκτωβρίου του 2019 βάσει των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης και υπολογισμού συντάξεων.

Συνταξιούχοι που είχαν περικοπή επικουρικής σύνταξης με το νόμο Κατρούγκαλου τον Ιούνιο του 2016 και τώρα θα πάρουν πίσω τη μείωση αυτή γιατί κρίθηκε αντισυνταγματικοί στις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ.

Συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου

Στην κάλυψη για 75.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα θα προχωρήσει το Υπουργείο Εργασίας έως τον Μάιο του 2020, όπως διαβεβαίωσε στο tilegrafimanews.gr ανώτατος υπηρεσιακός παράγοντας του αρμόδιου υπουργείου ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν θα φορά το σύνολο των νέων  συντάξεων για τις οποίες έχουν γίνει αιτήσεις έως σήμερα.

Αναλυτικά, από τις 148.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που είναι καταχωρημένες στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), οι “ληξιπρόθεσμες”, δηλαδή εκείνες οι οποίες έχουν κατατεθεί εδώ και πάνω από 3 μήνες, ανέρχονται σε περίπου 104.000.

Εν τω μεταξύ, από τις οι 28.000 δεν μπορούν διεκπεραιωθούν άμεσα (π.χ. διεθνείς συντάξεις κλπ.). Έτσι μένουν περίπου 76.000, οι οποίες μπορούν να εκδοθούν.

Συντάξεις : Στα 300 εκατ. ευρώ το κόστος των εκκρεμών

Βαθιά το χέρι στη τσέπη θα πρέπει να βάλει ο ΕΦΚΑ καθώς τα συνολικά ποσά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Το κόστος εξόφλησής τους μαζί με τα αναδρομικά ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα  η κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα πλάνο εξόφλησης των εκκρεμών συντάξεων, σχεδιάζει – στο “πνεύμα” των αποφάσεων του ΣτΕ- την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 – 35 έτη ασφάλισης, η οποία θα ισχύει τόσο για τις “παλιές” όσο και τις “νέες” αλλά και τις εκκρεμείς συντάξεις.

: Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ετοιμάζεται από το υπουργείο Εργασίας με στόχο να κατατεθεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Μετά την ισχύ του νέου νόμου θα καταβληθούν οι αυξήσεις ενώ τα αναδρομικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν τον Φεβρουάριο ή τον Ειδικά για τις νέες κύριες συντάξεις(μετά τον νόμο Κατρούγκαλου) θα υπολογιστούν με τα νέα και μεγαλύτερα ποσοστά και όσοι έχουν από 30 έτη και η αύξησή τους θα κυμαίνεται, ανάλογα με τον μισθό και τα έτη ασφάλισης. Με τα ως τώρα δεδομένα και τα υπό επεξεργασία νέα ποσοστά αναπλήρωσης πιο κερδισμένοι βγαίνουν όσοι έχουν πάνω από 35 έτη και αποδοχές άνω των 1.700 ευρώ.

Συντάξεις ΝΕΑ : Έως τον Ιανουάριο το νέο ασφαλιστικό

: Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ετοιμάζεται από το υπουργείο Εργασίας με στόχο να κατατεθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Μετά την ισχύ του νέου νόμου θα καταβληθούν οι αυξήσεις ενώ τα αναδρομικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», η μία επιλογή είναι να αυξηθούν οι σημερινοί συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου κατά 10% μετά τα 30 έτη ασφάλισης, όπου και παρατηρούνται οι μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων ανεξαρτήτως μισθού, σε σχέση με τα ποσά συντάξεων πριν από τον νόμο 4387/2016. Η δεύτερη επιλογή είναι να αυξηθούν πάνω από 10% οι συντελεστές αναπλήρωσης μετά τα 33-35 έτη ή και μετά τα 37 έτη, ώστε να υπάρξει κίνητρο για μεγάλη σύνταξη μεν, αλλά με ανάλογη αύξηση των ετών εργασίας.

Μέρισμα 2019

Ειλημμένη θεωρείται η απόφαση για χορήγηση νέου στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, τον προσεχή Δεκέμβριο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει σαφή τα κριτήρια βάσει των οποίων θα χορηγηθεί το κοινωνικό μέρισμα, καθώς και τα κατά κεφαλήν ποσά, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στις περσινή… πεπατημένη.

Πάντως, πηγές της οδού Νίκης επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατεύθυνση θεσμοθέτησης του κοινωνικού μερίσματος σαν επίδομα που θα χορηγείται κάθε χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση, το ύψος του κοινωνικού μερίσματος θα εξαρτάται άμεσα από το υπερπλεόνασμα που θα προκύπτει.

Τα ποσά και η ημερομηνία καταβολής του αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του Νοεμβρίου.

Ποιοι θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα 2019

Για το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί το Δεκέμβριο, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους των θεσμών.

Ο βασικός σχεδιασμός είναι το κοινωνικό να χορηγηθεί:

Στους χαμηλοσυνταξιούχους
Στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, χαμηλόμισθους, δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Ποια είναι τα κριτήρια για να πάρω το κοινωνικό μέρισμα;

Το δεύτερο σημείο ουσιαστικά αποκαλύπτει ότι υπάρχει σκέψη να υιοθετηθούν τα κριτήρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στο σύστημα χορήγησης του Κοινωνικού Μερίσματος.

Από την 1η Νοεμβρίου του 2018 ισχύει ένας νέος κανονισμός για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, φέρνοντας πιο στοχευμένα κριτήρια για τους δικαιούχους.

Τα κριτήρια είναι εισοδηματικά και καθορίζονται από την κινητή και ακίνητη περιουσία κάθε νοικοκυριού.

Συγκεκριμένα, βάσει της Κ.Υ.Α. Δ13/οικ./33475/1935/2018 ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

Ακίνητη περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ, αναφέρει το newsbomb.gr.

Κινητή περιουσία:

α) Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.

β) Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν μπορεί να υπερβαίνουν το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης:

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.200 ευρώ.
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ.
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 2.700 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στα 3.000 ευρώ.

Επικουρικές και συντάξεις χηρείας : Όλες οι αλλαγές στη σύνταξη

Πληρωμή συντάξεων ΟΓΑ, ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, Σωμάτων Ασφαλείας – Α21, Κοινωνικό Μέρισμα

Κοινωνικό μέρισμα, έρχονται αιτήσεις στο koinonikomerisma.gr -Συντάξεις, εκτύπωση εκκαθαριστικών